Milieustraat Bijsterhuizen is vanaf 16 september niet langer meer op donderdagen open. Hier vind je de openingstijden.
sluiten

Zo ruim je al je afval op ná de feestdagen

18 december 2020

December, de maand van de kerstbomen en diners. Tijdens de feestdagen zijn we druk met het versieren en decoreren van onze huizen en tuinen. Vooral dit jaar maken we het extra gezellig in huis. Naast alle gezelligheid komt er namelijk ook veel afval kijken bij de feestdagen. Wat doe je bijvoorbeeld met kapotte kerstballen, cadeaupapier, frituurvet en etensresten?

Kliekjes en etensresten

Eten over na het kerstdiner of oud en nieuw? Gebruik de kliekjes voor een ander gerecht. Zo voorkomen we voedselverspilling. Is het eten niet meer goed? Doe de etensresten dan bij jouw gft-afval.

Tafelkleed

Gebruik je een stoffen tafelkleed? Was deze dan en gebruik hem nog een keer. Kleed niet nog eens gebruiken? Als het kleed schoon en droog is mag het in de textielcontainer. Ook kapot textiel mag in de textielcontainer.

Glazen, flessen en servies

Kapotte drink- en wijnglazen, maar ook ovenschalen horen bij het restafval. Dit geldt ook voor servies zoals borden en kommen van porselein. Alleen verpakkingsglas doe je in de glascontainer zoals flessen en potjes van glas. Potjes en flesjes mogen met restjes en deksel in de glascontainer.

Gebruikte papieren servetten

Gebruikte papieren servetten doe je bij het restafval.

Frituurvet

Frituurvet verschonen? Oud frituurvet lever je gratis in op de milieustraat.

Gourmetstel

Ga je tijdens de feestdagen gourmetten maar is het tijd voor een nieuw gourmetstel? Lever dan je oude apparaat in bij de winkel waar je de nieuwe aanschaft of lever het gratis in op de milieustraat. Dit geldt ook voor andere elektrische apparaten.

Kaarsen en waxinelichtcupjes

Tijdens kerst branden er heel wat kaarsjes. Kaarsresten en kaarsvet doe je bij jouw restafval. Waxinelichtcupjes die gemaakt zijn van aluminium mogen bij plastic+.

Cadeaupapier

De meeste cadeaus met kerst hebben naast cadeaupapier ook een verpakking. Doe karton en cadeaupapier in de papiercontainer en alleen het plastic verpakkingsafval bij plastic+. Plet pakketjes voordat je ze in de papiercontainer doet. Zo past het er makkelijk in.

Versiering

Bij een kerstboom hoort mooie versiering. Kapotte kerstballen en versiering doe je bij het restafval. Dit geldt voor versieringen van glas en plastic. Kerstverlichting mag bij elektrische apparaten. Deze lever je gratis in bij de winkel waar je een nieuwe aankoop doet of gratis op de milieustraat.

Kerstboom

Zodra de kerst voorbij is gaat de kerstboom bij heel veel mensen weer de deur uit. Je kunt jouw kerstboom zonder pot en versiering bijvoorbeeld gratis naar de milieustraat brengen. Kijk op de digitale afvalwijzer of de Dar app voor de regels van jouw gemeente. Klaar met de kunstkerstboom? Gun de kunstboom een tweede leven en breng hem naar de kringloop. Wil je hem toch weggooien? Doe de kunstboom dan bij grof restafval op de milieustraat.

Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders