Afvalscheiding bij basisscholen in de gemeente Berg en Dal

28 mei 2021

Kinderen van basisscholen in de gemeente Berg en Dal kunnen vanaf nu ook hun afval scheiden. Op donderdag 20 mei trapte wethouder Nelson Verheul samen met Dar af bij basisschool Adelbrecht-Windekind in Groesbeek.

Initiatief vanuit de kinderen

Ruben, Joe, Fu Wei en Floor van Adelbrecht-Windekind vonden het heel jammer dat zij op school nog geen afval konden scheiden. Daar wilden zij wat aan doen. Ze organiseerden een spelletjesmarkt om geld op te halen voor gescheiden afvalbakken. En klopten met dat geld bij de gemeente Berg en Dal aan.

Jong geleerd is oud gedaan

Gemeente Berg en Dal en Dar zijn het helemaal eens met de kinderen. Ook wij vinden het belangrijk dat er op school aandacht is voor afval, afvalscheiding en zwerfafval. Jong geleerd, is oud gedaan. Daarom faciliteren gemeente Berg en Dal en Dar scholen met afvalbakjes in de klas voor plastic+, oud papier, gft-afval en restafval. Zo is er aandacht voor het feit dat als we afval goed scheiden, we dit kunnen gebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Dit doen we niet alleen thuis, maar dus ook steeds meer op basisscholen in de regio.

Aftrap bij Adelbrecht-Windekind

Donderdag 20 mei was het zover. Wethouder Nelson Verheul trapte het moment samen met Dar bij Adelbrecht-Windekind af. Twee kleuterklassen kregen uit handen van hem de vrolijk gekleurde afvalbakjes voor in de klas uitgereikt. Met de kinderen werd ook een spelletje gedaan over afvalscheiding. Want in welke kleur afvalbak hoort die mandarijnenschil, knutselpapiertje en plasticverpakking nu eigenlijk? Voor Ruben, Joe, Fu Wei en Floor hadden wij nog een verrassing. Zij namen namens de hele school een knikkertegel gemaakt van plastic+afval in ontvangst. Een heel mooi en concreet voorbeeld dat afval een grondstof is en je hier nog mooie dingen van kunt maken. De knikkertegel krijgt een mooi plekje op het schoolplein, zodat alle kinderen hier nog veel plezier van kunnen beleven. 

Lesmateriaal over afval en zwerfafval

Wij ontwikkelen ook lesmateriaal over afval, afvalscheiding en zwerfafval. Hierbij leggen we de nadruk op online lesmateriaal. Ook lessen van of bij Dar zijn mogelijk. En we hebben een paar fysieke leskisten die we graag met scholen testen. Ook maken we interactieve filmpjes speciaal voor de basisscholen. Hierin staat steeds een andere afvalsoort centraal. Zo laten we zien wat er bij textiel mag, waar je dit in doet en wat ervan gemaakt wordt. Tussendoor stellen we ook nog eens vragen aan de leerlingen. Dit alles staat online op onze pagina met lesmateriaal.

Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Wij willen jou zo goed mogelijk van dienst zijn. Kies daarom hieronder eenmalig jouw gemeente. Zo kunnen wij jou de juiste informatie tonen.

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders