Alleen goed gescheiden plastic+ kunnen we recyclen!

24 mei 2023

Winnen met plastic+? Scheiden dus!

Grondstoffen worden schaars, dus het hergebruik van afval is erg belangrijk. Samen met de gemeente Beuningen gaan we graag voor minder restafval en meer hergebruik van grondstoffen. Het is daarbij belangrijk dat ook de kwaliteit van ingezamelde grondstoffen goed is, zo ook bij plastic+. Eerder informeerden we je al over deze acties. De acties worden herhaalt.

Afvalcoach acties herhalen door vervuiling plastic+containers

Afvalcoaches van Dar hielden acties in de hele gemeente en controleerden hierbij alle plastic+containers. Ze keken of er ander afval dan plastic+ in de plastic+containers zat en of er dus vervuiling in zat. Dar en de gemeente merkten helaas dat het nog fout gaat bij het scheiden van plastic+. In gemiddeld 18% van alle plastic+containers zit verkeerd gescheiden plastic+afval.  Daarom worden de acties met afvalcoaches herhaalt. Plastic+containers met vervuiling, leegt Dar niet. Je ontvangt informatie als de plastic+container niet is geleegd. Zo wordt de kwaliteit van het plastic+ verhoogd, wat zorgt voor betere recycling en dus meer hergebruik van grondstoffen.

Plastic+ afval voor hergebruik

Het goed scheiden van plastic+ is belangrijk. Alleen met goed gescheiden plastic+ winnen we grondstoffen en kunnen we recyclen. Plastic+ is een verzamelnaam voor plastic verpakkingen, blikken en pakken. Dar ziet plastic+ niet als afval, maar als grondstof voor bijvoorbeeld nieuwe blikken, petflesjes of shampoo- of zeepflessen.

Wat kan er nog beter bij het scheiden van plastic+?

Veel inwoners doen hun best hun plastic+ zo goed mogelijk te scheiden. We merken helaas dat het nog fout gaat bij het scheiden van plastic+. We zien bijvoorbeeld nog veel volle verpakkingen van yoghurt en melk in de plastic+containers. Ook ziet Dar veel etensresten, groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval), oud papier en karton en regelmatig luiers in plastic+containers. Deze afvalsoorten horen niet bij plastic+ en verstoren het recyclingproces. Een vracht ingezameld plastic+ met vervuiling wordt afgekeurd en als restafval verbrand. Hierdoor gaan grondstoffen verloren en nemen de kosten toe.

Scheid ook jouw plastic+ afval

Om het scheiden van plastic+ makkelijker te maken, stel jezelf de volgende vragen:

  1. Is het een verpakking?
  2. Is het leeg?
  3. Komt het uit de keuken of badkamer?

Is het antwoord op alle drie de vragen ‘ja’? Dan mag het bij het plastic+afval. Twijfel je? Kijk dan in de afvalscheidingswijzer in de Dar-app.

Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Wij willen u zo goed mogelijk van dienst zijn. Kies daarom hieronder eenmalig uw gemeente. Zo kunnen wij u de juiste informatie tonen.

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders