Dar en Vierdaagse: dit jaar de schoonste Vierdaagse ooit

15 juli 2022

Wie wat en waar?

Elke Vierdaagse werken al onze collega’s hard om de pleinen en straten schoon en fris te houden. Ook streven we er naar het evenement  samen met onze partners steeds verder te verduurzamen. Dit jaar hebben we een mooi, ambitieus doel: De schoonste Vierdaagse ooit organiseren. Hoeveel medewerkers dit werk doen en hoe en wanneer wij daar containers, wagens en ploegen voor inzetten lees je in de  Cijfers en Weetjes.

Elk jaar gaat we voor om nóg sneller, schoner, frisser, duurzamer en beter het werk te doen. Met collega’s die een week lang alle zeilen bijzetten om dit voor elkaar te krijgen. Zo dragen we eraan bij dat iedereen fris kan lopen, feesten, werken en bewegen tijdens de Vierdaagse. Bezoekers kunnen zelf ook meehelpen afval op de grond te voorkomen: wandelaars en publiek vinden langs de route voldoende knapzakken en afvalbakken om afval weg te gooien. Daarnaast kunnen ze dit jaar hun steentje bijdragen  door gebruik te maken van de circulaire beker.

Duurzaam bekersysteem

Vanaf deze editie kunnen alle gebruikte drinkbekers op de Vierdaagsefeesten hoogwaardig gerecycled worden tot nieuwe bekers. Met dit bekersysteem werken we aan minder plastic verspilling en schonere feesten. Daarnaast lopen we voor op aankomende wetgeving die vanaf 2024 gebruik van plastic wegwerpbekers zonder circulair systeem verbiedt.

Bij aankoop van het eerste drankje betaalt de bezoeker eenmalig vijftig cent extra als duurzaamheidsbijdrage. Als de beker leeg is bewaard de bezoeker de beker. Bij bestelling van een nieuw drankje wordt de beker omgeruild voor een nieuwe. De bezoeker betaalt dan alleen de consumptieprijs van het drinken. Omdat er wordt gewerkt met single-use bekers is het belangrijk dat de Vierdaagse bezoekers de bekers zo zorgvuldig mogelijk inleveren bij de bar. Alleen wanneer de bekers schoon zijn kunnen ze succesvol gerecycled worden.

Ook na en naast de Vierdaagse gaat alles door

Tijdens de Vierdaagse halen wij, met uitzondering van oud papier in de avond, ook ‘gewoon’ het afval op en zijn de milieustraten open met aangepaste openingstijden. En ook ná de Vierdaagse staan wij klaar: op de Vierdaagsevrijdag is de Via Gladiola in een paar uur na de laatste wandelaar al weer ‘gewoon’ schoon en bereikbaar. Om 5 uur ’s ochtends op zaterdag 23 juli start in de binnenstad de grote schoonmaak . Door afbouw van podia kan Dar niet direct overal bij. Ook hierbij geldt: hoe minder afval op de grond belandt, hoe sneller het weer schoon is!

Dar wenst alle wandelaars en feestgangers een fantastische en frisse Vierdaagse! Laten we er samen weer een mooie, schone en frisse Vierdaagse van maken.

Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders