Op tweede paasdag (maandag 1 april) halen wij geen afval op en zijn onze milieustraten gesloten. Weten wanneer wij langskomen? Check jouw ophaaldagen in de Dar-app of onze afvalwijzer.
sluiten

Dar en Vierdaagse: steeds een stap verder naar schoon en circulair

15 juli 2019

Wie wat en waar?

Elke Vierdaagse werken Dar-medewerkers hard om de Vierdaagse schoon en fris te houden én steeds verder te verduurzamen. Hoeveel medewerkers dit werk doen en hoe en wanneer wij daar containers, wagens en ploegen voor inzetten leest u in de bijgevoegde Cijfers en Weetjes. Elk jaar gaat Dar er weer voor om nóg sneller, schoner, frisser, duurzamer en beter het werk te doen. Met medewerkers die een week lang alle zeilen bijzetten om dit voor elkaar te krijgen. Zo dragen we eraan bij dat iedereen fris kan lopen, feesten, werken en bewegen tijdens de Vierdaagse. Iedereen kan zelf ook meehelpen afval op de grond te voorkomen: wandelaars en publiek vinden langs de route voldoende containers om afval weg te gooien.

Kijk! Afval = grondstof

Afval is geen afval, maar grondstof als je het goed scheidt. Onder het motto Kijk! Afval = grondstof zamelt Dar zoveel mogelijk afval gescheiden in zodat het weer als grondstof voor nieuwe producten gebruikt wordt, ook tijdens de Vierdaagse.
In 2025 helemaal circulair en schoon zijn, dat is waar Dar en de Vierdaagsefeesten voor gaan. Dan is al het afval weer grondstof voor nieuwe producten, zo willen we bijvoorbeeld de beker weer terug als beker. Het liefst houdt Dar ook bij de Vierdaagsefeesten net als thuis overal het afval gescheiden. Dat lukt nu nog niet overal maar elk jaar gaan de Vierdaagse en Dar wel een stapje verder. Alle feestvierders, bezoekers en lopers kunnen Dar daarbij helpen!

Never give up on your cup

Hoe zou jij het vinden als iemand jou laat vallen? Laat je beker niet vallen, maar stop ‘m in de afvalzak of breng hem terug naar de bar. Vertrapte plastic bekers en flesjes kunnen niet goed meer gerecycled worden. Hoe viezer de bekers zijn, hoe minder goed ze gerecycled kunnen worden.
Op sommige locaties staan afvaleilanden voor gescheiden inzameling van plastic bekers en restafval. Deze plastic bekers brengt Dar direct, zonder te sorteren, naar een verwerker die de bekers met hoge kwaliteit kan recyclen. Dar roept bezoekers op zoveel mogelijk plastic bekers apart in te zamelen op de plekken waar dat kan. Houd jij ook een oogje in het zeil, vooral als het laat en gezellig is? Het vervuilde afval uit de grote zakken van de andere afvalpunten gaat naar een fabriek die het plastic machinaal scheidt, waarna het gerecycled kan worden.

Ook na en naast de Vierdaagse gaat alles door

Tijdens de Vierdaagse haalt Dar, met uitzondering van oud papier, ook ‘gewoon’ het afval op en zijn de milieustraten open met aangepaste openingstijden. En ook ná de Vierdaagse staat Dar klaar: op de Vierdaagsevrijdag is de Via Gladiola is een paar uur na de laatste wandelaar al weer ’ gewoon’ schoon en bereikbaar. Om 5 uur ’s ochtends op zaterdag 20 juli start in de binnenstad de schoonmaak na de Vierdaagsefeesten. Door afbouw van podia kan Dar niet direct overal bij in verband met veiligheid. Maar wat al kan wordt meteen opgeruimd. Ook hierbij geldt: hoe minder afval op de grond belandt, hoe sneller het weer schoon is!

Dar wenst alle wandelaars en feestgangers een fantastische en frisse Vierdaagse! Laten we er samen weer een mooie, schone en frisse Vierdaagse van maken.

Meer informatie

Meer informatie over de Vierdaagse en afval is te vinden op www.dar.nl/vierdaagse.

Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders