Resultaten kwaliteit van grondstoffen gft-afval in 2022

16 maart 2023

Resultaten gft-acties in 2022

Voor Dar bestaat er geen afval. Wij zien als Dar grondstoffen in afval. Deze grondstoffen kunnen we gebruiken voor nieuwe producten. Jouw afval bestaat dus ook uit grondstoffen. Denk aan gft-afval, plastic+, oud papier en karton, maar ook textiel en glas. Als je deze afvalsoorten goed scheidt, Kunnen hier nieuwe producten van gemaakt worden.

 

 

Gft-afval voor hergebruik

Etensresten, groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) wordt hergebruikt voor compost of groen gas. Het scheiden van gft-afval gaat op veel plekken al goed. Maar op sommige plekken maken bewoners nog foutjes bij het scheiden van gft-afval. Zo zien wij nog regelmatig restafval of bijvoorbeeld plastic tussen het gft-afval. Zonde! Want niet goed gescheiden gft-afval kunnen we niet gebruiken als grondstof voor nieuwe producten.

Wijkacties samen met afvalcoaches

Bewoners zijn nodig om het doel om zoveel mogelijk gft-afval om te zetten in grondstof te halen. Om de kwaliteit van het gescheiden afval te verbeteren houden we sinds 2021 acties in verschillende wijken. Onze afvalcoaches op straat helpen jou, als bewoner, bij het beter scheiden van gft-afval. Dit doen we op verschillende manieren. We informeren over afval scheiden, geven tips en feedback. Daarnaast kijken afvalcoaches in de container. Welk afval zit er in de gft-container? Is de gft-container vervuild? En zit er dus ander afval in de gft-container dan gft-afval? Dan legen we de container niet. Dit vervuilt namelijk de hele vracht met gft-afval. Dat is toch zonde? Wist je bijvoorbeeld dat een glazen pot in gft-afval erg vervuilend is. Glas breekt in kleine stukjes en komt dan uiteindelijk in het compost terecht. Deze compost kan dan niet worden gebruikt voor de akkerbouw of tuinbouw. Aan de gft-container hangt de afvalcoach dan een containerhanger met informatie. Hierop staat bijvoorbeeld waarom de container niet is geleegd, zodat je het volgende keer beter kunt doen. Zo komen we samen meer te weten over gft-afval scheiden.

Goed bezig!

Als er in de container goed gescheiden gft-afval zit, krijgt de container een duim-sticker. Dan weet je ook dat je het goed doet! Bij drie stickers krijgt de container een grote sticker met ‘goed bezig!’ erop.

Resultaten van acties in 2022

De acties met de afvalcoaches hebben effect! Bewoners scheiden steeds beter hun gft-afval. Dat is een mooi resultaat. Daardoor kunnen wij steeds meer gft-afval recyclen. Gft-afval gebruiken we als grondstof voor bijvoorbeeld compost en groen gas. Bussen in de regio rijden bijvoorbeeld op groen gas. En compost kan je weer gebruiken in de tuin of op het balkon.

De resultaten in de regio

 • In 2022 controleerden wij meer dan 55.440 gft-containers in de hele regio.
 • Daarvan zat aan het einde van de acties in 95% van de gft-containers goed gescheiden gft-afval!

De resultaten in gemeente Berg en Dal op een rijtje:

 • In 2022 controleerden wij meer dan 7.000 gft-containers.
 • Daarvan zat aan het einde van de acties in 91% van de gft-containers goed gescheiden gft-afval!

De resultaten in gemeente Druten op een rijtje:

 • In 2022 controleerden wij meer dan 2.380 gft-containers. 
 • Daarvan zat aan het einde van de acties in 91% van de gft-containers goed gescheiden gft-afval! 

De resultaten in gemeente Heumen op een rijtje:

 • In 2022 controleerden wij meer dan 1.100 gft-containers.
 • Daarvan zat aan het einde van de acties in 94% van de gft-containers goed gescheiden gft-afval!

De resultaten in Nijmegen op een rijtje:

 • In 2022 controleerden wij meer dan 35.700 gft-containers.
 • Daarvan zat aan het einde van de acties in 92% van de gft-containers goed gescheiden gft-afval!

De resultaten in gemeente Wijchen op een rijtje:

 • In 2022 controleerden wij meer dan 4.300 gft-containers.
 • Daarvan zat aan het einde van de acties in 96% van de gft-containers goed gescheiden gft-afval!

De resultaten in gemeente Beuningen op een rijtje:

 • In 2022 controleerden wij meer dan 3.770 gft-containers.
 • Daarvan zat aan het einde van de acties in 93% van de gft-containers goed gescheiden gft-afval!

De resultaten in gemeente Mook en Middelaar op een rijtje:

 • In 2022 controleerden wij meer dan 3.780 gft-containers.
 • Daarvan zat aan het einde van de acties in 97% van de gft-containers goed gescheiden gft-afval!

Beter afval scheiden in 2023

In 2023 gaan we door met deze wijkacties voor nog betere kwaliteit gft-afval. Daarnaast gaan we ook aan de slag met de plastic+. In de zakken en bakken voor plastic+ zien we soms nog veel ander afval terug. Hierdoor kunnen we het plastic niet goed verwerken. Ook gaan we kijken naar betere afvalscheiding bij hoogbouwwoningen. Het kan dus zijn dat de afvalcoach ook bij jou langs komt. Heb je vragen? Laat het ons vooral weten, of spreek de afvalcoach aan.  

Twijfel je soms?  Zoek het op in de Dar-app!

Vind je afval scheiden soms lastig? Of twijfel je soms wat waar hoort? Check de Dar-app. De afvalwegwijzer in de app vertelt je precies welk afval waar hoort.

Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Wij willen u zo goed mogelijk van dienst zijn. Kies daarom hieronder eenmalig uw gemeente. Zo kunnen wij u de juiste informatie tonen.

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders