Het voorjaar begint: de tijd voor onkruid

25 maart 2021

Veel mensen houden van groen. Maar op woekerend onkruid zit niet iedereen te wachten. Dar bestrijdt het onkruid in de gemeente Berg en Dal, Heumen en Nijmegen. Benieuwd hoe we dat doen en waar we op letten? Lees dan snel verder! Ook geven we tips hoe je ons hierbij kunt helpen.

Voorjaarsschoonmaak

In de lente houden we thuis vaak een voorjaarsschoonmaak. Dat geldt ook voor het onkruid. Dar begint dan met een grote opschoonactie. Hierbij combineren we zoveel mogelijk werk in een wijk, zodat alles weer een opknapbeurt heeft gehad. Denk aan de bladblazers die het blad en ander vuil van de stoepen en uit de goten blazen. De bosmaaier die onkruid rondom lantaarnpalen en straatmeubels weghaalt. De plantsoenen en boomspiegels die onkruid vrij worden gemaakt en waar nodig meteen gesnoeid worden. En tot slot de veegmachine met speciale borstels die het onkruid van de straat en stoep veegt. Zo gaan we van wijk naar wijk.

Onkruidbeheersing met hete lucht

Met de borstels van de veegmachine halen we het onkruid wat boven de grond uitkomt weg. De wortels blijven hierbij meestal zitten. Daarom komen we een aantal weken later nog een keer terug. Dan is het onkruid weer een stukje gegroeid en kunnen we het opkomend onkruid inclusief wortels beter behandelen. Dit doen we met hete luchtmachines en/of bijna-kokend water. Gifvrij dus, zoals we in Nijmegen al meer dan 15 jaar gewend zijn. Met de gemeenten maakten we afspraken hoe schoon de straten en goten moeten zijn. Hierdoor kan het zijn dat we in sommige straten vaker komen dan in andere straten.

Wat kun je zelf doen?

Met de hete luchtmachines en het bijna-kokend water zijn we erg voorzichtig. Zeker langs randen, hagen en andere kwetsbare beplanting. We willen natuurlijk dat dit groen wél goed blijft groeien. Hierdoor kan het zijn dat op deze plekken wat onkruid achterblijft. Zie je ons in de straat aan het werk? Zet dan je auto even ergens anders neer. Ook rondom auto’s zijn we natuurlijk erg voorzichtig met onze machines. Als de parkeerplaatsen en straten leeg zijn, kunnen we ook daar goed bij. Zo zorgen we samen voor een schone en frisse buurt!

Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Wij willen u zo goed mogelijk van dienst zijn. Kies daarom hieronder eenmalig uw gemeente. Zo kunnen wij u de juiste informatie tonen.

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders