Koffiepads en theezakjes bij het gft-afval

11 januari 2023

Jaarlijks 88 miljoen kilo extra compost door koffiepads en theezakjes? Dat kan vanaf nu! Je deed het misschien al, maar het is voortaan officieel toegestaan om je koffiepads en theezakjes bij het gft-afval weg te gooien in plaats van bij het restafval.

Koffiepads en theezakjes composteerbaar

Koffiepads en theezakjes hoorden bij het restafval omdat er kunststof in het filtermateriaal kon zitten. Hierdoor raakte het compost vervuild. Door een nieuwe afspraak van de Rijksoverheid en koffie- en theebedrijven zijn nu alle koffiepads en theezakjes van volledig composteerpaar materiaal.

Het proces duurde even, maar uiteindelijk met een succesvol resultaat. De gemaakte afspraak tussen de Rijksoverheid en koffie- en theebedrijven zou in het voorjaar van 2021 behaald moeten zijn. Dit is uiteindelijk het begin van 2023 geworden. Er was een langere testfase nodig dan gepland om bijvoorbeeld te zorgen dat met het juiste composteerbare materiaal de touwtjes aan de theezakjes bleven zitten.

Jaarlijks 88 miljoen extra compost

Alle koffiepads en theezakjes die bij het gft-afval belanden, leveren  jaarlijks 88 miljoen kilo extra compost op. Deze compost wordt gebruikt voor de groei van gewassen op land- en tuinbouw maar ook voor de eigen tuin.

Koffiecups horen bij het restafval

Belangrijk om te weten is dat de meeste koffiecups niet composteerbaar zijn en daarom niet bij het gft-afval mogen. Deze horen bij het restafval.

Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders