Kolken, hoe werkt dat in Nijmegen?

28 mei 2021

Een kolk is een andere naam voor de putten in de straat of stoep. Deze zorgt voor de afvoer van het regenwater naar het riool. En is erg belangrijk voor de verkeersveiligheid. Dar zorgt binnen het beheer van de openbare ruimte in de gemeente Nijmegen voor het controleren, inspecteren en reinigen van de kolken. Daar vertellen we graag meer over.

Per jaar reinigen we 55.000 kolken

In de gemeente Nijmegen zijn ongeveer 43.000 kolken. De kolken aan doorgaande wegen worden twee keer per jaar geïnspecteerd en gereinigd. De kolken in de wijken één keer per jaar. Dit komt dus neer op 55.000 inspecties van kolken per jaar! De meeste kolken worden machinaal gereinigd. Dit gebeurt met een vrachtwagen met een grote slang eraan. We noemen dat een kolkenzuiger. Per dag reinigt een kolkenzuiger gemiddeld 350 kolken. Sommige kolken kan de kolkenzuiger niet goed bij. Die reinigen we handmatig. Als we kolken reinigen, kijken we ook meteen of de kolk nog goed zijn werk doet. Soms is er iets kapot aan de kolk. Bijvoorbeeld als er een gat in zit, als er een boomwortel doorheen groeit of als het stankscherm er niet meer in zit. Dit geven we dan door aan de gemeente Nijmegen. Zij zorgen voor reparatie of vervanging van de kolk.

En 8,5 kilometer aan lijngoten

In de gemeente Nijmegen liggen ook lijngoten. Deze voeren ook het regenwater af. Soms naar een WADI en anders ook gewoon naar het riool. Verdeeld over de gemeente Nijmegen ligt 8,5 kilometer aan lijngoten. Het grootste deel ligt in het centrum en Nijmegen Noord. De afvoerputjes van lijngoten zijn te klein voor een kolkenzuiger. Daarom spuiten we deze een keer per jaar goed door. Zodat ze het hele jaar het regenwater goed blijven afvoeren.   

Zorg goed voor de kolken

Wij doen dus ons best om de kolken goed te controleren, inspecteren en reinigen. Dit lukt helaas niet altijd. Bijvoorbeeld als er een auto op een kolk staat. Dan kunnen we er niet bij. Nu door corona meer mensen thuis werken, staan er ook vaker auto’s op kolken geparkeerd. We proberen dan altijd een paar weken later nog een keer of we wel bij de kolk kunnen. Soms zitten kolken verstopt. Een van de boosdoeners van een verstopte kolk is frituurvet. Frituurvet zorgt ervoor dat een kolk dicht komt te zitten en het regenwater niet meer weg kan. Daarnaast wordt al het rioolwater gezuiverd. Met frituurvet in het water, wordt dat een stuk lastiger waardoor de zuiveringskosten hoger worden. Dat is zonde en niet nodig. Want wist jij al dat je frituurvet in de originele verpakking, melkpak, ijsbak of plastic fles gratis naar de milieustraat kunt brengen? Zo zorgen we samen voor een frisse en veilige straat!

Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Wij willen jou zo goed mogelijk van dienst zijn. Kies daarom hieronder eenmalig jouw gemeente. Zo kunnen wij jou de juiste informatie tonen.

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders