Leerlingen van Basisschool ’t Bijenveld ruimen als Wijkheld zwerfafval op

29 april 2024

Begin april gingen leerlingen van Basisschool ’t Bijenveld in Leuth op pad als echte Wijkhelden. Dit was de opening van het Jeelo-project ‘Omgaan met de natuur’. Wethouder Erik Weijers van de gemeente Berg en Dal, deed ook mee en hielp de leerlingen met het opruimen van zwerfafval in de buurt van de school. Ook deelde hij een duurzame cadeaubon uit. Het was een leerzame en actieve ochtend.

Samen de buurt schoonhouden
Voordat de kinderen van start gingen met het opruimen van zwerfafval, kregen ze eerst meer informatie over zwerfafval en de gevolgen hiervan. Dar wil kinderen namelijk bewust maken van het belang van een schone leefomgeving. En samen de buurt schoonhouden. Hoe lang duurt het bijvoorbeeld voordat een bananenschil en een blikje vergaan?

Zwerfafval opruimen rondom de school
Na informatie over zwerfafval ruimden de leerlingen zwerfafval op. Ze deden een zwerfafval challenge en namen de Wijkhelden-bingokaart mee. De materialen om mee op te ruimen, kreeg de school van de gemeente Berg en Dal. Iedere school in Berg en Dal krijgt een zwerfafvalpakket met bijvoorbeeld knijpers, hesjes en zakken cadeau. De scholen kunnen zo ook op andere momenten in het jaar met leerlingen zwerfafval opruimen. Daarnaast kunnen scholen zich ook aanmelden als Wijkheld. Naast scholen en kinderen, kunnen ook volwassenen (alleen of in een team) een steentje bijdragen aan een schone leefomgeving. Meer informatie en aanmelden: www.wijk-helden.nl

Duurzame cadeaubon
Wethouder Erik Weijers reikte ook een Cadeaubon Duurzaamheid van 250 euro uit aan directeur van Basisschool ’t Bijenveld, Judith Janssen. De gemeente beloont hiermee de scholen die, mede op initiatief van de Werkgroep Duurzaamheidscafé Berg en Dal, aandacht besteden aan hergebruik en afvalscheiding

Het Bijenveld doet bijvoorbeeld mee aan het regionale educatieprogramma van Dar. Zo scheiden leerlingen in de klassen afval en grondstoffen. Hier zijn de gemeente, de werkgroep Duurzaamheidcafé Ber en Dal en de DAR superblij mee, want jong geleerd is oud gedaan.

Ook een gastles en zwerfafvalpakket aanvragen? Scholen nemen hiervoor contact op met Dar via educatie@dar.nl. Ook kunnen zij een kijkje nemen op www.dar.nl/scholen.

Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Wij willen jou zo goed mogelijk van dienst zijn. Kies daarom hieronder eenmalig jouw gemeente. Zo kunnen wij jou de juiste informatie tonen.

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders