Ondergrondse containers binnenstad Nijmegen in gebruik

4 september 2019

In de binnenstad van Nijmegen staan nieuwe ondergrondse containers voor restafval. Vanaf 4 september maken alle bewoners van de binnenstad en de bedrijven die reinigingsrecht betalen hier gebruik van. Wethouder Bert Velthuis van de gemeente Nijmegen en Bart de Bruin, directeur Dar openden de ondergrondse containers samen met afvalcoaches.

Schonere binnenstad

De binnenstad is het gebied tussen de singels, de Waal en het spoor. Hier staan nu de ondergrondse containers. Wethouder Bert Velthuis is blij dat de containers klaar zijn voor gebruik: “Dit is een goede stap op weg naar een schonere stad. In het centrum staat straks geen restafval meer aan de straat. Bewoners kunnen nu op elk moment hun restafval kwijt en hoeven geen volle afvalzakken met restafval te bewaren. ”Daarnaast levert de nieuwe manier van inzamelen ook minder CO2-uitstoot en verkeershinder op voor de binnenstad, doordat de inzamelwagens minder vaak rijden en minder vaak hoeven te stoppen.” De nieuwe manier van inzamelen geldt voor bewoners en voor bedrijven die nu reinigingsrecht aan de gemeente betalen. In de praktijk zijn dit de bedrijven die de Nijmeegse groene of rode tariefzak gebruiken. Andere bedrijven in het centrum hebben contracten met private afvalinzamelaars, die het afval (in rolcontainers of zakken) met vrachtwagens blijven inzamelen.

Ophalen van afval

Het ophalen van de andere afvalsoorten in de binnenstad blijft zoals bewoners gewend zijn. Plastic+ haalt Dar elke week op en oud papier één keer in de maand. Dar zet afvalcoaches in die de locaties met de containers in de gaten houden zodat ze er schoon uit blijven zien. Daarnaast zijn zij er om bewoners te helpen. Ze zijn er voor vragen en kijken of mensen nog ergens tegenaan lopen. Bart de Bruin: “ De ondergrondse containers zorgen niet alleen voor een schonere stad, voor onze medewerkers zorgt het ook voor betere werkomstandigheden. Zij hoeven nu in de binnenstad geen zware restafvalzakken meer te tillen.”

Andere manier van betalen

Afval aanbieden in een container betekent ook op een andere manier betalen voor het afval. Per keer dat een bewoner of ondernemer met zijn Dar afvalpas een afvalzak in de container doet, betaalt hij het bedrag van een restafvalzak. Aan het eind van het jaar brengt de gemeente dit in rekening. De groene en rode betaalzak hoeven zij dan niet meer te gebruiken. Hierover worden bewoners verder geïnformeerd.

Meer weten?

Meer informatie staat hier. Hier vinden bewoners informatie over waar de containers staan, hoe de containers werken en wat ze kunnen doen als ze nog restafvalzakken over hebben. Alle ophaaldagen staan op afvalwijzer.

 

Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Wij willen jou zo goed mogelijk van dienst zijn. Kies daarom hieronder eenmalig jouw gemeente. Zo kunnen wij jou de juiste informatie tonen.

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders