Ongediertebestrijding, ook dat doen wij!

1 oktober 2021

Wist jij dit al? Naast het ophalen van afval en het beheer van de openbare ruimte, bestrijden wij ook ongedierte. In de gemeente Nijmegen zijn wij verantwoordelijk voor de rattenbestrijding. Dit is voor bewoners gratis. Daarnaast kunnen bewoners tegen betaling ook muizen, wespen en andere ongedierte door ons laten bestrijden. 

Wat is er aan de hand?

Iedere afspraak begint met het bepalen om welk ongedierte het gaat. Dan weten onze collega’s welke vervolgstappen er zijn. Ze zoeken bijvoorbeeld naar sporen zoals keutels, knaagschade en loopsporen zoals buiksmeer van ratten of muizen. Zo bepalen ze of ze te maken hebben met een rat, muis of een ander ongedierte. Bij overlast van insecten vangen bewoners eerst het beestje. Deze kan bij de receptie worden afgeven. Wij kijken dan om welk insect het gaat. En hoe ze dit kunnen bestrijden.

Meestal zijn we bezig met de gratis rattenbestrijding

Als we sporen van ratten zien, gaan we aan de slag. In eerste instantie zetten we bij iemand thuis een klem. Vang je een rat, dan zet jij of een van onze collega’s de klem nog een keer. Blijf je ratten vangen? Dan moet het probleem verder worden onderzocht, wat vaak het geval is. Dit start met een onderzoek van het riool. Is het riool in orde, dan nemen ze een kijkje bij de buren. Door steeds een huis verder te kijken, komen we erachter waar het rattenprobleem is. Vanuit daar kan bekeken worden waar de ratten vandaan komen. Kunnen we de oorzaak niet vinden? Dan adviseren we een rookproef door een extern bedrijf. Bij een rookproef wordt er rook door het riool geblazen. Daar waar openingen in het riool zitten, komt de rook naar buiten. Wij zijn hier altijd graag bij. Dan zien we precies wat er gebeurt en wat en waar het probleem is. ​​​​​​​

Ratten zijn hele slimme dieren

Een rat weet alle gaatjes in een huis of riool te vinden. Als de kop van een rat er doorheen komt, kunnen ze hun lijf er ook doorheen krijgen. Het leefgebied van ratten is bij water. Bijvoorbeeld een sloot of riool. Een rattennest is vaak in de buurt waar ze ook eten vinden. En ratten eten alles. Etensresten in een afvalzak of eten uit de voorraadkast, niks is veilig. Daarom is het bijvoorbeeld ook zo belangrijk dat afvalzakken niet te vroeg aan de straat worden gezet. Dit trekt ratten aan.  Alleen metaal en uitgehard beton houdt een rat tegen. Verder knagen ze er gewoon doorheen. Ze moeten ook blijven knagen, anders groeien hun tanden te lang en kunnen ze niet meer eten. Een rat wordt gemiddeld 2 tot 3 jaar oud. Wist je dat ze al na 3 maanden geslachtsrijp zijn? Of dat ze een draagtijd van maar 3 weken hebben? Per worp komen er zo’n 6 tot 12 jongen bij. Tel maar uit hoe snel je dan heel erg veel ratten hebt…

 

 

Het wespenseizoen bij warmer weer

Zodra het warmer weer is, vliegen wespen buiten rond. Bewoners zien ze en schakelen hulp in. Ook wespen bestrijden wij. Dit is wel tegen betaling. In het begin van het seizoen zijn wespen druk met het bouwen van het nest. De larven in het nest scheiden zoetstoffen uit. Daar halen wespen hun voeding uit. Als alle larven uit zijn gekomen, moeten de wespen op zoek naar andere zoetstoffen. Ze komen dan op zoetigheid als limonade, jam en suiker af. Maar ook op vlees, want wespen zijn vleeseters. De maand augustus geven wespen voor veel mensen de meeste overlast. Onthoud dat wespen niet zomaar steken. Alleen als ze zich bedreigd voelen of als het nest in gevaar komt. Blijf dan ook rustig in de buurt van wespen en blijf uit de buurt van een wespennest.

Door het jaar heen ook muizenbestrijding

Naast ratten- en in de zomer wespenbestrijding, houden wij ons ook bezig met muizenbestrijding. Dit is tegen betaling. Een belangrijk verschil met ratten is dat een muizen niet uit het riool komen. Ook hier gaan we eerst op zoek naar sporen. Vaak komen muizen door gaatjes in de buitenmuur. Wist je dat een gaatje van een halve centimeter al groot genoeg is voor een muis?  Vanuit een gaatje in de muur kunnen ze alle kanten op. Ervoor zorgen dat muizen niet binnen kunnen komen, is dan ook het belangrijkste. Als bewoners last hebben van muizen, gaan we op zoek naar waar muizen binnen kunnen komen. We lopen dan ook buiten een rondje om de woning, op zoek naar gaten in de muur. Deze plekken adviseren we bewoners te dichten met kippengaas, bijenbekjes of staalwol. Pur of sponzen komen ze nog weleens tegen in muren. Helaas houdt dan een muis niet buiten. Daar knagen ze gewoon doorheen.

 

Wil je meer weten? Of een afspraak maken? Kijk dan op deze pagina

Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Wij willen jou zo goed mogelijk van dienst zijn. Kies daarom hieronder eenmalig jouw gemeente. Zo kunnen wij jou de juiste informatie tonen.

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders