Opening SafetyKeet in de Week van de Helden in het afval en het groen

6 maart 2023

Dar investeert in veiligheid en zet innovatieve SafetyKeet in om samen te werken aan veiligheid. 

Veiligheid staat bovenaan. Ook in de afvalsector en bij Dar. Maar hoe zorg je ervoor dat dit onderwerp leeft bij alle medewerkers in de organisatie? De SafetyKeet, ontwikkeld door het O&O fond GEO, helpt hierbij!  Bij een bezoek aan de SafetyKeet wordt op een speelse manier aandacht besteed aan veiligheid in de afvalinzameling, het groen of grijs (reiniging).  We werkten intensief mee aan de inhoud van de SafetyKeet. In de Week van de Helden in het afval en het groen (6 tot en met 12 maart) en de week erop, staat de SafetyKeet daarom als eerste op het Dar-terrein. In deze week zetten we niet alleen medewerkers in het zonnetje, maar onderstreept de aanwezigheid van de SafetyKeet ook het belang van samen veilig werken aan een schone, frisse en groene leefomgeving in de Dar-regio. 

Wat is de SafetyKeet?

Dit mobiele veiligheidscentrum is specifiek gericht op de GEO-sector (Grondstoffen, Energie en Omgeving). In deze sector vinden er relatief veel arbeidsongevallen plaats. Een ongeluk zit een klein hoekje. De SafetyKeet is daarom vooral gericht op veilig werken in de afvalinzameling, groen en grijs (reiniging). In de Keet wordt de fysieke en sociale veiligheid op een attractieve en moderne manier getraind. In de SafetyKeet vind je verschillende interactieve elementen en spellen zoals een VR-Game, een discussiespel en een spel waarbij een veilige route uitgezet wordt. De GEO-sector, vertegenwoordigd door het O&O fonds, heeft deze SafetyKeet mogelijk gemaakt. De SafetyKeet reist, na de start bij Dar, heel Nederland door en komt zo ook bij andere bedrijven uit de GEO-sector.

Openen SafetyKeet bij Dar

Omdat wij meewerkten aan de inhoud van de Safetykeet, staat deze als eerste bij Dar. Op maandag 6 maart openden Bart de Bruin, directeur Dar en Reinier Rutjens, directeur WENB en betrokken Dar-medewerkers, de SafetyKeet bij ons op het terrein. Met succes! De eerste medewerkers die een bezoek brachten aan de Keet, waren enthousiast. Zo ook de betrokken organisaties. Bart de Bruin, directeur Dar: “In onze sector gebeuren er nog steeds te veel ongelukken. Ik vind dat dit echt naar beneden moet en ook kan als we hier samen aan werken. De SafetyKeet helpt hierbij. Ik vind het een mooie ontwikkeling dat we bij Dar nu ook op een speelse manier aan de slag gaan met veiligheid. Want veilig werken staat bij Dar bovenaan.”

Reinier Rutjens, directeur WENB: “Een veilige werkplek is minstens zo belangrijk als een goed salaris. Daarom investeren werkgevers volop in veiligheid. Niet alleen in technische voorzieningen, maar ook in het bevorderen van veiligheidsbewustzijn. Ik denk dat de Safetykeet hier een mooie nieuwe bijdrage aan levert. In de Safetykeet kunnen medewerkers op een interactieve manier ‘veilig werken’ beleven. Dat is niet alleen leerzaam, maar ook erg leuk! Zo werken werkgever en werknemer samen aan goed en veilig werk in de afvalinzameling, het groen en grijs.”

Vincent Laurentzen, zijlader chauffeur en voorzitter OR van Dar: “Veiligheid is belangrijk. Iedereen wil dat mensen aan het eind van de dag weer veilig thuiskomen. Het is goed dat we in onze sector op allerlei manieren aandacht besteden aan veiligheid. We waren bij Dar al bekend met veel verschillende veiligheidsinstructie op papier en filmpjes. De SafetyKeet is een mooie aanvulling, omdat we veiligheid zo echt direct beleven. Dan komt veilig werken nog meer binnen. Ik leer hier veel van. Ik hoop mijn collega’s ook.”

Achtergrondinformatie

Het O&O fonds is het Opleidings- en Ontwikkelfonds van de sector GEO, waarin de werkgevers (verenigd in de WENB) en de vakbonden samenwerken voor het belang van alle medewerkers.

Meer informatie over de Week van de Helden: www.dar.nl/helden

 

Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders