Scholen strijden succesvol tegen elektronisch afval

7 april 2022

Adalbert basisschool uit Mook wint regionale E-waste Race

De afgelopen vier weken deden twintig basisscholen uit de Dar-regio mee aan de E-waste Race. In totaal werden met behulp van buurtbewoners 43.000 oude elektronische apparaten ingezameld.  Deze belanden nu niet in de verbrandingsoven, maar worden hergebruikt en gerecycled. Adalbert Basisschool in Mook is met ruim 16.500 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. Wethouder Wienhoven van gemeente Mook en Middelaar overhandigde de trotse school hun prijs.

Tot het laatste moment spannend

Donderdagochtend 7 april stonden er nog files voor de Adalbert basisschool in Mook en basisschool Sint Joris in Heumen. Buurtbewoners wilden nog snel hun oude elektronische apparaten inleveren en zo de scholen aan de overwinning helpen. Hierdoor was het tot het laatste moment spannend welke school er met de winst vandoor ging. Adalbert basisschool kreeg van wethouder Wienhoven van gemeente Mook en Middelaar en Jeroen Vrolijks van Dar in de middag de toffe schoolreis uitgereikt. Basisschool Sint Joris in Heumen won een rondleiding bij Dar en workshop van Road2Work@Dar als tweede prijs. En ook basisschool Op de Horst in Berg en Dal wint met de derde prijs een rondleiding bij Dar. Alle andere scholen die mee streden, krijgen nog een leuk aandenken van Dar of Road2Work@Dar.

De E-waste Race

Van maandag 14 maart tot en met donderdag 7 april organiseerde Dar samen met Road2Work@Dar en Wecycle de E-waste race. Tijdens dit educatieve project leerden kinderen op actieve manier over het recyclen van elektronische apparaten. En wat voor effect dit heeft op mens en milieu. Ook kwamen onderwerpen als grondstoffen, het belang van minder gebruiken en hergebruiken aan bod. Na een gastles waren de scholieren klaar om daadwerkelijk hún steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van onze regio. Door de fysieke inzamelactie van elektronisch afval met hun eigen buurt.

Een betere wereld, begint op zolder

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste. De helft van het Nederlandse e-waste wordt namelijk niet ingezameld. Oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in. Die verdienen een tweede leven. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race voor bewustwording zorgt bij kinderen en hun omgeving over het belang van recycling en hergebruik. Heb je nog e-waste thuisliggen? Breng dit dan gratis naar een van de milieustraten van Dar.

Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Wij willen jou zo goed mogelijk van dienst zijn. Kies daarom hieronder eenmalig jouw gemeente. Zo kunnen wij jou de juiste informatie tonen.

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders