Taxusinzameling start in 2023 weer op

9 juni 2022

Al 15 jaar zet Stichting Taxus Taxi zich met hart en ziel in voor de strijd tegen kanker door taxussnoeisel in te zamelen. Elk jaar bieden duizenden donateurs hun snoeisel aan dat vervolgens wordt gebruikt voor chemotherapie. Na veel rekenwerk en overleg heeft de stichting besloten de inzameling een jaar over te slaan. De kosten voor het inzamelen en verwerken van het snoeisel zijn op dit moment te hoog. Daarnaast liggen bedrijven die het snoeisel verwerken steeds weer stil door Corona. Hierdoor kunnen zij geen nieuw snoeisel aannemen.

Taxus Taxi in 2023 weer actief

Ondanks dat de taxusinzameling in 2023 weer start doet het de stichting pijn een jaar te moeten overslaan. “Wij vinden het erg vervelend dit nieuws te moeten brengen. Zeker voor de mensen die ons al jaren steunen en hun snoeisel altijd met de grootste zorg aanbieden.” Zo vertelt Werner Toonen, coördinator van Stichting Taxus Taxi. “Aan deze mensen willen wij meegeven dat wij in 2023 zeker weer van de partij zullen zijn. De inzameling mag dan één jaartje overslaan, maar de strijd tegen kanker wordt onverminderd doorgezet.”

Gestegen kosten

Stichting Taxus Taxi haalt al sinds 2008 taxussnoeisel gratis aan huis bij mensen op. Elk jaar nemen tienduizenden mensen deel aan de taxusinzameling om zo hun steentje bij te dragen in de strijd tegen kanker. Nadat het snoeisel is opgehaald wordt het taxus groen afgeleverd bij een kruidendrogerij die het snoeisel droogt en klaarmaakt voor transport naar het buitenland.

Dit laatste heeft er onder andere voor gezorgd dat de taxusinzameling dit jaar niet door gaat. Voor het drogen van het wonder groen is veel energie, waaronder gas, nodig. De prijzen voor energie zijn het afgelopen jaar zo veel gestegen dat het drogen veel duurder is geworden. Maar ook andere kosten, zoals die voor transport, zijn enorm gestegen. Dit maakt het voor de stichting dit jaar niet haalbaar de inzameling op te zetten. Naast de gestegen kosten zijn ook de problemen in China van invloed op de inzameling. “Nadat het taxussnoeisel is gedroogd gaat het naar onder andere China. Hier wordt de werkzame stof uit het groen gehaald. Doordat fabrieken daar voor lange periodes stil liggen is hier weinig mogelijkheid voor. Dit zorgt ervoor dat de fabrieken de nieuwe aanvoer van het snoeisel simpelweg niet kwijt kunnen.”

Jouw bijdrage is welkom

Jaarlijks vraagt Stichting Taxus Taxi donateurs om een donatie in de vorm van taxussnoeisel. In 2022 gaat dat helaas niet. Maar de stichting kan een donatie harder gebruiken dan ooit. “Dat wij niet inzamelen scheelt veel in de kosten, maar een stukje hiervan blijft toch doorlopen. Om er voor te zorgen dat wij volgend jaar weer kunnen starten, is een kleine financiële bijdrage dan ook meer dan welkom” Een donatie kan je doen via Stichting Taxus Taxi – Gift.

Voor 2022 voldoende voorraad

Op dit moment heeft de stichting nog voldoende medicijn op voorraad. Er ligt altijd een bepaalde voorraad van het medicijn dat gehaald wordt uit het taxussnoeisel opgeslagen. Dat er in 2022 geen inzameling plaatsvindt, heeft geen effect voor de mensen die het medicijn nodig hebben. Dit neemt natuurlijk niet weg dat de inzameling in 2023 gewoon plaats zal moeten- en gaat vinden. Zodat de voorraad weer kan worden aangevuld.


Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders