Op tweede paasdag (maandag 1 april) halen wij geen afval op en zijn onze milieustraten gesloten. Weten wanneer wij langskomen? Check jouw ophaaldagen in de Dar-app of onze afvalwijzer.
sluiten

Van luier naar grondstof in MARN-regio: stap dichterbij

9 februari 2018

Positief milieuresultaat voor inzameling en recycling luiermateriaal.

Afgelopen maanden heeft onderzoeksbureau CE Delft een onafhankelijk milieuonderzoek gedaan naar de luierrecycling bij ARN (Afvalenergiecentrale). Het onderzoek geeft een duidelijk positief milieuresultaat voor het apart inzamelen en recyclen van het luier- en incontinentiemateriaal. In het onderzoek vergeleken zij het recyclen van luier- en incontinentiemateriaal met het verbranden. CE Delft deed het onderzoek in opdracht van de MARN (een samenwerkingsverband van 8 gemeenten in de regio Nijmegen), patenthouder Elsinga en ARN.

Besluit tot start voor MARN gemeenten

ARN heeft de recycling van luiers ruim een jaar getest met een proefinstallatie en bouwt dit jaar een grote installatie. De installatie is ook voor luierafval van buiten de regio. De nieuwe installatie is eind 2018 klaar. Dat de recycling een positief milieuresultaat heeft, staat vast. De MARN-gemeenten onderzoeken nog of de gescheiden inzameling ook logistiek en financieel haalbaar is. Als dit het geval is, kan de luierrecycling ook voor inwoners van de MARN-gemeenten starten. Hoe de gescheiden inzameling dan gaat, onderzoeken Dar en de gemeenten nog verder.

Onderzoek naar de voordelen van luierverwerking

Onderzoeksbureau CE Delft vergeleek in het onderzoek het milieuvoordeel van recycling van luiermateriaal met de verbranding hiervan in een doorsnee afvalverbrandingsinstallatie. Het onderzoek gaat over het hele proces: vanaf de inzameling tot aan de eindproducten. Recycling levert een forse milieuwinst op. In deze vergelijking heeft recycling voordelen in alle drie de categorieën van  milieuschade: menselijke gezondheid, ecosystemen en grondstoffen.

Kijk! Afval=grondstof, ook luiermateriaal

Van luiers kan biogas, biomassa en plastic gemaakt worden. Dit kan door luiers apart in te zamelen en te recyclen. Hier leveren de inwoners en hun gemeenten, MARN, Dar en ARN een bijdrage aan.

Meer informatie of vragen?

Meer informatie over luierverwerking: www.vanluiernaargrondstof.nl. Wat het concreet voor inwoners betekent, wordt naar verwachting in het najaar 2018 gecommuniceerd.

Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders