Op Koningsdag (zaterdag 27 april) halen wij geen afval op en zijn de milieustraten gesloten. Weten wanneer wij langskomen? Check jouw ophaaldagen in de Dar-app of onze afvalwijzer.
sluiten

Van spijkerbroek naar spijkertas

13 juli 2018

Tas(t)baar circulair product

Van spijkerbroek tot spijkertas. Dit kan en is een prachtig voorbeeld van een circulaire economie. Dit is mogelijk door een nieuwe, innovatieve samenwerking tussen textielbedrijf Wolkat, Dar en vier andere leden van de Coöperatie Vereniging Midwaste. Het doel? Het ingezamelde textiel van inwoners van de deelnemende gemeenten, op een duurzame en transparante manier verwerken. Het uitgangspunt is een circulaire economie, waarbij oud textiel verwerkt wordt tot een nieuwe draad en weer echt nieuw textiel wordt.

Kijk! Afval=grondstof, van oude spijkerbroeken kunnen nieuwe producten gemaakt worden. Teddy Vrijmoet, directeur Vierdaagsefeesten ontving speciale Vierdaagse spijkertassen van Philip Boumans directeur van Wolkat en Bart de Bruin, directeur van Dar. Teddy Vrijmoet:“Mooi tas(t)baar circulair product. Gaaf dat het zo hoogwaardig is dat je er ook nog kleding van kunt maken.”

Weer een trede hoger op de circulaire ladder

Vorig jaar zamelde Dar tijdens de Vierdaagsefeesten al spijkerbroeken in op het Duurzaamheidsplein, dat dit jaar Green Capital Plaza is. Deze spijkerbroeken en ander textiel recyclet Wolkat op een circulaire wijze. Wolkat sorteert en vervezelt de spijkerbroeken. Vervolgens spint Wolkat de spijkerbroeken tot nieuwe garens en maakt ze er nieuwe stof van in haar eigen weverij. Van deze nieuwe stof maakt ze nieuwe producten zoals een nieuwe tas of nieuwe kleding van denim. Met textiel kunnen we zo meer dan alleen het maken van isolatiemateriaal. Daarna kunnen we de nieuwe producten opnieuw recyclen. Bart de Bruin: “Dit product toont aan hoe belangrijk scheiden aan de bron is. Door textiel apart in te leveren en niet bij het restafval te doen, kunnen we dit soort prachtige circulaire producten laten maken. Die zelf dan ook weer goed gesorteerd en gerecycled kunnen worden. Wellicht ook regionaal? Dat is de toekomst..”Philip Boumans: “We hebben genoeg plannen voor de toekomst. Hoe mooi zou het zijn als je in de toekomst 024Denim maakt?”

Green Capital Plaza

Op maandagmiddag 16 juli vertelt een medewerker van Wolkat ook op Green Capital Plaza aan bezoekers wat er van oud textiel als spijkerbroeken gemaakt kan worden en hoe dit proces verloopt. Wilt u hier ook meer over weten? Breng dan een bezoek aan Green Capital Plaza op maandagmiddag 16 juli.

 

Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders