Vanaf 1 maart gratis luiers en incontinentiemateriaal scheiden in Nijmegen

2 maart 2023

Van vieze luiers naar frisse winst

De gemeente Nijmegen en Dar zorgen graag samen met inwoners voor minder restafval. Hoe beter inwoners hun afval scheiden, hoe minder restafval we overhouden. Inwoners van de gemeente Nijmegen scheiden hun afval al goed. Dit kunnen zij nog verder verbeteren met het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal vanaf 1 maart 2023. Zo kunnen we weer meer afval gebruiken als grondstof. Wethouder Jean Paul Broeren nam samen met Melissa Kars, projectleider van Dar, de luiercontainer in de Pijlpuntstraat 1 in Nijmegen-Noord in gebruik.

Inzameling luiers en incontinentiemateriaal in heel Nijmegen van start

Als startsein nam wethouder Jean Paul Broeren van de gemeente Nijmegen, samen met Melissa Kars, de luiercontainer op deze locatie in gebruik. Wethouder Jean Paul Broeren:Als gemeente zijn we trots dat de inwoners van Nijmegen de afgelopen jaren goed scoren op het gescheiden inzamelen van afval. Bewoners kunnen nu ook bij speciale containers luiers en incontinentiemateriaal gratis weggooien. Het is mooi dat we nu weer een extra stap kunnen zetten in het scheiden van afval in Nijmegen.” Ook inwoners zijn blij met de komst van de speciale luiercontainer. Inwoner Kiki van Alst uit Nijmegen-Noord: “ We vinden het superfijn dat wij luiers nu apart kunnen scheiden. Zo zit onze restafvalzak minder snel vol en besparen we geld. Daarnaast kunnen we nu zelf bepalen wanneer we de luiers wegbrengen. Dit zorgt voor een fris huis. En het scheiden van luiers is natuurlijk goed voor het milieu en de toekomst voor onze kinderen.”

Zakken voor luiers en incontinentiemateriaal

Voor het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal gebruiken inwoners speciale zakken. Deze gratis zakken kunnen zij op verschillende locaties halen. Bijvoorbeeld bij huisartspraktijken en apotheken. In de luierzakken mogen gebruikte luiers van baby’s en kinderen en gebruikt incontinentiemateriaal. Twijfel of iets wel of niet in de luierzak mag? Dit is te vinden op www.dar.nl/luiers of in de afvalwegwijzer in de Dar-app.

Luiercontainer openen

Volle luierzakken brengen inwoners naar een speciale luiercontainer. Deze staan op verschillende plekken in de gemeente Nijmegen. Inwoners bepalen zelf wanneer ze een volle luierzak naar de luiercontainer brengen. De luiercontainer openen inwoners tijdelijk zonder afvalpas in de gemeente Nijmegen. Dar ervaart problemen met het verstrekken van toegang voor de luiercontainers met de afvalpassen. De gemeente Nijmegen en Dar werken er samen aan dat de containers binnenkort gratis te openen zijn met een afvalpas. Tot deze tijd zijn de luiercontainers voor iedereen te openen zonder afvalpas. Omdat de gemeente Nijmegen en Dar het belangrijk vinden dat inwoners vanaf 1 maart luiers en incontinentiemateriaal kunnen scheiden.

Afval als grondstof

Afvalenergiecentrale ARN in Weurt maakt van het plastic in de luiers en het incontinentiemateriaal plastic korrels. Van deze korrels kunnen producenten nieuwe plastic producten maken. Bijvoorbeeld autobumpers en plastic straatmeubels. Ook wordt er energie gewonnen uit urine en ontlasting die vrijkomen. Een win-win situatie dus! Zo gebruiken we meer afval als grondstof. En wordt de hoeveelheid restafval nog minder. Vieze luiers, frisse winst dus!

Meer weten? www.dar.nl/luiers

Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Wij willen jou zo goed mogelijk van dienst zijn. Kies daarom hieronder eenmalig jouw gemeente. Zo kunnen wij jou de juiste informatie tonen.

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders