Vanaf 1 maart gratis scheiden van luiers en incontinentiemateriaal

3 februari 2023

Van vieze luiers naar frisse winst in Nijmegen

Vanaf 1 maart halen wij ook in de hele gemeente Nijmegen, luiers en incontinentiemateriaal gescheiden op. Samen met de gemeente Nijmegen zorgen we graag samen met inwoners voor minder restafval. Hoe beter het afval wordt gescheiden, hoe minder we overhouden. Inwoners van gemeente Nijmegen scheiden hun afval al goed. Dit kunnen zij nog verder verbeteren met het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal. Zo kunnen we meer afval gebruiken als grondstof. Vanaf 2021 was het scheiden van luiers bij 11 kinderdagverblijven al een proef. Dit breidt Dar nu verder uit in de hele gemeente Nijmegen.

Gratis zakken voor luiers en incontinentiemateriaal

Voor het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal gebruiken inwoners speciale zakken. Deze kunnen zij op verschillende locaties, gratis ophalen. Bijvoorbeeld bij huisartspraktijken, apotheken en kinderdagverblijven. In de luierzakken mogen gebruikte luiers van baby’s en kinderen en gebruikt incontinentiemateriaal.

Luiercontainer openen met afvalpas

Volle luierzakken brengen inwoners naar een speciale luiercontainer. Deze staan op verschillende plekken in de gemeente Nijmegen. Inwoners openen de luiercontainer met de afvalpas. Dit is dezelfde pas die inwoners gebruiken bij een bezoek aan de milieustraat of het openen van een ondergrondse restafvalcontainer. Vanaf 1 maart kunnen inwoners gebruik maken van de luiercontainer.

Afval als grondstof

Afvalenergiecentrale ARN in Weurt maakt plastic korrels van het plastic in de luiers en het incontinentiemateriaal. Van deze korrels kunnen producenten nieuwe plastic producten maken. Bijvoorbeeld autobumpers en plastic straatmeubels. Ook wordt er energie gewonnen uit urine en ontlasting die vrijkomen. Een win-win situatie dus! Zo gebruiken we meer afval als grondstof. En wordt de hoeveelheid restafval nog minder. Vieze luiers, frisse winst dus!

Meer weten? Kijk hier.

Ook voor de locaties waar de luierzaken te verkrijgen zijn en op welke plekken de containers staan.

Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Wij willen jou zo goed mogelijk van dienst zijn. Kies daarom hieronder eenmalig jouw gemeente. Zo kunnen wij jou de juiste informatie tonen.

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders