Vanaf 1 november gratis luiers scheiden in Druten

2 november 2021

Van vieze luiers naar frisse winst

 

De gemeente Druten en Dar gaan graag samen met bewoners voor minder restafval. Hoe beter bewoners hun afval scheiden, hoe minder restafval we overhouden. Drutenaren scheiden hun afval al goed. Dit kunnen zij nog verder verbeteren met het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal vanaf 1 november 2021. Zo kunnen we weer meer afval gebruiken als grondstof.

Als startsein namen wethouder André Springveld van de gemeente Druten en Melissa Kars van Dar de luiercontainer op deze locatie in gebruik. Wethouder André Springveld: “Als gemeente zijn we trots dat we deze stap nu maken. Na de invoering van Omgekeerd Inzamelen nam de hoeveelheid restafval al enorm af. De gescheiden inzameling van luiers en incontinentiemateriaal levert hier ook een bijdrage aan. Een voordeel is dat we samen dus voor nog minder restafval en meer grondstoffen zorgen. Thuis levert het ook voordelen op. Bijvoorbeeld geen stank meer in huis doordat je zelf bepaalt wanneer je een volle luierzak naar de luiercontainer brengt. Ook bespaart het geld, omdat de restafvalzak minder snel vol zit en je deze dus minder vaak naar de ondergrondse restafvalcontainer brengt.”

Luierzakken voor luiers en incontinentiemateriaal

Voor het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal gebruiken bewoners speciale zakken. Deze gratis zakken kunnen zij op verschillende locaties halen. Bijvoorbeeld bij huisartspraktijken en apotheken. In de luierzakken mogen gebruikte luiers van baby’s en kinderen en gebruikt incontinentiemateriaal.

Luiercontainer met afvalpas

Volle luierzakken brengen bewoners naar een speciale luiercontainer. Deze staan op verschillende plekken in de gemeente Druten. Zij bepalen zelf wanneer ze een volle luierzak naar de luiercontainer brengen. Drutenaren hebben toegang nodig om met hun afvalpas de luiercontainer te openen. Deze afvalpas gebruiken zij ook om de ondergrondse restafvalcontainer te openen. Toegang vragen zij digitaal aan via www.dar.nl/luiers.

Afval als grondstof

Afvalenergiecentrale ARN in Weurt maakt van het plastic in de luiers en het incontinentiemateriaal plastic korrels. Van deze korrels kunnen producenten nieuwe plastic producten maken. Bijvoorbeeld autobumpers en plastic straatmeubels. Ook wordt er energie gewonnen uit urine en ontlasting die vrijkomen. Een win-win situatie dus! Zo gebruiken we meer afval als grondstof. En wordt de hoeveelheid restafval nog minder. Vieze luiers, frisse winst dus!

Meer weten? www.dar.nl/luiers

Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Wij willen u zo goed mogelijk van dienst zijn. Kies daarom hieronder eenmalig uw gemeente. Zo kunnen wij u de juiste informatie tonen.

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders