Vanaf 1 november gratis luiers scheiden in Wijchen

2 november 2021

Van vieze luiers naar frisse winst

De gemeente Wijchen en Dar graag samen met bewoners voor minder restafval. Hoe beter bewoners hun afval scheiden, hoe minder restafval we overhouden. Vanaf 1 november kunnen zij ook luiers en incontinentiemateriaal scheiden. Zo kunnen we weer meer afval gebruiken als grondstof. Wethouder Paul Loermans nam samen met een inwoner een luiercontainer in gebruik bij woonlocatie Meander.

Als startsein namen wethouder Paul Loermans van de gemeente Wijchen en mevrouw van Leur de luiercontainer op de Passedwarsstraat in gebruik. Wethouder Paul Loermans: “Als gemeente zijn we trots dat we deze stap nu maken. We hebben in Wijchen nog wat te winnen op het gebied van afval scheiden. Door ons afval beter te scheiden, hebben we steeds meer herbruikbare grondstoffen. En we besparen op het verbanden van afval. De gescheiden inzameling van luiers en incontinentiemateriaal levert hier ook een bijdrage aan. Thuis levert het ook voordelen op. Bijvoorbeeld geen stank meer in huis doordat je zelf bepaalt wanneer je een volle luierzak naar de luiercontainer brengt.” Mevrouw van Leur: “Dit is heel belangrijk voor de gemeenschap. Én voor het milieu!”

Luierzakken voor luiers en incontinentiemateriaal

Voor het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal gebruiken bewoners speciale zakken. Deze gratis zakken kunnen zij op verschillende locaties halen. Bijvoorbeeld bij huisartspraktijken en apotheken. In de luierzakken mogen gebruikte luiers van baby’s en kinderen en gebruikt incontinentiemateriaal.

Luiercontainer met afvalpas

Volle luierzakken brengen bewoners naar een speciale luiercontainer. Deze staan op verschillende plekken in de gemeente Wijchen. Zij bepalen zelf wanneer ze een volle luierzak naar de luiercontainer brengen. Wijchenaren hebben toegang nodig om met hun afvalpas de luiercontainer te openen. Deze afvalpas gebruiken zij ook om de ondergrondse restafvalcontainer te openen. Toegang vragen zij digitaal aan via www.dar.nl/luiers.

Afval als grondstof

Afvalenergiecentrale ARN in Weurt maakt van het plastic in de luiers en het incontinentiemateriaal plastic korrels. Van deze korrels kunnen producenten nieuwe plastic producten maken. Bijvoorbeeld autobumpers en plastic straatmeubels. Ook wordt er energie gewonnen uit urine en ontlasting die vrijkomen. Een win-win situatie dus! Zo gebruiken we meer afval als grondstof. En wordt de hoeveelheid restafval nog minder. Vieze luiers, frisse winst dus!

Meer weten? www.dar.nl/luiers

Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Wij willen u zo goed mogelijk van dienst zijn. Kies daarom hieronder eenmalig uw gemeente. Zo kunnen wij u de juiste informatie tonen.

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders