Vanaf 15 december: gratis scheiden van luiers en incontinentiemateriaal

15 december 2021

Van vieze luiers naar frisse winst in Mook en Middelaar

 Gemeente Mook en Middelaar en Dar zorgen graag samen met inwoners voor minder restafval. Hoe beter het afval wordt gescheiden, hoe minder we overhouden. Inwoners van gemeente Mook en Middelaar scheiden hun afval al heel goed. Dit kunnen zij nog verder verbeteren met het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal. Zo kunnen we meer afval gebruiken als grondstof.

Start inzameling luiers en incontinentiemateriaal
Als startsein nam wethouder Geertjan Wienhoven van de gemeente Mook en Middelaar en inwoner Jessica Hurkmans de inzamelcontainer in Molenhoek in gebruik. Wethouder Geertjan Wienhoven: “Een mooie ontwikkeling waar we als gemeente trots op zijn. Het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal zorgt ervoor dat we minder restafval overhouden en meer afval als grondstof kunnen gebruiken. Thuis levert het ook voordelen op. Bijvoorbeeld geen stank meer in huis doordat je zelf bepaalt wanneer je een volle zak naar de container brengt. Ook bespaart het inwoners geld omdat de restafvalcontainer minder snel vol zit zonder luiers en incontinentiemateriaal. En dus minder vaak geleegd hoeft te worden” Jessica Hurkmans: “Door het scheiden van luiers houd ik minder restafval over. Onze restafvalcontainer is daardoor veel minder zwaar. Lars gaat twee keer in de week naar de opvang. Ik neem de volle luierzak dan mee en gooi de luierzak weg in de luiercontainer bij de opvang. Ik ben dus ook heel makkelijk van mijn volle luierzak af.”

Zakken voor luiers en incontinentiemateriaal
Voor het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal gebruiken inwoners speciale zakken. Deze kunnen zij op verschillende locaties gratis ophalen. Bijvoorbeeld bij huisartspraktijken en apotheken. In de luierzakken mogen gebruikte luiers van baby’s en kinderen en gebruikt incontinentiemateriaal.

Luiercontainer
Volle luierzakken brengen inwoners naar een speciale container. Deze staan in de gemeente Mook en Middelaar op verschillende plekken in de openbare ruimte en op de milieustraat. Inwoners bepalen zelf wanneer ze een volle luierzak naar de container brengen.

Afval als grondstof
Afvalenergiecentrale ARN in Weurt maakt plastic korrels van het plastic in de luiers en het incontinentiemateriaal. Van deze korrels kunnen producenten nieuwe plastic producten maken. Bijvoorbeeld autobumpers en plastic straatmeubels. Ook wordt er energie gewonnen uit urine en ontlasting die vrijkomen. Een win-win situatie dus! Zo gebruiken we meer afval als grondstof. En wordt de hoeveelheid restafval nog minder. Vieze luiers, frisse winst dus!

Meer weten? www.dar.nl/luiers
Ook voor de locaties waar de luierzaken te verkrijgen zijn en op welke plekken de containers staan.

Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Wij willen u zo goed mogelijk van dienst zijn. Kies daarom hieronder eenmalig uw gemeente. Zo kunnen wij u de juiste informatie tonen.

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders