Veel frisse winst door vieze luiers in de regio

10 februari 2022

Dar haalde in 2021 bijna 200.000 kilo luiers en incontinentiemateriaal op

Van juli 2021 t/m december 2021 startten gemeenten in de Dar-regio op verschillende momenten met het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal. En met succes! Inwoners van de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar, Nijmegen en Wijchen leverden in 2021 samen bijna 200.000 kilo luiers en incontinentiemateriaal in. Dit wordt allemaal gebruikt als grondstof.

Veel bewoners uit de regio weten de luiercontainers te vinden

Dat zie je terug in het aantal kilo’s wat wij in 2021 ophaalden. Al vanaf de eerste weken wisten bewoners de luiercontainers goed te vinden. Wel moesten bewoners in de gemeente Beuningen, Druten en Wijchen eerst hun afvalpas laten koppelen om de luiercontainer te kunnen openen. Dat was in het begin even wennen, maar gaat gelukkig nu goed. Veel bewoners hebben zich aangemeld. Daarnaast is het belangrijk dat bewoners speciale luierzakken gebruiken. En deze een voor een in de luiercontainer doen. Anders bestaat de kans dat de klep verstopt zit met te veel of te grote zakken. Terwijl er nog genoeg in de luiercontainer past. Sommige luiercontainers worden zelfs zoveel gebruikt, dat wij deze nu vaker legen. En zijn er op verschillende locaties in de regio extra luiercontainers neergezet. Samen met de betreffende gemeente blijven we kijken of er meer luiercontainers moeten komen.  

Veel bewoners weten de luiercontainers te vinden

Dat zie je terug in het aantal kilo’s wat wij in 2021 ophaalden. In de gemeente Berg en Dal was dit ruim 77.000 kilo. Al vanaf de eerste weken wisten bewoners de luiercontainers goed te vinden. Belangrijk hierbij is dat bewoners de speciale luierzakken gebruiken. En deze een voor een in de luiercontainer doen. Anders bestaat de kans dat de klep verstopt zit met te veel of te grote zakken. Terwijl er nog genoeg in de luiercontainer past. Sommige luiercontainers worden zelfs zoveel gebruikt, dat wij deze nu vaker legen. Inmiddels zijn er op een aantal locaties grotere containers geplaatst. En zijn er extra luiercontainers in Millingen aan de Rijn neergezet. Op korte termijn komen in Ooij en Heilig Landstichting op nieuwe locaties luiercontainers te staan.  

Veel bewoners weten de luiercontainers te vinden

Dat zie je terug in het aantal kilo’s wat wij in 2021 ophaalden. In de gemeente Beuningen was dit bijna 45.000 kilo. Al vanaf de eerste weken wisten bewoners de luiercontainers goed te vinden. Wel moesten bewoners in de gemeente Beuningen eerst hun afvalpas laten koppelen om de luiercontainer te kunnen openen. Dat was in het begin even wennen, maar gaat gelukkig nu goed. Veel bewoners hebben zich aangemeld. Daarnaast is het belangrijk dat bewoners de speciale luierzakken gebruiken. En deze een voor een in de luiercontainer doen. Anders bestaat de kans dat de klep verstopt zit met te veel of te grote zakken. Terwijl er nog genoeg in de luiercontainer past. Sommige luiercontainers worden zelfs zoveel gebruikt, dat wij deze nu vaker legen. En kwamen er op de Leigraaf en Wolfsbossingel meer luiercontainers te staan.  

Veel bewoners weten de luiercontainers te vinden

Dat zie je terug in het aantal kilo’s wat wij in 2021 ophaalden. In de gemeente Druten was dit ongeveer 9.000 kilo. Al vanaf de eerste weken wisten bewoners de luiercontainers goed te vinden. Wel moesten bewoners in de gemeente Druten eerst hun afvalpas laten koppelen om de luiercontainer te kunnen openen. Dat was in het begin even wennen, maar gaat gelukkig nu goed. Veel bewoners hebben zich aangemeld. Daarnaast is het belangrijk dat bewoners de speciale luierzakken gebruiken. En deze een voor een in de luiercontainer doen. Anders bestaat de kans dat de klep verstopt zit met te veel of te grote zakken. Terwijl er nog genoeg in de luiercontainer past. Sommige luiercontainers worden zelfs zoveel gebruikt, dat wij deze nu vaker legen. En komen er op een paar plekken meer luiercontainers te staan.  

Veel bewoners weten de luiercontainers te vinden

Dat zie je terug in het aantal kilo’s wat wij in 2021 ophaalden. In de gemeente Heumen was dit bijna 11.000 kilo. Al vanaf de eerste weken wisten bewoners de luiercontainers goed te vinden. Belangrijk hierbij is dat bewoners de speciale luierzakken gebruiken. En deze een voor een in de luiercontainer doen. Anders bestaat de kans dat de klep verstopt zit met te veel of te grote zakken. Terwijl er nog genoeg in de luiercontainer past. Sommige luiercontainers worden zelfs zoveel gebruikt, dat wij deze nu vaker legen. En staat er in Malden bij de Veldsingel een extra luiercontainer. Ook komt er op korte termijn een extra luiercontainer in Overasselt bij.  

Veel bewoners weten de luiercontainers al te vinden

In de gemeente Mook en Middelaar startten we 15 december. De eerste kilo’s zijn dan ook al opgehaald. Al vanaf de eerste weken wisten bewoners de luiercontainers goed te vinden. Belangrijk hierbij is dat bewoners de speciale luierzakken gebruiken. En deze een voor een in de luiercontainer doen. Anders bestaat de kans dat de klep verstopt zit met te veel of te grote zakken. Terwijl er nog genoeg in de luiercontainer past. Sommige luiercontainers worden veel gebruikt. Daarvoor hebben we de optie deze vaker te legen. Daarnaast komen er in Mook binnenkort twee extra luiercontainers.

Proef in Nijmegen wordt waarschijnlijk uitgebreid

De gemeente Nijmegen startte in september 2021 met een proef bij 11 kinderdagverblijven. Ook hier wordt veel gebruik van gemaakt. In gemeente Nijmegen haalden wij namelijk ruim 40.000 kilo luiers en incontinentiemateriaal op. Samen met de gemeente zijn wij dan ook in gesprek om deze proef verder uit te breiden. De verwachting is dat er medio 2022 in de hele gemeente Nijmegen luiercontainers komen te staan. De plannen hiervoor komen februari/maart ter inzage in de gemeenteraad.

Veel bewoners weten de luiercontainers te vinden

Dat zie je terug in het aantal kilo’s wat wij in 2021 ophaalden. In de gemeente Wijchen was dit bijna 14.000 kilo. Al vanaf de eerste weken wisten bewoners de luiercontainers goed te vinden. Wel moesten bewoners in de gemeente Wijchen eerst hun afvalpas laten koppelen om de luiercontainer te kunnen openen. Dat was in het begin even wennen, maar gaat gelukkig nu goed. Steeds meer bewoners melden zich aan. Daarnaast is het belangrijk hierbij is dat bewoners de speciale luierzakken gebruiken. En deze een voor een in de luiercontainer doen. Anders bestaat de kans dat de klep verstopt zit met te veel of te grote zakken. Terwijl er nog genoeg in de luiercontainer past. Sommige luiercontainers worden zelfs zoveel gebruikt, dat wij deze nu vaker legen. En zijn er bij Zuiderpoort en de Lepelaarstraat extra luiercontainers neergezet. Samen met de gemeente Wijchen willen wij voorkomen dat er zakken naast de luiercontainers worden gezet. Wij kijken daarom samen naar mogelijkheden hiervoor, waaronder extra locaties.

Minder restafval, meer grondstoffen

Door luiers en incontinentiemateriaal apart weg te brengen, houden bewoners minder restafval over. Daarnaast zorgt het voor meer grondstoffen. Afvalenergiecentrale ARN in Weurt maakt van het plastic in de luiers en het incontinentiemateriaal plastic korrels. Van deze korrels kunnen producenten nieuwe plastic producten maken. Bijvoorbeeld autobumpers en plastic straatmeubels. Ook wordt er energie gewonnen uit urine en ontlasting die vrijkomen. Een win-win situatie dus! Zo gebruiken we meer afval als grondstof. En wordt de hoeveelheid restafval nog minder. Vieze luiers, frisse winst dus!

www.dar.nl/luiers

Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Wij willen jou zo goed mogelijk van dienst zijn. Kies daarom hieronder eenmalig jouw gemeente. Zo kunnen wij jou de juiste informatie tonen.

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders