Op Koningsdag (zaterdag 27 april) halen wij geen afval op en zijn de milieustraten gesloten. Weten wanneer wij langskomen? Check jouw ophaaldagen in de Dar-app of onze afvalwijzer.
sluiten

Verspillingsvrije week

1 september 2020

Van 1 t/m 7 september 2020 is de verspillingsvrije week. Een initiatief om aandacht te vragen voor voedselverspilling. Er zijn challenges van Samen Tegen Voedselverspilling waar u aan mee kunt doen. Wij delen tips en inspiratie. U doet toch ook mee?

Wist u dat we in Nederland gemiddeld 34 kilo per jaar aan voedsel weggooien. Zonde! Dat staat gelijk aan ongeveer €120. We verspillen daarmee samen 590 miljoen kilo voedsel per jaar. We gooien vooral brood, zuivel, groente, fruit en vlees weg. Met een paar slimme tips en trucs zorgt u ervoor dat u minder eten hoeft weg te gooien.

Belangrijkste tips om voedselverspilling tegen te gaan

1. Kijk wat u nog aan eten in de (koel)kast hebt staan en wat daarvan als eerste op moet.
2. Maak een eetplanning en een boodschappenlijstje. Zo koopt u geen dingen die u niet nodig heeft.
3. Als producten de ten minste houdbaar tot datum hebben bereikt, gooi ze dan niet meteen weg. Kijk, proef en ruik eerst of het nog goed is.
4. Zet uw koelkast op 4oC. Dit is de temperatuur waarop voedingsmiddelen het langst houdbaar zijn.
5. Kook afgemeten porties zodat u geen eten overhoudt. Dit geldt vooral voor rijst, pasta en aardappels.
6. Weet waar u het eten het beste bewaard. Sommige dingen blijven langer goed in de koelkast, andere dingen hoeven juist niet in de koelkast.

Andere tips

  • Heeft u eten over? Geef het aan buren of iemand anders die in de buurt woont.
  • Of vries restjes in, zo blijven ze nog weken goed.
  • Hou een kliekjesdag waarop u de restjes uit uw koelkast en vriezer opeet.
  • Of lunch met de restjes die u heeft.
  • Er is een ideale indeling voor de koelkast. Onderin de koelkast is het koeler dan bovenin de koelkast. Daarom is het handig om onderin de bederfelijke producten te leggen. Hier ziet u hoe de ideale koelkastindeling eruitziet.
  • Van veel groenten kunt u meer eten dan u vaak denkt. Zo isu bijvoorbeeld de stronk van een broccoli gewoon te eten en maakt u van het loof van wortels pesto.
  • Weet u niet hoe lang u iets kunt bewaren? Kijk op de bewaarwijzer van Voedingscentrum. Hier vindt u het bewaaradvies voor meer dan 2.000 producten.

Houdbaarheidsdata
Wist u dat er twee verschillende data zijn die de houdbaarheid van het product aangeven?

Ten minste Houdbaar Tot datum

Deze staat op producten die niet snel bederven. De datum geeft aan dat de kwaliteit van het product vanaf dan achteruit kan gaan. Kijk, ruik of proef na de datum of het product nog lekker is.

Te Gebruiken Tot datum

Deze staat op producten die heel bederfelijk zijn, zoals vlees. De TGT datum geeft aan tot wanneer het product veilig is om te eten. Producten met een TGT datum moeten dus voor of op deze datum gebruikt worden. Of vries het voor of op de TGT datum in.

Verspillingsvrij weekmenu

Het Verspillingsvrije Weekmenu is zo samengesteld dat u geen eten overhoudt. Zo gaat de ene helft van de witte kool in de quinoa, de andere helft in de Toscaanse maaltijdsoep. Mochten er toch ingrediënten overblijven, dan krijgt u bewaaradviezen en suggesties wat ermee te maken.

Vergeet niet eerst de voorraad te controleren voor u ingrediënten koopt. Heeft nog veel in huis? Bedenk dan op basis hiervan recepten voor een aantal dagen. En vul aan met recepten van het weekmenu.

Verspillingsvrij weekmenu

Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders