Wijkhelden in het zonnetje tijdens 1e jubileum

2 september 2019

Geslaagd Wijkheldenfestival bij scouting Beuningen

 Op zondag 1 september vierden we groots en met een zonnetje, het eerste lustrum van zwerfafvalaanpak Wijkhelden. Dit jaar kwamen ruim 500 enthousiaste Wijkhelden uit de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen en Nijmegen naar scouting Beuningen. Een dag vol activiteiten voor jong en oud waarbij de wethouders van de deelnemende gemeenten aanwezig waren en meededen. Op dit moment zijn in de regio meer dan 2000 Wijkhelden actief, die een bijdrage leveren aan een schone buurt. Hier zijn de deelnemende gemeenten en Dar trots op. Om deze reden zetten zij de Wijkhelden jaarlijks in het zonnetje en dit jaar nog eens extra.

 Afvalbak en goede doel De Liedjesfabriek

Wethouder Piet de Klein (gemeente Beuningen) opende het Wijkheldenfestival samen met directeur Bart de Bruin (Dar) en Michelle Stuiver (Dar). Ze bedankten alle Wijkhelden voor hun inzet voor een schone buurt en hun komst. Het was een spetterende opening met een verrassingsact voor de Wijkhelden. Zo onthulden Piet de Klein en Bart de Bruin een afvalbak, met een foto waarop Wijkhelden staan. Binnenkort kunnen bewoners meer afvalbakken met foto’s van Wijkhelden tegenkomen in hun buurt. Zo maken we de Wijkhelden nog meer zichtbaar in de wijk en hopen we schone buurten te stimuleren. En waar het schoon is, blijft het ook langer schoon.

Tijdens de opening stonden we ook stil bij het goede doel stichting De Liedjesfabriek. Het is niet vanzelfsprekend dat kinderen mee kunnen helpen om de buurt schoon te houden als ze ziek zijn. Mark van der Mee van stichting De Liedjesfabriek nam een cheque in ontvangst van Piet de Klein en Bart de Bruin. Daarna was er als verrassing de Wijkheldendans die dansers van The Dance Department aanleerden. Iedereen deed mee. Samen dansten en trommelde we erop los op het Wijkheldenlied.

Samenwerking in de regio

Zwerfafvalaanpak Wijkhelden is een mooi voorbeeld van regionale samenwerking. De gemeenten, bewoners, bedrijven, Dar en andere betrokkenen zorgen samen voor een schone en frisse regio Op Wijkheldenfestival zag je deze samenwerking ook terug. Samen met allerlei partijen en vrijwilligers uit de regio maakten we er een mooie dag van. Zo verzorgde The Dance Department de openingsdans en Muziekvereniging Kunst en Volharding, de muziek bij de opening en workshops voor iedereen. Ook de Lindenberg verzorgde workshops. Vrijwilligers van Milieu- en educatiecentrum het Dijkmagazijn bouwden samen met Wijkhelden hutten en met Hout je van de straat timmerden Wijkhelden mooie dingen. Ze bakten heerlijke duurzame koekjes met Van Eigen Deeg en maakten kunst van afval met Traskworks. Dit zijn slechts een paar mooie voorbeelden.

Sport, spel, plezier en genieten

Naast het dansen en trommelen konden de Wijkhelden zich uitleven op het terrein en met elkaar in contact komen. Het terrein was omgetoverd tot een echt festival met diverse activiteiten. Van springen op het springkussen en knutselen van afval tot aan koekjes bakken, dansen in de silent disco en broodjes bakken en marshmallows roosteren met de scouting. Voor de volwassenen waren er ook workshops en ze konden genieten van een ontspannende voet- en of handmassage.

Bekijk hier de aftermovie:


Ook Wijkheld worden? Meer informatie of aanmelden op de website van Wijkhelden.

Meer foto’s en filmpjes staan op de Facebookpagina  en Instagram van Wijkhelden.

Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders