Winnen met plastic+, scheiden dus!

2 december 2022

Het goed scheiden van plastic+ is belangrijk,  want alleen met goed gescheiden plastic+ winnen we grondstoffen en kunnen we het recyclen. Bij Dar zien we plastic+ dan ook niet als afval, maar als grondstof! In 2022 en 2023 gaat Dar in samenwerking met afvalcoaches de uitdaging aan om samen met inwoners plastic+ afval nóg beter te scheiden. Winnen met plastic+, scheiden dus!

Plastic+ hergebruiken

Plastic+ is een verzamelnaam voor plastic verpakkingen, blikken en pakken. Voorbeelden zijn: sappakken, kaasverpakkingen en drinkblikjes. Het plastic van plastic+ wordt na het scheiden gebruikt voor bijvoorbeeld nieuwe plastic producten. Denk hierbij aan bumpers voor auto’s, shampooflessen, fleecetruien of tennisballen. Het karton, uit bijvoorbeeld pakken, wordt weer nieuw papier of karton. Het aluminium uit een pak kan weer gebruikt worden in een nieuwe koekenpan. Blik wordt weer nieuw blik.

Hulp bij het scheiden van plastic+

Inwoners zijn nodig bij het doel zoveel mogelijk plastic+ om te zetten in grondstof. Veel inwoners doen al hun best hun plastic+ zo goed mogelijk te scheiden. Dar en de gemeente merken helaas dat het soms nog fout gaat bij het scheiden van plastic+Of dat er zelfs misbruik wordt gemaakt van de plastic+containers. Dar ziet bijvoorbeeld nog veel volle verpakkingen van yoghurt en melk in de containers. En dat is zonde! Door de volle verpakkingen raakthet plastic+ vervuild in de wagen. Vervuild plastic kunnen we niet recyclen. Maak de verpakkingen daarom altijd leeg voordat je deze in jouw plastic+container doet. Daarnaast ziet Dar veel restafval, gft-afval en papier in de plastic+containers. Dit afval hoort niet bij plastic+ en kan er niet uitgehaald worden. Dit verstoort het recyclingproces.

Afvalcoaches in actie en extra communicatie

Dar is al een tijd bezig met verschillende actieszoals extra communicatie in kranten en op bijvoorbeeld social media. Daarnaast is er hulp van afvalcoaches. Misschien twijfel je ook wel eens bij welk soort afval een lege pak hoort of is het onduidelijk waar het afval naartoe gaat. Kijk dan op de Darapp of vraag het aan de afvalcoaches in de wijk. De afvalcoaches komen in actie in verschillende wijken en informeren bewoners over hoe ze plastic+ beter kunnen scheiden. Ze delen sticker uit waarop staat wat er wel en niet in de plastic+container mag. Daarnaast krijg je een sticker met een duim erop, zodat je weet dat je het goed bezig bent. Gaat het scheiden nog niet zo goed? Dan krijg je met een containerhanger te horen hoe je het beter kunt doen. Deze hanger krijg je als er afval in je container zit, dat geen plastic+is.

Goed bezig!

Als er goed gescheiden plastic+ in de container zit, leegt Dar de plastic+container en krijgt de container een sticker met een duim erop. Elke ophaaldag dat het goede afval in de plastic+container zit, krijgt de container weer een nieuwe stickerr. Bij drie stickers krijgt de container een grote sticker met “goed bezig!”.

Oeps!

Als verkeerd afval in de plastic+container zit hangt de afvalcoach een hanger aan de container met “oeps!”. Op deze hanger’ staat een beschrijving wat er niet de container hoort. Zo helpt Dar jou bij het scheiden van plastic+
Heeft de container een ‘Oeps!-hanger’? Dan laat Dar de container vol staanen leegt deze niet. Op deze manier vervuilen we niet het andere plastic+ dat Dar ophaalt. Als in de container de volgende ophaaldag plastic+ zit,  dan leegt Dar de container en zorgt dat het plastic+wordt gerecycled.  

Twijfel je? Gebruik de afvalwegwijzer!

Afval scheiden is soms lastig. Hoort  bijvoorbeeld een kartonnen sappak  nou bij papier of bij plastic+? Gebruik de afvalwegwijzer in de Dar app. Voer een product in en je ziet gelijk waar het afval hoort. Supermakkelijk en handig dus!

Tip! Op de Instagrampagina van Dar verschijnen regelmatig weetjes over het scheiden van afval.

Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Wij willen jou zo goed mogelijk van dienst zijn. Kies daarom hieronder eenmalig jouw gemeente. Zo kunnen wij jou de juiste informatie tonen.

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders