Milieustraat Bijsterhuizen is vanaf 16 september niet langer meer op donderdagen open. Hier vind je de openingstijden.
sluiten

Wormenhotels op basisscholen in de regio

17 december 2020

Van klokhuis in de fruitpauze
naar een appeltje uit eigen schooltuin

 

Een wormenhotel is een heel mooi voorbeeld van afval naar grondstof, waar kinderen zelf mee aan de slag gaan. Zij maken van hun eigen fruitafval mooie, rijke, zwarte aarde. Die aarde gebruiken de kinderen daarna in de schooltuin. Zo is de cirkel weer rond. Wij verloten onder basisscholen in de regio een wormenhotel.

Samen met de wethouder een wormenhotel openen

Basisscholen uit de regio kregen via onze nieuwsbrief de kans op een wormenhotel. We verloten er één in iedere gemeente. In de gemeente Beuningen, Druten, Heumen en Nijmegen gingen we al samen met een wethouder langs bij de gelukkige scholen.

Nieuw huisdier Pieter de Pier

Bij het afgeven van het wormenhotel kreeg steeds één groep kinderen uitleg over hun eigen wormenhotel. Ze leerden met een korte quiz meer over hun nieuwe huisdier, Pieter de Pier. Hoe ze voor hun eigen wormenhotel moeten zorgen. En wat er in hun wormenhotel gebeurt. Samen met de wethouder lieten een paar kinderen nog wat extra bewoners vrij in hun nieuwe onderkomen. Zo openden zij samen hun eigen wormenhotel op school.

Samen met de wethouder een wormenhotel openen

Basisscholen uit de regio kregen via onze nieuwsbrief de kans op een wormenhotel. We verloten er één in iedere gemeente. Onder andere in de gemeente Druten gingen we donderdag 10 december samen met de wethouder langs bij de gelukkige school. André Springveld, wethouder gemeente Druten, heette de kinderen van groep 4/5 van de St. Victorschool in Afferden welkom. Wethouder Springveld: “Ik ben onder andere wethouder duurzaamheid en milieu. Hoe mooi is het dan dat deze twee dingen samen komen in het wormenhotel. Op school van je eigen gft-afval weer voeding maken voor de planten en bloemen in het mooie meester Harry plantsoen”. 

Nieuw huisdier Pieter de Pier

Daarna leerden de kinderen met een korte quiz meer over hun nieuwe huisdier, Pieter de Pier. Hoe ze voor hun eigen wormenhotel moeten zorgen. En wat er in hun wormenhotel gebeurt. Samen met wethouder Springveld of wethouder lieten een paar kinderen nog wat extra bewoners vrij in hun nieuwe onderkomen. Zo openden zij samen hun eigen wormenhotel bij de St. Victorschool.

Samen met de wethouder een wormenhotel openen

Basisscholen uit de regio kregen via onze nieuwsbrief de kans op een wormenhotel. We verloten er één in iedere gemeente. Onder andere in de gemeente Beuningen gingen we donderdag 10 december samen met de wethouder langs bij de gelukkige school. Piet de Klein, wethouder gemeente Beuningen, stond samen met de kinderen van groep 5 van MKC Montijn stil bij dit bijzondere moment. Wethouder de Klein: “Jullie scheiden op school al heel goed afval. Met dit wormenhotel gaan jullie nog meer met gft-afval aan de slag. Jullie maken zo zelf compost voor jullie eigen schooltuin. Dit is écht van afval naar grondstof. Zo maken we ook op MKC Montijn samen de cirkel rond.”

Nieuw huisdier Pieter de Pier

Daarna leerden de kinderen met een korte quiz meer over hun nieuwe huisdier, Pieter de Pier. Hoe ze voor hun eigen wormenhotel moeten zorgen. En wat er in hun wormenhotel gebeurt. Samen met wethouder de Klein lieten een paar kinderen nog wat extra bewoners vrij in hun nieuwe onderkomen. Zo openden zij samen hun eigen wormenhotel bij MKC Montijn.

Samen met de wethouder een wormenhotel openen

Basisscholen uit de regio kregen via de nieuwsbrief van Dar de kans op een wormenhotel. Dar verloot er één in iedere gemeente. Onder andere in de gemeente Nijmegen ging Dar woensdag 9 december samen met de wethouder langs bij de gelukkige school. Bert Velthuis, wethouder gemeente Nijmegen, stond samen met kinderen van de Hazesprong en Klein Heyendaal stil bij dit bijzondere moment. Wethouder Velthuis: “Wat is dit een mooi initiatief. Een goed voorbeeld dat afval grondstof is! We vinden het belangrijk om het met jullie onder andere over afval en afvalscheiding te hebben. Jullie kunnen je ouders hier dan ook weer meer over leren”.

Nieuw huisdier Pieter de Pier

Daarna leerden de kinderen met een korte quiz meer over hun nieuwe huisdier, Pieter de Pier. Hoe ze voor hun eigen wormenhotel moeten zorgen. En wat er in hun wormenhotel gebeurt. Samen met wethouder Velthuis lieten een paar kinderen nog wat extra bewoners vrij in hun nieuwe onderkomen. Zo openden zij samen hun eigen wormenhotel bij de Hazesprong en Klein Heyendaal.

Samen met de wethouder een wormenhotel openen

Basisscholen uit de regio kregen via de nieuwsbrief van Dar de kans op een wormenhotel. Dar verloot er één in iedere gemeente. Onder andere in de gemeente Heumen ging Dar maandag 14 december samen met de wethouder langs bij de gelukkige school. René Waas, wethouder gemeente Heumen, heette de kinderen van groep 5/6 van de Regenboog welkom bij dit bijzondere moment. Wethouder Waas: “Wat is dit een leuk geschenk. Jullie hebben al zo’n mooie moestuin die jullie goed verzorgen. Met dit wormenhotel maken jullie hier zelf compost voor. Jullie gft-afval wordt zo voeding voor jullie moestuin. Afval is dus echt grondstof”.

Nieuw huisdier Pieter de Pier

Daarna leerden de kinderen met een korte quiz meer over hun nieuwe huisdier, Pieter de Pier. Hoe ze voor hun eigen wormenhotel moeten zorgen. En wat er in hun wormenhotel gebeurt. Samen met wethouder Waas lieten een paar kinderen nog wat extra bewoners vrij in hun nieuwe onderkomen. Zo openden zij samen hun eigen wormenhotel bij de Regenboog.

 

Jong geleerd is oud gedaan

De gemeenten en Dar vinden het belangrijk dat er op school aandacht is voor afval, afvalscheiding en zwerfafval. Jong geleerd, is oud gedaan. In de regio zijn er al veel scholen waarbij de gemeente en Dar scholen faciliteren met afvalbakjes in de klas voor plastic+, oud papier, gft-afval en restafval. Zo is er aandacht voor het feit dat als we afval goed scheiden, we dit kunnen gebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Dit doen we niet alleen thuis, maar dus ook steeds meer op school. Nu dus ook bij een aantal scholen met een eigen wormenhotel.

Lesmateriaal over afval en zwerfafval

Wij zijn bezig met het ontwikkelen van lesmateriaal. We leggen hierbij de nadruk op online lesmateriaal. Ook lessen van of bij Dar zijn mogelijk. En we hebben een paar fysieke leskisten die we graag met scholen testen. We maken ook interactieve filmpjes speciaal voor de basisscholen. Hierin staat steeds een andere afvalsoort centraal. Zo laten we zien wat er bij textiel mag, waar je dit in doet en wat ervan gemaakt wordt. Tussendoor stellen we ook nog eens vragen aan de leerlingen. Het nieuwe filmpje over gft-afval komt snel online op www.dar.nl/lesmateriaal.

Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders