Zo voorkom je vastgevroren afval in je container

18 januari 2023

Afval, zoals gft-afval, plastic+ of restafval, kan bij koude dagen vastvriezen in je container. Dat is vervelend, want dan kan de container niet goed geleegd worden. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen om dit te voorkomen. We geven je zes tips:

  1. Hoe droger het afval, hoe minder snel het bevriest. Laat nat afval dus goed uitlekken voordat je het in de gft-container gooit.
  2. Leg wat houtsnippers of een eierdoos onderin de gft- of restafval container. Dit absorbeert het vocht dat in het afval zit. Ook helpt het als je tussendoor een vel krantenpapier tussen het gft-afval legt.
  3. Plaats je container in de schuur of op een beschutte plek en pas op de ophaaldag om 07.30 uur buiten. 
  4. In de herfst is er veel bladafval. Dit mag bij het gft-afval, maar stamp het niet aan. Aangestampt (nat) afval vriest aan en blijft bij het legen vastzitten.
  5. Zit de inhoud toch vast? Steek het dan voorzichtig los met een schop.
  6. Niet alleen de inhoud, maar ook de deksel van de container kan vastvriezen. Plaats een takje of houtje onder de deksel.

Let op: Doe geen zout of antivriesmiddel in de gft-container om vastgevroren afval te ontdooien. Hierdoor kan het gft-afval niet hergebruikt worden als grondstof voor bijvoorbeeld compost.

Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Wij willen jou zo goed mogelijk van dienst zijn. Kies daarom hieronder eenmalig jouw gemeente. Zo kunnen wij jou de juiste informatie tonen.

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders