Nijmegen schoon heel gewoon

Vorig jaar startte de aanpak ‘Nijmegen schoon, heel gewoon’ in Bottendaal. Deze week gaat de zwerfafvalaanpak ook in Neerbosch-Oost van start. Hoe zorg je voor een schonere wijk en hoe zorg je dat een schone wijk schoon blijft? Met die vragen gaan  Dar en de gemeente Nijmegen samen met bewoners wijk voor wijk aan de slag.

Neerbosch-Oost schoon heel gewoon

Nijmegen schoon, heel gewoon. staat voor een positieve aanpak van gedragsverandering. Met Nijmegen Schoon Heel Gewoon zetten wij de norm neer: samen zorgen voor een schone wijk is heel gewoon. In de wijkgerichte aanpak praten  Afvalcoaches met bewoners over afvalscheiding en  wat er goed gaat in de wijk en waar het beter kan qua vervuiling op straat. Verder hoort daar een aantal vaste acties bij, zoals ter plekke kijken hoeveel zwerfafval er ligt, schoonmaak van containerlocaties en borden die gedrag beïnvloeden.

Leren van aanpak Bottendaal schoon heel gewoon

In Bottendaal werden na overleg met bewoners opschoonacties gehouden en hondenpoepzakjes uitgedeeld om hondenpoepoverlast tegen te gaan en afvalbakken kregen een opvallende knalblauwe kleur. De verbindende factor in de aanpak waren de Afvalcoaches. Zij signaleerden knelpunten in de wijk en  bewoners wisten hen te vinden voor vragen, meldingen en klachten. De Afvalcoaches werden met een 7,8 gewaardeerd.  

Belangrijkste leerpunten zijn het opzetten van een goede monitoring en meting van de effecten op langere termijn.

Afvalcoaches op 26 maart van start

Op 26 maart starten de Afvalcoaches in Neerbosch-Oost met hun eerste ronde. Zij gaan het gesprek aan met bewoners om te kijken wat de belangrijkste verbeterpunten zijn in de wijk. Na deze ‘eerste ronde’ wordt er vastgesteld welke acties er worden opgezet. Uit alle aangegeven punten worden samen met Dar en de gemeente de 5 belangrijkste gekozen.

Kies uw gemeente

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders