Schillenboer in Neerbosch-Oost

In Neerbosch-Oost startte in maart 2018 de Schillenboer. De inzet van de Schillenboer is een proef die een jaar zou duren. Inmiddels is deze proef verlengd tot eind 2021. Het doel is om meer gft-afval in te zamelen in hoogbouwwoningen. De schillenboer haalt bij 2 flats in Neerbosch-Oost het gft-afval aan de deur op.

Schillenboer: gft-afval ophalen bij de voordeur

Afval scheiden gaat al heel goed in Nijmegen, ook het scheiden van gft-afval. Maar het kan altijd beter. Vooral in de hoogbouw blijken bewoners minder gft-afval te scheiden. Samen met de gemeente Nijmegen start Dar de proef met de Schillenboer. Door het zo makkelijk mogelijk te maken om gft-afval gescheiden in te leveren hopen de gemeente en Dar meer gft-afval in te zamelen. Na afloop van de proef volgt de evaluatie om te kijken of deze manier van gft-afval inzamelen werkt en op meer plekken in Nijmegen kan worden ingezet.

Wanneer zamelen we gft-afval in?

De bewoners in de flats die meedoen aan de proef hebben van Dar een brief gekregen met informatie. Bij de ene flat zamelt de Schillenboer op dinsdag en vrijdag het gft-afval in. Bij de andere flat komt de Schillenboer alleen op dinsdag het gft-afval ophalen. Zo kunnen we kijken of bewoners meer of minder afval scheiden als de Schillenboer het gft-afval vaker ophaalt. Bewoners zetten het gft-afval voor 9.00 uur bij de voordeur klaar. 

Wat zamelen we in met gft?

Gft-afval staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Etensresten dus, maar bijvoorbeeld ook koffiefilters, theezakjes en snijbloemen.
• Bloemen, planten, onkruid, gras, klein snoeiafval en bladeren.
• Schillen en resten van groenten, fruit, aardappelen.
• Etensresten, eierschalen, pinda- en notendoppen.
• Koffiefilters, koffiedik, theebladeren en theezakjes.
• Vlees- en visresten (inclusief graten, schelpen en botjes).
• Stro en mest van kleine huisdieren.

Hoe haalt de Schillenboer gft-afval op?

Op de dag dat de Schillenboer langskomt zetten bewoners de gft-emmer bij de voordeur. De Schillenboer haalt dan het gft-afval op. Bewoners hoeven dan niet de gft-emmer aan de straat te zetten.

Kies uw gemeente

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders