Op Koningsdag (zaterdag 27 april) halen wij geen afval op en zijn de milieustraten gesloten. Weten wanneer wij langskomen? Check jouw ophaaldagen in de Dar-app of onze afvalwijzer.
sluiten
Samenwerken is noodzakelijk om verder te komen

Samenwerken is noodzakelijk om verder te komen

Helene van Zutphen (Nederland Schoon) in tweegesprek met Bart de Bruin (Dar) over de mooie samenwerking.

Nederland Schoon (NL Schoon) is een organisatie die al 25 jaar bestaat en zich bezighoudt met de aanpak van zwerfafval. Daardoor hebben zij veel kennis en ervaring in huis. Dit delen zij graag met Dar. NL Schoon stimuleert dat gemeenten onderling kennis kunnen delen. Dat doen zij niet alleen vanaf de zijlijn, zij doen ook actief mee en steken zelf de handen uit de mouwen. Dit doet NL Schoon met het delen van kennis, het houden van proeven en het denken in oplossingen. De samenwerking met Dar is een heel mooi voorbeeld van hoe NL Schoon samen wil werken met andere partijen.

Wat is de meerwaarde van Nederland Schoon voor gemeenten, wat kunnen jullie voor hen betekenen en andersom?

Helene van Zutphen: Wij zien dat gemeenten al ontzettend veel doen om hun gemeente schoon te houden. Daar zit heel veel passie, tijd en ook geld in. We zien ook dat het nog niet overal even goed gaat. Zwerfafval aanpakken is complex, dat zit in de haarvaten van de maatschappij. Elke plek heeft zijn eigen oplossing nodig. Rondom een school werkt een andere aanpak dan bij een bushalte of treinstation. In Friesland loopt nu een groot project met alle 18 gemeenten, bedrijfsleven en inwoners om samen Friesland helemaal zwerfafvalvrij te krijgen. Vanuit NL Schoon proberen we zoveel mogelijk partijen deze ambitie te laten ondertekenen, dus ook samen met de Waddenvereniging en Rivella bijvoorbeeld. We zoeken bewust de samenwerking met zo veel mogelijk partijen met verschillende achtergronden om dit doel samen echt te kunnen bereiken.

Waarom is het belangrijk dat gemeenten weten wat Nederland Schoon voor hen doet?

Bart de Bruin: Door de mooie samenwerking van Dar met NL Schoon kunnen de regiogemeenten gebruik maken van de jarenlange kennis en ervaring van NL Schoon in de zwerfafval aanpak. NL Schoon heeft ook veel contacten met de producenten en focust op zwerfafvalaanpak. Deze contacten zijn erg waardevol voor de gemeenten om te benutten.

Wat is het belang voor NL Schoon en in het algemeen van samenwerking met (partijen zoals) Dar?

Helene van Zutphen: Steeds meer organisaties zoals Dar zien in dat zwerfafvalaanpak onderdeel is van een circulaire economie. Zwerfafval moet opgeruimd worden. Zo’n pakweg vijf jaar geleden was hier nog weinig aandacht voor. Nu zie je dat onder andere Dar hier heel goed mee bezig is met de Wijkhelden bijvoorbeeld, ook in een mooie samenwerking met de gemeenten. Dat zie je steeds vaker gebeuren in Nederland. Daar zijn wij een grote voorstander van. We willen voorkomen dat zwerfafval uitvalt uit de cirkel van circulaire economie. Er komt steeds meer aandacht voor, ook voor plastic soep. Afval op straat kan bijvoorbeeld in de plastic soep terecht komen als er water in de buurt is. Dus de noodzaak wordt ook steeds groter om dit aan te pakken. Steeds meer mensen en organisaties komen in beweging.

Hoe ziet de toekomst eruit? Wat willen jullie in de komende jaren nog graag bereiken met NL Schoon?

Helene van Zutphen: Het allermooiste zou zijn dat iedereen in Nederland iets doet tegen zwerfafval. Een mooi voorbeeld in de regio zijn de afvalcoaches in Beuningen. Ondernemers zijn verantwoordelijk voor het schoonhouden van de stoep voor hun winkel. Dat weten ondernemers vaak niet. Samen met Dar informeerden afvalcoaches hier ondernemers over. Dit is een mooi voorbeeld dat weinig moeite kost en ervoor zorgt dat de winkelstraten schoon blijven. We dragen dat ook uit door stickers met Wijkhelden uit die gemeente op de afvalbakken. De ondernemers omarmen dit initiatief en plakken ook een sticker met ‘Vrienden van Wijkhelden’ op hun winkelruiten. NL Schoon heeft een digitale kaart waarop mensen zelf aan kunnen geven welk stukje buurt of straat zij schoonhouden. Deze is te vinden op SupportervanSchoon.nl. We hopen zo heel Nederland samen schoon te krijgen.

Waar ziet Dar nog verder mogelijkheden voor in de toekomst op het gebied van zwerfafval?

Bart de Bruin: Het Wijkheldenconcept bestaat in regio Nijmegen inmiddels vijf jaar. Er zijn 2.500 Wijkhelden die in onze regio actief zwerfafval opruimen. Dat kunnen we verder uitbouwen, en meer structureren door ook contacten met bijvoorbeeld bedrijven te leggen. Dat zien we ook aan de mooie voorbeelden met de afvalcoaches in Beuningen. Door het bedrijfsleven hierbij te betrekken kunnen we zeker nog winst behalen in de zwerfafvalaanpak in de regio. Al het zwerfafval in prullenbakken is een hele mooie doelstelling. Dat belang hebben we allemaal. 

Kies uw gemeente

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders