(Afstudeer)stage Circulaire Economie – grondstoffenonderzoek (HBO/WO)

(Afstudeer)stage Circulaire Economie – grondstoffenonderzoek (HBO/WO)

Circulaire economie

Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn. Om dit doel te realiseren zijn verschillende stappen noodzakelijk en daar willen Dar en Dar-gemeenten graag aan bijdragen. De Dar-regio behoort qua afvalscheiding al jaren tot de top van Nederland. Dat willen we uiteraard ook blijven. Een goede afvalscheiding is bovendien een belangrijke voorwaarde om de transitie naar een circulaire economie te realiseren.   

Hergebruik van grondstoffen

De vraag is hoe we samen met inwoners kunnen zorgen voor meer hergebruik van grondstoffen. Het is daarbij belangrijk dat inwoners afval goed scheiden. Maar wat levert dit dan op voor inwoners? Plastic+ scheiden voor nieuwe shampooflessen of groente-, fruit- en tuinafval scheiden waarvan groengas en compost gemaakt wordt. Zo zijn er oneindig veel voorbeelden van afval naar grondstof te bedenken. Dar zet sinds 2021 met het regionale Programma Verbetering Kwaliteit van Grondstoffen in op het verbeteren van de kwaliteit van de in te zamelen grondstoffen.  Via verschillende projecten stimuleren we inwoners om meer en beter afval te scheiden. Zodat we de grondstoffen hoogwaardig kunnen hergebruiken. 

Grondstoffenrapportage

Dit willen we uiteraard ook steeds beter meetbaar maken. Dar wil voor de huishoudelijke afvalstromen (Gft-afval, Glas, Plastic+, Oud Papier en Karton en Textiel) inzichtelijk maken hoeveel daadwerkelijk gerecycled wordt, zodat we ook kunnen zien waar de verbetermogelijkheden liggen. Door deze zogenoemde grondstoffenrapportage zijn Dar en Dar-gemeenten beter op de hoogte hoe de grondstoffen worden hergebruikt. En dit koppelen we ook terug aan inwoners. Daar wil Dar samen met een stagiaire mee aan de slag.

Wat ga jij doen?

Jij maakt inzichtelijk waarbij gemeenten en Dar de behoefte ligt. Vervolgens kijk je welke data Dar al voorhanden heeft, maar ook wat we nog missen. Hieruit volgt een rapport met aanbevelingen. Als er genoeg tijd is, werk je één of twee grondstoffen alvast helemaal uit.

Wat vragen wij?

 • Een groen, duurzaam hart
 • Enthousiasme, zelfstandigheid en proactiviteit
 • Een hands-on-mentaliteit
 • Een  hbo-opleiding in de richting van bijvoorbeeld Bedrijfskundige Informatica & Management, Commerciële Economie, Bedrijfskunde, Ondernemerschap of Retail Management.
 • Beschikbaar voor minimaal 32 uur in de week

Wat bieden wij?

 • De kans om je bezig te houden met duurzaamheid en circulaire economie.
 • Een leuke, afwisselende en leerzame stage in Nijmegen
 • Een stagevergoeding van € 400 euro per maand (op basis van 40 uur)
 • Een gezellige afdeling
 • Ruimte voor eigen input
 • Betrokkenheid bij verschillende processen

Reageren?

Meer aanvullende inhoudelijke informatie over Dar vind je op onze website en social media kanalen. Of google eens op Dar. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is de volgende stap zetten! Ben jij na het lezen van ons aanbod en deze stage enthousiast en wil je reageren? Stuur je CV en motivatie voor 1 augustus naar HR@dar.nl ter attentie van Gera van Berlo.

Kies uw gemeente

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders