Zo zit het

Vond u een van de stickers hieronder op uw afvalzak? Dan stond uw afvalzak te vroeg buiten of op de verkeerde plek. Of uw afvalzak was de verkeerde zak. Dat wil zeggen, hier zat ander afval in dan erin hoort. Op deze pagina vertellen wij u graag meer over hoe het zit met afval(scheiding) in Nijmegen. Zo kunt u het de volgende keer goed doen en krijgt u geen sticker meer. Dit vindt u niet alleen op deze pagina, maar ook op de digitale afvalwijzer en Dar app. U kunt in de app bijvoorbeeld instellen dat u een melding krijgt wanneer u welk afval buiten kunt zetten. Zo hoeft u nooit meer te twijfelen wanneer welk afval naar buiten kan. Het enige wat u hoeft te doen is uw postcode en huisnummer invullen. Superhandig dus.

Weten wanneer ik graag buiten sta?

Dat is eigenlijk heel simpel. Er is één tijd voor het buitenzetten van uw afvalzak. Dat is op de ophaaldag voor 7.30 uur. Zo zorgen we ervoor dat afvalzakken onnodig lang buitenstaan. Er ontstaan dan geen grote bergen met afvalzakken. Ook is dan de kans klein dat dieren de afvalzakken openmaken. Anders kan uw afval weer op straat komen. U wilt toch ook in een schone en frisse buurt wonen? Zet daarom uw afvalzak op de ophaaldag voor 7.30 uur buiten en niet een dag of meerdere dagen daarvoor. Deze informatie vindt u ook op uw digitale afvalwijzer en Dar app.  Let op: het tijdstip van ophalen kan wisselen. Staat uw afval te laat aan de straat? Hier rijden wij niet voor terug.

Weten in welke zak mijn afval hoort?

In de gemeente Nijmegen hebben we verschillende zakken voor verschillende soorten afval.

Restafval
Restafval houdt u over nadat u alle andere afvalsoorten goed gescheiden heeft. We willen zoveel mogelijk grondstoffen inzamelen en zo weinig mogelijk restafval overhouden. U doet uw restafval in dichtgebonden betaalde groene restafvalzak (50 liter voor € 1,09 per stuk ) of rode restafvalzak (25 liter voor € 0,69 per stuk), te koop per rol van 10 afvalzakken in de meeste lokale supermarkten. Meer informatie vindt u op uw digitale afvalwijzer of Dar app. Hier vindt u ook tips. Zorg bijvoorbeeld dat uw scherpe voorwerpen in de zak verpakt. Zo kunnen onze inzamelaars zich niet verwonden. Restafval dat in andere afvalzakken zit, nemen wij niet mee. 

Plastic+
Plastic+: plastic verpakkingen, blikken en pakken doet u in de oranje, betaalde plastic+zak. Een rol met 10 stuks kost 50 cent. De zakken kunt u kopen in de meeste lokale supermarkten. We vinden het belangrijk dat restafval niet in de plastic+zak komt. Bij vervuiling kunnen we plastic+ dan namelijk niet meer gebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Dat vindt u toch ook zonde? Let er daarom goed op wat u allemaal in uw plastic+zak doet. Bekijk wat er allemaal bij plastic+ mag. Dit vindt u ook op de uw digitale afvalwijzer of de Dar app. Twijfelt u? Doe het dan bij restafval. In de Dar app vindt u ook de afvalwegwijzer. De wijzer kan u helpen als u twijfelt. Makkelijk dus. Plastic+ dat in een andere afvalzak zit, nemen wij niet mee. Ophaaldag gemist? U kunt uw plastic+ ook gratis naar de milieustraat brengen. Neem dan altijd uw afvalpas mee. 

Lees meer over de nieuwe, oranje betaalde plastic+zakken

Weten op welke plek ik graag sta?

Op de plekken die hiervoor bedoeld zijn. Zet uw afvalzak zo dicht mogelijk aan de straat.Spreek samen met buurtgenoten een goede plek in de straat af.  Zorg ervoor dat mensen nog op de stoep kunnen lopen. Houd plantvakken en boomspiegels vrij.

Kies uw gemeente

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders