Gele zoutkisten

Woont u in de winter ook graag in een veilige buurt zonder gladde straten? Dar strooit in de gemeente Nijmegen op de belangrijkste wegen en fietspaden. Helaas kunnen we niet overal strooien. Strooien wij niet in uw straat? Dan kunt u samen met uw buren gratis een gele zoutkist aanvragen. Zo zorgen we ook in de winter samen met u voor een schone, frisse en veilige buurt. Aanvragen en bijvullen van de gele zoutkist regelt u met ons.

Plaatsen, ophalen en bijvullen van gele zoutkisten?

We plaatsen de gele zoutkisten vanaf 1 november. We plaatsen de gele zoutkisten op plekken waar ze zo min mogelijk voor overlast zorgen en waar veel bewoners er gebruik van kunnen maken. Is de gele zoutkist in uw buurt leeg? Neem dan contact met ons op en geef het nummer door dat op het bordje bovenop de gele zoutkist staat. De zoutkisten halen we aan het eind van het winterseizoen weer op.

Waar en hoe plaatsen we gele zoutkisten bij u in de buurt?

 • Op een veilige plek. Bewoners moeten de gele zoutkist veilig kunnen gebruiken. Ook moeten wij er goed bij kunnen om de zoutkisten bij te vullen.
 • We plaatsen de gele zoutkisten zoveel mogelijk op een stenen ondergrond en niet op gras of planten om schade te voorkomen. 
 • De gele zoutkisten plaatsen we zo dat het verkeer er geen last van heeft.

Gele zoutkist in de buurt?

De gele zoutkisten plaatsen we alleen in de gemeente Nijmegen. Weten waar deze gele zoutkisten in Nijmegen staan? Kijk dan op de kaart hieronder.

Kaart gele zoutkisten

Gele zoutkist aanvragen?

Wilt u een gele zoutkist bij u in de buurt? Geef dit dan aan ons door. Dit kan zolang de voorraad strekt. U krijgt van ons bericht als wij uw aanvraagformulier binnen hebben. Zijn er genoeg zoutkisten en is er een goede plek? Dan krijgt u een zoutkist. Als aanvrager van de gele zoutkist, bent u geen eigenaar van deze zoutkist. Meer bewoners uit uw buurt maken gebruik van de zoutkist. 

Gele zoutkist aanvragen

Regels

Voor het aanvragen van een gele zoutkist, gelden de volgende regels:

 1. U gebruikt het zout uit de gele zoutkist voor hellingen zoals in- en uitritten, bruggetjes en ontmoetingsplekken voor jong en oud.

  Geldt regel 1 niet voor u, dan kunt u een zoutkist aanvragen als u voldoet aan de onderstaande regels:

 2. U kunt alleen een zoutkist aanvragen als u samen met minstens 10 andere bewoners hier gebruik van maakt. U kunt het zout uit de gele zoutkist gebruiken bij gladheid en sneeuw. U maakt dan samen met de andere bewoners uw straat hierdoor veilig.
 3. U kunt alleen een gele zoutkist aanvragen als u verder dan 300 meter van een gestrooide route woont en er binnen 300 meter geen tweede zoutkist staat. Hiermee bedoelen we de route waar wij met strooiwagens strooien. 

 4. Als een zoutkist het hele seizoen niet is gebruikt en er wel sprake is geweest van gladheid, dan wordt de zoutkist het seizoen daarna niet meer teruggeplaatst.

 5. Als een zoutkist verkeerd wordt gebruikt, wordt de zoutkist direct verwijderd en volgend winterseizoen niet meer teruggeplaatst. Het verkeerd gebruiken van de zoutkist is als: 
  • de zoutkist door onbevoegden weggehaald of verplaatst wordt;
  • er zakken zout uit de zoutkist worden meegenomen voor privé/ ander gebruik;
  • de zoutkist als afvalbak/dumpplek wordt gebruikt;
  • er sprake is van vandalisme/vernieling.

Vragen over gele zoutkisten?

Heeft u vragen over gele zoutkisten (in uw buurt)? Kijk of u het antwoord op uw vraag op deze pagina kunt vinden. Staat het antwoord er niet bij of heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op en geef het nummer door van de zoutkist waar uw vraag over gaat. Dit nummer vindt u op het bordje op de bovenkant van de gele zoutkist.

 

Kies uw gemeente

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders