Parken
Wij onderhouden bijna alle parken in de gemeente Nijmegen. De meeste parken onderhouden we op de zelfde manier als het groen in de wijken. In het Goffertpark en het Florapark pakken we het anders aan. In deze parken zijn veel bossen. Deze bossen krijgen extra aandacht en hebben extra zorg nodig.
Verschillende bossen
Er zijn verschillende bossen. Deze bossen hebben een eigen uitstraling, natuurwaarde, functie en onderhoud. In de eindbeelden staat hoe de bossen eruit moeten zien. De eindbeelden zijn:
- Natuurbos
- Naaldbos
- Recreatiebos
- Gesloten bos
Samen met de gemeente Nijmegen werken wij aan het bereiken van deze eindbeelden. Als het eindbeeld staat, zorgen wij ervoor dat het zo blijft.
Waarom groenonderhoud?
Naast dat je tijd kunt doorbrengen in het bos, heeft het bos vooral een belangrijke natuurfunctie. Dit gaat goed samen als wij het park goed onderhouden. Zo kun je van het bos genieten door er te wandelen of fietsen, maar blijft het ook gezond.
Veiligheid van bomen langs paden
Het is belangrijk dat je veilig tijd kunt doorbrengen in het park. Wij controleren de veiligheid van de bomen in de buurt van de paden. Onveilige bomen en takken halen wij weg. Wij waarschuwen je om tijdens storm of heftig weer niet in het park en bos te zijn. Dit kan toch gevaarlijk zijn.
Uitdunnen van bos
We dunnen ook bossen uit. Dit betekent dat we ruimte maken in het bos en dus bomen weghalen. Deze bomen zijn ongezond of passen niet in het eindbeeld. In de wintermaanden pakken we elk jaar een deel van het park aan. Na vijf jaar is elk deel van het bos aan de beurt geweest en beginnen we weer opnieuw.
Overzicht uit te dunnen bos in het Goffertpark
Lage planten en struiken
De onderbegroeing bestaat uit lage planten en struiken in een bos. Dit is beeldbepalend en belangrijk voor de biodiversiteit. Op plekken waar bijvoorbeeld te veel bramen of brandnetels groeien, halen we dat weg. Op plekken waar geen onderbegroeing groeit, halen wij bomen weg. Zo krijgen planten eronder meer ruimte.