Gladheid

Gladheid

Let op: Dar verzorgt alleen gladheidbestrijding in gemeente Nijmegen.

Wanneer het sneeuwt of ijzelt kan het behoorlijk glad worden. Dat kan leiden tot levensgevaarlijke situaties op de weg. Om ongelukken te voorkomen voert Dar in opdracht van de gemeente Nijmegen gladheidbestrijding in regio Nijmegen uit.

Strooiroutes

Als het glad is, strooit Dar eerst de belangrijkste wegen en fietspaden in de stad. Dit is landelijk zo afgesproken, omdat niet alle wegen tegelijkertijd sneeuwvrij of begaanbaar gemaakt kunnen worden. De belangrijkste wegen die als eerste gestrooid worden:

Doorgaande wegen
Snelfietsroutes
Wijktoegangswegen
Busroutes
Schoolroutes

Ook op wegen met hellingen wordt gestrooid. Bij hevige sneeuwval of ijzel kan de inzet worden verhoogd en zetten we meer mensen en materieel in. Bekijk de kaart met onze strooiroutes in Nijmegen.

Gladheid bestrijden in uw wijk, buurt of straat

Is het glad in uw wijk, buurt of straat? Dan kunt u samen met uw buren een gratis zoutkist aanvragen, zodat u zelf uw straat en stoep kunt strooien. Het aanvragen en bijvullen van deze zoutkist regelt u via de gemeente Nijmegen.

Gladheidbestrijding door Dar

Gladheid bestrijden we met behulp van een zoutoplossing. Deze methode heet ‘nat strooien’. Nat strooien is beter voor het milieu, omdat er minder zout nodig is. Bovendien werkt nat strooien preventief. Voordat gladheid optreedt, kunnen we al strooiwagens inzetten. Benieuwd hoe we dat doen?

Gladheid melden

Om in te spelen op lokale gladheid, maakt Dar gebruik van een lokaal gladheidmeldsysteem. Dit systeem meet de lokale weersomstandigheden en wegdektemperaturen. Daarnaast maken we gebruik van meteorologische informatie. U kunt ook zelf melding maken van gladheid. Dit is alleen mogelijk voor wegen binnen de gemeente Nijmegen.

Meld gladheid

Veelgestelde vragen over gladheid

In de winter is het helaas niet bij te houden om alle straten in Nijmegen te strooien. Daarom is gekozen om alle hoofdwegen en fietspaden in ieder geval te strooien. Bekijk de strooiroutes om te zien waar we strooien.

Als inwoner van de gemeente Nijmegen kunt u gratis een zoutkist aanvragen voor uw buurt. Dit regelt u via de website van de gemeente Nijmegen.

In de gemeente Nijmegen kunt gratis een zoutkist/container aanvragen voor uw buurt. Dit regelt u via de website van de gemeente Nijmegen.

Nee, wel kunt u, als u inwoner bent van de gemeente Nijmegen, samen met uw buren gratis een zoutkist aanvragen bij de gemeente om zelf uw straat of stoep te strooien. Dit regelt u via de website van de gemeente Nijmegen.

Nee, wel kunt u samen met uw buren gratis een zoutkist aanvragen bij de gemeente om zelf uw straat of stoep te strooien. Dit regelt u via de website van de gemeente Nijmegen.

Kies uw gemeente

Wij willen u zo goed mogelijk van dienst zijn. Kies daarom hieronder eenmalig uw gemeente. Zo kunnen wij u de juiste informatie tonen.

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders