Containers en afvalzakken

Dar werkt met verschillende inzamelsystemen. De containers, afvalzakken en afvalbakken kunnen per gemeente verschillen.

Kies jouw gemeente voor specifieke informatie die voor jou bestemd is. Op deze pagina lees je verder algemene informatie over de inzamelsystemen.

Als inwoner van Berg en Dal doe je jouw afval in containers of afvalzakken.

 • Plastic+ in de gratis doorzichtige plastic+zak.
 • Oud papier: in de papiercontainer met blauwe deksel.
 • Gft-afval: in de gft-container.  
 • Restafval: in de betaalde blauwe restafvalzak. De restafvalzak van 50 liter kost €1,00 per zak (€10,- per rol) en de restafvalzak van 25 liter kost € 0,50 (€5,- per rol).
 • Een deel van de inwoners van Berg en Dal brengt restafval naar ondergrondse containers in de buurt.  Per inworp betalen zij €1,-. 

Als inwoner van Beuningen doet je jouw afval in containers. Grondstoffen halen we bij je thuis op, restafval breng je zelf weg naar een ondergrondse container bij jou in de wijk.

 • Plastic+ doe je in de container met oranje deksel.
 • Oud papier doe je in de papiercontainer met blauw deksel.
 • Gft-afval doe je in de groene gft-container.
 • Restafval breng je met je afvalpas weg naar een ondergrondse container in jouw wijk.

Ondergrondse restafvalcontainer

Het restafval kun je 24 uur per dag en 7 dagen per week wegbrengen naar een ondergrondse restafvalcontainer bij jou in de buurt. Je gebruikt de afvalpas om de container te openen. Je kiest zelf in welke afvalzak je het restafval in de ondergrondse restafvalcontainer doet, bijvoorbeeld in een grijze afvalzak. Je betaalt per keer dat je restafval aanbiedt €1, – inwerpkosten. Ieder jaar krijg je van de gemeente Beuningen (Munitax) een rekening voor het aantal keer dat je de ondergrondse restafvalcontainer hebt gebruikt.

Vol of storing?
Dan brengt je jouw restafval naar een van de reservecontainer(s). Soms staan er meerdere containers op een locatie en staan jouw reservecontainers hier ook. Je kunt jouw restafval ook kwijt in de ondergrondse restafvalcontainers op de gemeentewerf. Meld een storing altijd bij ons en vermeld het containernummer. Dit nummer vind je op het donkergroene bordje op de container. 

Het restafval kun je 24 uur per dag en 7 dagen per week wegbrengen naar een ondergrondse restafvalcontainer bij jou in de buurt. Je gebruikt de afvalpas om de container te openen. Je kiest zelf in welke afvalzak je het restafval in de ondergrondse restafvalcontainer doet, bijvoorbeeld in een grijze afvalzak. Je betaalt per keer dat je restafval aanbiedt € 1,05 inwerpkosten. Ieder jaar krijg je van de gemeente Druten (Munitax) een rekening voor het aantal keer dat je de ondergrondse restafvalcontainer hebt gebruikt.

Vol of storing?
Dan brengt je jouw restafval naar een van de reservecontainer(s). Soms staan er meerdere containers op een locatie en staan jouw reservecontainers hier ook. Meld een storing altijd bij ons en vermeld het containernummer. Dit nummer vind je op het donkergroene bordje op de container. 

Extra container aanvragen?

Je kunt een tweede plastic+-container, gft-container en papiercontainer aanvragen. Dit kost eenmalig € 50,- per container. Neem hiervoor contact met ons op.

Omruilen container

Je kunt je gft-, papier of plastic+container omruilen voor een ander formaat. Het omruilen van een container kost €18,50. Het maakt hierbij niet uit of je nu een kleine container hebt en een grote container wil, of andersom.

Je kunt je gft- of plastic+container omruilen voor een ander formaat. Het omruilen van een container kost €50,-. Het maakt hierbij niet uit of je nu een kleine container hebt en een grote container wil, of andersom.

Als je verhuist en je komt in een woning waar al containers staan, kun je ze eenmalig kosteloos omruilen voor een ander formaat. Dit kan tot maximaal 3 maanden na verhuizing. Neem hiervoor contact met ons op. 

Als inwoner van Druten doe je het afval in containers. Grondstoffen halen we bij je thuis op, restafval breng je zelf weg naar een ondergrondse container bij jou in de wijk.


 • Plastic+ doe je in de container met oranje deksel.
 • Oud papier doe je in de papiercontainer met blauw deksel.
 • Gft-afval doe je in de groene gft-container.
 • Restafval breng je met je afvalpas weg naar een ondergrondse container in jouw wijk.

Container aanvragen?

Je kunt bij ons een tweede gft-container aanvragen. Dit kost eenmalig €62,79 per container per jaar. Neem hiervoor contact met ons op.

Je kunt bij ons een tweede of derde gft-container of papiercontainer aanvragen. Dit kost eenmalig €55,- per container. Neem hiervoor contact met ons op.

Omruilen container

Je kunt je containers omruilen voor een ander formaat. Dit kost € 17,50 per container. Als je verhuist en je komt in een woning waar al containers staan, kun je ze eenmalig kosteloos omruilen voor een ander formaat. Dit kan tot maximaal 3 maanden na verhuizing. Neem voor het omruilen van jouw container(s) contact met ons op. 

Als inwoner van de gemeente Heumen doe je het afval in containers of afvalzakken.

 • Plastic+ in de gratis doorzichtige plastic+zak.
 • Oud papier: in de papiercontainer met blauw deksel.
 • Gft-afval: in de gft-container of de gft-cocon (hoogbouw).
 • Restafval: in de betaalde bruine restafvalzak. De restafvalzak van 50 liter kost €1,16 per zak (€11,60 per rol) en de restafvalzak van 25 liter kost €0,75 (€7,50 per rol)

Container aanvragen?

Je kunt bij ons een tweede gft-container aanvragen. Dit kost  €72,50 per container per jaar extra aan afvalstoffenheffing. Neem hiervoor contact met ons op. De medewerkers van gemeentelijk belastingkantoor Munitax kunnen je hier meer informatie over geven.

Ben je verhuisd en er staan geen containers, dan kun je online een gft- en een papiercontainer aanvragen via info@dar.nl. Vul dan in ook in welke formaat container je wilt hebben (140 liter of 240 liter). Je krijgt van ons bericht wanneer de container wordt bezorgd.

Container omruilen

Je kunt je containers omruilen voor een ander formaat. Dit kost € 20,- per container. Neem hiervoor contact met ons op. Als je verhuist en je komt in een woning waar al containers staan, kun je ze eenmalig kosteloos omruilen voor een ander formaat. Dit kan tot maximaal 6 maanden na verhuizing. Je krijgt van ons bericht wanneer de container wordt omgeruild.

Als inwoner van Mook en Middelaar doe je het afval in containers of afvalzakken.

 • Plastic+ in de gratis doorzichtige plastic+zak.
 • Oud papier: in dozen of gebundeld.
 • Gft-afval: in de gft-container.  
 • Restafval: in de restafvalcontainer aan huis. Hier betaal je per leging €10,29 voor. Of in de verzamelcontainer in de buurt voor restafval. Deze open je met je afvalpas. Per keer dat je deze helemaal opent, betaal je €2,29. 

Omruilen container

Je kunt je container omruilen voor een ander formaat. Het omruilen van een container kost eenmalig €50,-. Het maakt hierbij niet uit of je nu een kleine container hebt en een grote container wil, of andersom.

Als je verhuist en je komt in een woning waar al containers staan, kun je ze eenmalig kosteloos omruilen voor een ander formaat. Neem hiervoor contact met ons op. 

Container vermist?

Is je container vermist? Neem dan contact met ons op. 

Container aanvragen?

Ben je verhuisd en staan er geen containers bij jouw nieuwe woning? Neem dan contact met ons op.

Container kapot?

Is je container kapot? Neem dan contact met ons op.

 • Plastic+ doe je in de oranje plastic+zak. 
 • Oud papier doe je in de grijze papiercontainer met blauwe deksel.
 • Gft-afval doe je in de groene gft-container.
 • Restafval doe je in de Nijmeegse betaalde groene of rode restafvalzak. De groene restafvalzak kost €1,09 per zak en de rode €0,69 per zak. 
 • Een deel van de inwoners van Nijmegen brengt restafval naar ondergrondse restafvalcontainers in de buurt. Per inworp betalen zij €1,09. Je kiest zelf in welke afvalzak je het restafval in de ondergrondse restafvalcontainer doet, bijvoorbeeld in een grijze afvalzak. Gebruik hiervoor niet de betaalde groene restafvalzak of rode restafvalzak, want dan betaal je dubbel.

Afvalzakken kopen

Plastic+-zakken zijn verkrijgbaar in de supermarkt. Een rol met 10 plastic+zakken kost 50 cent. Restafvalzakken koop je ook bij de meeste supermarkten in Nijmegen. Ze zijn er in twee formaten:

 • De groene zakken hebben een inhoud van 50 liter en kosten €10,90 per rol van 10 zakken.
 • De rode zakken hebben een inhoud van 25 liter en kosten €6,90 per rol van 10 zakken.
 • Plastic+: in de gratis doorzichtige plastic+zak.
 • Oud papier: in de papiercontainer of gebundeld naast de container.
 • Gft-afval: in de gft-(verzamel)container.
 • Restafval: in de restafvalcontainer aan huis. Hier betaal je per leging €9,44 (240 liter) of €5,51 (140 liter) voor. Of in de verzamelcontainer in de buurt voor restafval. Deze open je met de afvalpas. Per keer dat je deze helemaal opent, betaal je €1,96.

Container vermist?

Is je container vermist? Neem dan contact met ons op. Wij vragen een nieuwe container voor je aan. 

Is je container vermist? Kijk hier voor meer informatie over wat je moet doen wanneer je container vermist is.

Container aanvragen?

Ben je verhuisd en staan er geen containers bij jouw nieuwe woning? Dan kun je deze aanvragen via de website van de gemeente. Je kunt daar invullen welke containers je wilt hebben: grijze, groene en/of voor papier en in welk formaat (groot of klein).

Je kunt een tweede gft-container of restafvalcontainer aanvragen. Voor de tweede restafvalcontainer betaal je € 50,- per jaar plus het bedrag per keer dat je de container aan de straat zet. Een groene container? Die kost ook € 50,- per jaar. Je kunt een tweede container aanvragen via de website van de gemeente. Je kunt geen extra container voor papier aanvragen.

Gft-afval

Groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) gaat in de gft-container. Voor hoogbouw, zoals appartementen of flatgebouwen, is er in sommige gevallen een gft-verzamelcontainer. 

Restafval

Voor restafval worden restafvalcontainers gebruikt. Maar ook speciale afvalzakken en in de meeste gemeenten zijn er ondergrondse restafvalcontainers. De ondergrondse restafvalcontainers open je met je afvalpas.

Papier

Oud papier en karton gaat in de papiercontainer. In sommige gemeenten mag het papier ook in dozen of gebundeld aangeboden worden. Heb je grote hoeveelheden papier of karton? Dit kun je ook naar de milieustraat brengen.

Plastic+

Plastic+ bestaat uit plastic verpakkingen, pakken/drankkartons en blik. Plastic+ doe je in speciale doorzichtige plastic+zakken die je gratis bij de supermarkt haalt. In sommige gemeentes is er een aparte plastic+-container.

Glas

Glas, zoals lege flessen en potjes, gaat in de glascontainer. Kijk op de containerlocatieskaart voor een glasbak bij jou in de buurt. Je mag de deksels en doppen op het glaswerk laten zitten. Bij de glascontainer sorteer je het glas op kleur. De inzamelwagen houdt deze kleuren ook gescheiden, zo kan het glas optimaal hergebruikt worden. Heb je grote stukken glas of vlakglas zoals spiegels of ramen? Dan breng je dit naar de milieustraat.

Textiel

Kleding, gordijnen en schoenen: het valt allemaal onder textiel. Textiel mag in gesloten zakken in de textielcontainer. Kijk op de containerlocatieskaart voor een kledingcontainer bij jou in de buurt.

Omruilen container

Je kunt je containers omruilen voor een ander formaat. Dit kost € 18,50 per containerwissel. Als je verhuist en je komt in een woning waar al containers staan, kun je ze eenmalig kosteloos omruilen voor een ander formaat. Dit kan tot maximaal 3 maanden na verhuizing. Neem voor het omruilen van jouw container(s) contact met ons op. 

Omruilen container

Je kunt je containers omruilen voor een ander formaat. Dit kost €25,- per containerwissel. Dit kun je online aanvragen via de website van jouw gemeente.

Container kapot?

Is je container kapot? Neem dan contact op met ons.

Is je container kapot? Dit kun je online doorgeven via de website van uw gemeente.

Actie tegen restafval

Maandag 5 september is de campagne ‘Weet wat je achterlaat’ van start gegaan. Het doel van de campagne is om maximaal 1 kilo restafval per inwoner per week over te houden. Meer weten? Kijk dan op www.dar.nl/wwja.

Afvalwijzer

Kijk in de afvalwijzer voor de aanbiedregels en andere informatie over de afvalinzameling in jouw gemeente. 

Jouw afvalwijzer

Containerlocaties

Kijk op de containerlocatieskaart om de locaties van alle openbare (bijvoorbeeld voor glas) en adresgebonden verzamelcontainers te zien.

Containerlocatieskaart

 

Veelgestelde vragen over containers

Vervelend dat je container niet geleegd is. Stond deze wel voor 07.30 uur op de goede plek klaar met de deksel dicht? Geef dit dan binnen 2 werkdagen na de ophaaldag hier aan ons door. Wij bekijken dan of jouw melding voldoet aan de voorwaarden. Laat je afval op de aanbiedplaats staan. Voldoet jouw melding niet aan de voorwaarden? Dan nemen wij contact met je op.

Kies jouw gemeente om te zien wat je het beste kan doen.

Neem een kijkje in de buurt en wacht een paar dagen of je de container toch nog vindt. Is de container na een paar dagen nog steeds vermist? Neem dan contact met ons op.

Neem een kijkje in de buurt en wacht een paar dagen of je de container toch nog vindt. Is de container na een paar dagen nog steeds vermist? Doe dan aangifte bij de politie. Dit kan digitaal. Neem daarna contact op met de gemeente.

Kies jouw gemeente om te zien wat je het beste kunt doen.

Sta je al ingeschreven bij de gemeente op je nieuwe adres? Neem dan contact met ons op voor het aanvragen van de container(s). Wij kunnen de containers pas bezorgen nadat jouw inschrijving bij de gemeente is verwerkt.

Voor het aanvragen van containers neem je contact op met de gemeente Wijchen.

Kies jouw gemeente om te zien wat je het beste kunt doen.

Je doet het restafval in de ondergrondse restafvalcontainer in jouw wijk, dit kan 24 uur per dag en 7 dagen per week. Je kiest zelf in welke afvalzak je het restafval in de ondergrondse restafvalcontainer doet, bijvoorbeeld in een grijze afvalzak. Je hebt toegang tot één hoofdcontainer en een of meerdere reserve containers. Deze krijg je toegewezen. Weten naar welke ondergrondse restafvalcontainer je het restafval kunt brengen? Kijk hiervoor op de containerlocatieskaart en vul jouw postcode en huisnummer in.

Kies jouw gemeente om te zien wat je het beste kan doen. 

Je betaalt elke keer dat je restafval in de ondergrondse restafvalcontainer doet. Het bedrag dat je per keer betaalt: €1,-. Je kunt je restafval in een gewone (grijze) afvalzak in de restafvalcontainer doen. Let op: per keer past er één afvalzak (50 liter) in de trommel van de ondergrondse restafvalcontainer. Met een chip in je afvalpas houden wij bij hoeveel keer je restafval in de ondergrondse container doet. Je krijgt hiervoor één keer per jaar achteraf een rekening van Munitax.

Je betaalt elke keer dat je restafval in de ondergrondse restafvalcontainer doet. Het bedrag dat je per keer betaalt: €1,05. Je kunt je restafval in een gewone (grijze) afvalzak in de restafvalcontainer doen. Let op: per keer past er één afvalzak (50 liter) in de trommel van de ondergrondse restafvalcontainer. Met een chip in je afvalpas houden wij bij hoeveel keer je restafval in de ondergrondse container doet. Je krijgt hiervoor één keer per jaar achteraf een rekening van Munitax.

Je betaalt elke keer dat je restafval in de ondergrondse restafvalcontainer doet. Het bedrag dat je per keer betaalt, is hetzelfde als de prijs van een groene tariefzak: € 1,09. De groene (50 liter) of rode (25 liter) tariefzakken gebruik je dus niet. Je kunt je restafval in een gewone (grijze) afvalzak in de restafvalcontainer doen. Let op: per keer past er één afvalzak (50 liter) in de trommel van de ondergrondse restafvalcontainer. Met een chip in je afvalpas houden wij bij hoe vaak je restafval in de ondergrondse container doet. Je krijgt hiervoor één keer per jaar achteraf een rekening van de gemeente Nijmegen. Het aantal keren dat je restafval in de container doet, gaat niet af van het aantal kilo’s (250 kilo per jaar) dat je met je afvalpas gratis naar de milieustraat mag brengen.

Je betaalt elke keer dat je restafval in de ondergrondse restafvalcontainer doet. Het bedrag dat je per keer betaalt: €1,96. Je kunt je restafval in een gewone (grijze) afvalzak in de restafvalcontainer doen. Let op: per keer past er één afvalzak (50 liter) in de trommel van de ondergrondse restafvalcontainer. Met een chip in je afvalpas houden wij bij hoeveel keer je restafval in de ondergrondse container doet. Je krijgt hiervoor één keer per jaar achteraf een rekening van Munitax.

Kies jouw gemeente om te zien welke regels gelden voor jou. 

Breng je restafval dan naar de reservecontainer(s). Geef ook de storing hier door aan het klantencontactcentrum van Dar. Let op: er wordt gevraagd naar het containernummer en je afvalpasnummer, zorg er dus voor dat je dit noteert.

Kies jouw gemeente om te zien wat je het beste kunt doen. 

Kies uw gemeente

Wij willen jou zo goed mogelijk van dienst zijn. Kies daarom hieronder eenmalig jouw gemeente. Zo kunnen wij jou de juiste informatie tonen.

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders