Containers en afvalzakken

Dar werkt met verschillende inzamelsystemen. De containers, afvalzakken en afvalbakken kunnen per gemeente verschillen.

Kies uw gemeente voor specifieke informatie die voor u bestemd is. Op deze pagina leest u verder algemene informatie over de inzamelsystemen.

Als inwoner van Berg en Dal doet u uw afval in containers of afvalzakken.

 • Plastic+ in de gratis doorzichtige plastic+zak.
 • Oud papier: in de papiercontainer met blauwe deksel.
 • Gft-afval: in de gft-container.  
 • Restafval: in de betaalde blauwe restafvalzak. De restafvalzak van 50 liter kost €1,00 per zak (€10,- per rol) en de restafvalzak van 25 liter kost € 0,50 (€5,- per rol).
 • Een deel van de inwoners van Berg en Dal brengt restafval naar ondergrondse containers in de buurt.  Per inworp betalen zij €1,-. 

Als inwoner van Beuningen doet u uw afval in containers. Grondstoffen halen we bij u thuis op, restafval brengt u zelf weg naar een ondergrondse container bij u in de wijk.

 • Plastic+ doet u in de container met oranje deksel.
 • Oud papier doet u in de papiercontainer met blauw deksel.
 • Gft-afval doet u in de groene gft-container.
 • Restafval brengt u met uw afvalpas weg naar een ondergrondse container in uw wijk.

Ondergrondse restafvalcontainer

Uw restafval kunt u 24 uur per dag en 7 dagen per week wegbrengen naar een ondergrondse restafvalcontainer bij u in de buurt. Uw gebruikt uw afvalpas om de container te openen. U kiest zelf in welke afvalzak u uw restafval in de ondergrondse restafvalcontainer doet, bijvoorbeeld in een grijze afvalzak. U betaalt per keer dat u restafval aanbiedt €1, – inwerpkosten. Ieder jaar krijgt u van de gemeente Beuningen (Munitax) een rekening voor het aantal keer dat u de ondergrondse restafvalcontainer heeft gebruikt.

Vol of storing?
Dan brengt u uw restafval naar een van de reservecontainer(s). Soms staan er meerdere containers op een locatie en staan uw reservecontainers hier ook. U kunt uw restafval ook kwijt in de ondergrondse restafvalcontainers op de gemeentewerf. Meld een storing altijd bij ons en vermeld het containernummer. Dit nummer vindt u op het donkergroene bordje op de container. 

Uw restafval kunt u 24 uur per dag en 7 dagen per week wegbrengen naar een ondergrondse restafvalcontainer bij u in de buurt. Uw gebruikt uw afvalpas om de container te openen. U kiest zelf in welke afvalzak u uw restafval in de ondergrondse restafvalcontainer doet, bijvoorbeeld in een grijze afvalzak. U betaalt per keer dat u restafval aanbiedt € 0,85 inwerpkosten. Ieder jaar krijgt u van de gemeente Druten (Munitax) een rekening voor het aantal keer dat u de ondergrondse restafvalcontainer heeft gebruikt.

Vol of storing?
Dan brengt u uw restafval naar een van de reservecontainer(s). Soms staan er meerdere containers op een locatie en staan uw reservecontainers hier ook. Meld een storing altijd bij ons en vermeld het containernummer. Dit nummer vindt u op het donkergroene bordje op de container. 

Extra container aanvragen?

U kunt een tweede  plastic+-container, gft-container en papiercontainer aanvragen. Dit kost eenmalig € 50,- per container. Neem hiervoor contact met ons op.

Omruilen container

U kunt uw gft container of uw plastic + container omruilen voor een ander formaat. Het omruilen van een plastic+ container kost €25,-. Het maakt hierbij niet uit of u nu een kleine plastic+ container heeft en een grote plastic+ container wil, of andersom.
Als u nu een gft container van 140 liter heeft en u wilt deze omruilen voor een gft container van 240 liter, kost dit €50,-. Heeft u nu een grote gft container van 240 liter en wilt u deze omruilen voor een kleine gft container van 140 liter, dan kost dit €25,-. Neem voor het omwisselen van uw container(s) contact met ons op. 

Als u verhuist en u komt in een woning waar al containers staan, kunt u ze eenmalig kosteloos omruilen voor een ander formaat. Dit kan tot maximaal 3 maanden na verhuizing.  Neem hiervoor contact met ons op. 

Als inwoner van Druten doet u uw afval in containers. Grondstoffen halen we bij u thuis op, restafval brengt u zelf weg naar een ondergrondse container bij u in de wijk.


 • Plastic+ doet u in de container met oranje deksel.
 • Oud papier doet u in de papiercontainer met blauw deksel.
 • Gft-afval doet u in de groene gft-container.
 • Restafval brengt u met uw afvalpas weg naar een ondergrondse container in uw wijk.

Container aanvragen?

U kunt bij ons een tweede gft-container in klein formaat van 140 liter aanvragen. Dit kost € 57,39 per jaar extra aan afvalstoffenheffing. Neem hiervoor contact met ons op. 

U kunt bij ons een tweede of derde gft-container of papiercontainer aanvragen. Dit kost eenmalig €55,- per container. Neem hiervoor contact met ons op.

Omruilen container

U kunt uw containers omruilen voor een ander formaat. Dit kost € 17,50 per container. Als u verhuist en u komt in een woning waar al containers staan, kunt u ze eenmalig kosteloos omruilen voor een ander formaat. Dit kan tot maximaal 3 maanden na verhuizing. Neem voor het omruilen van uw container(s) contact met ons op. 

Als inwoner van de gemeente Heumen doet u uw afval in containers of afvalzakken.

 • Plastic+ in de gratis doorzichtige plastic+zak.
 • Oud papier: in de papiercontainer met blauw deksel.
 • Gft-afval: in de gft-container of de gft-cocon (hoogbouw).
 • Restafval: in de betaalde bruine restafvalzak. De restafvalzak van 50 liter kost €1,16 per zak (€11,60 per rol) en de restafvalzak van 25 liter kost €0,75 (€7,50 per rol)

Container aanvragen?

U kunt bij ons een tweede gft-container aanvragen. Dit kost  €72,50 per container per jaar extra aan afvalstoffenheffing. Neem hiervoor contact met ons op. De medewerkers van gemeentelijk belastingkantoor Munitax kunnen u hier meer informatie over geven.

Bent u verhuisd en er staan geen containers, dan kunt u online een gft- en een papiercontainer aanvragen via info@dar.nl. Vult u dan in ook in welke formaat container u wilt hebben (140 liter of 240 liter). U krijgt van ons bericht wanneer de container wordt bezorgd.

Container omruilen

U kunt uw containers omruilen voor een ander formaat. Dit kost € 20,- per container. Neem hiervoor contact met ons op. Als u verhuist en u komt in een woning waar al containers staan, kunt u ze eenmalig kosteloos omruilen voor een ander formaat. Dit kan tot maximaal 6 maanden na verhuizing. U krijgt van ons bericht wanneer de container wordt omgeruild.

Als inwoner van Mook en Middelaar doet u uw afval in containers of afvalzakken.

 • Plastic+ in de gratis doorzichtige plastic+zak.
 • Oud papier: in dozen of gebundeld.
 • Gft-afval: in de gft-container.  
 • Restafval: in de restafvalcontainer aan huis.

Container vermist?

Is uw container vermist? Neem dan contact op met uw gemeente via (024) 696 91 11. 

Container aanvragen?

Bent u verhuisd en staan er geen containers bij uw nieuwe woning? Neem dan contact op met de gemeente via (024) 696 91 11. 

Container kapot?

Is uw container kapot? Dit kunt u telefonisch doorgeven bij uw gemeente via (024) 696 91 11.

 • Plastic+ doet u in de oranje plastic+zak. 
 • Oud papier doet u in de grijze papiercontainer met blauwe deksel.
 • Gft-afval doet u in de groene gft-container.
 • Restafval doet u in de Nijmeegse betaalde groene of rode restafvalzak. De groene restafvalzak kost €1,09 per zak en de rode €0,69 per zak. 
 • Een deel van de inwoners van Nijmegen brengt restafval naar ondergrondse restafvalcontainers in de buurt. Per inworp betalen zij €1,09. U kiest zelf in welke afvalzak u uw restafval in de ondergrondse restafvalcontainer doet, bijvoorbeeld in een grijze afvalzak.

Afvalzakken kopen

Plastic+-zakken zijn verkrijgbaar in de supermarkt.  Een rol met 10 plastic+zakken kost 50 cent.  Restafvalzakken koopt u ook bij de meeste supermarkten in Nijmegen. Ze zijn er in twee formaten:

 • De groene zakken hebben een inhoud van 50 liter en kosten €10,90 per rol van 10 zakken.
 • De rode zakken hebben een inhoud van 25 liter en kosten €6,90 per rol van 10 zakken.
 • Plastic+: in de gratis doorzichtige plastic+zak.
 • Oud papier: in de papiercontainer of gebundeld naast de container.
 • Gft-afval: in de gft-(verzamel)container.
 • Restafval: in de restafvalcontainer aan huis of in de ondergrondse restafvalcontainer. De ondergrondse restafvalcontainer opent u met de afvalpas. Per inworp betaalt u €1,65.

Container vermist?

Is uw gft-container vermist? Meld uw vermiste container via de website van de gemeente Nijmegen. Dan nemen wij contact met u op over de levering van een nieuwe container.

Is uw container vermist? Kijk hier voor meer informatie over wat u moet doen wanneer uw container vermist is.

Container aanvragen?

Bent u verhuisd en staan er geen containers bij uw nieuwe woning? Dan kunt u deze aanvragen via het online meldingsformulier van de gemeente. U kunt daar invullen welke containers u wilt hebben: grijze, groene en/of voor papier en in welk formaat (groot of klein).

U kunt een tweede gft-container of restafvalcontainer aanvragen. Voor de tweede restafvalcontainer betaalt u € 50,- per jaar plus het bedrag per keer dat u de container aan de straat zet. Een groene container? Die kost ook € 50,- per jaar. U kunt een tweede container aanvragen via het online meldingsformulier van de gemeente.  U kunt geen extra container voor papier aanvragen.

Gft-afval

Groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) gaat in de gft-container. Voor hoogbouw, zoals appartementen of flatgebouwen, is er in sommige gevallen een
gft-verzamelcontainer. 

Restafval

Voor restafval worden restafvalcontainers gebruikt. Maar ook speciale afvalzakken en in de meeste gemeenten zijn er ondergrondse restafvalcontainers. De ondergrondse restafvalcontainers opent u met uw afvalpas.

Papier

Oud papier en karton gaat in de papiercontainer. In sommige gemeenten mag het papier ook in dozen of gebundeld aangeboden worden. Heeft u grote hoeveelheden papier of karton? Dit kunt u ook naar de milieustraat brengen.

Plastic+

Plastic+ bestaat uit plastic verpakkingen, pakken/drankkartons en blik. Plastic+ doet u in speciale doorzichtige plastic+zakken die u gratis bij uw supermarkt haalt. In sommige gemeentes is er een aparte plastic+-container.

Glas

Glas, zoals lege flessen en potjes, gaat in de glascontainer. Kijk op de containerlocatieskaart voor een glasbak bij u in de buurt. U mag de deksels en doppen op het glaswerk laten zitten. Bij de glascontainer sorteert u het glas op kleur. De inzamelwagen houdt deze kleuren ook gescheiden, zo kan het glas optimaal hergebruikt worden. Heeft u grote stukken glas of vlakglas zoals spiegels of ramen? Dan brengt u dit naar de milieustraat.

Textiel

Kleding, gordijnen en schoenen: het valt allemaal onder textiel. Textiel mag in gesloten zakken in de textielcontainer. Kijk op de containerlocatieskaart voor een kledingcontainer bij u in de buurt.

Container kapot?

Is uw container kapot? Neem dan contact op met ons.

Is uw container kapot? Dit kunt u online doorgeven via het online meldingsformulier van uw gemeente.

Afvalwijzer

Kijk in de afvalwijzer voor de aanbiedregels en andere informatie over de afvalinzameling in uw gemeente. 

Uw afvalwijzer

Containerlocaties

Kijk op de containerlocatieskaart om de locaties van alle openbare en adresgebonden containers te zien.

Containerlocatieskaart

 

 

Veelgestelde vragen over containers

Vervelend dat u container niet geleegd is. Stond deze wel voor 07.30 uur op de goede plek klaar met de deksel dicht? Geef dit dan binnen 2 werkdagen na de ophaaldag hier aan ons door, dan nemen wij uw melding in behandeling.

Kies uw gemeente om te zien wat u het beste kan doen.

Neem een kijkje in de buurt en wacht een paar dagen of u de container toch nog vindt. Is de container na een paar dagen nog steeds vermist? Neem dan contact met ons op.

Neem een kijkje in de buurt en wacht een paar dagen of u de container toch nog vindt. Is de container na een paar dagen nog steeds vermist? Neem dan contact met ons op.

Neem een kijkje in de buurt en wacht een paar dagen of u de container toch nog vindt. Is de container na een paar dagen nog steeds vermist? Meld uw verdwenen container dan via het formulier op de website van de gemeente Nijmegen. Wij nemen vervolgens contact met u op over het bezorgen van een nieuwe container.

Neem een kijkje in de buurt en wacht een paar dagen of u de container toch nog vindt. Is de container na een paar dagen nog steeds vermist? Dan doet u aangifte bij de politie. Dit kan digitaal. Neem daarna contact op met de gemeente.

Neem een kijkje in de buurt en wacht een paar dagen of u de container toch nog vindt. Is de container na een paar dagen nog steeds vermist? Neem dan contact op met de gemeente via (024) 696 91 11.

Kies uw gemeente om te zien wat u het beste kunt doen.

Staat u al ingeschreven bij de gemeente op uw nieuwe adres? Neem dan contact met ons op voor het aanvragen van de container(s). Wij kunnen uw containers pas bezorgen nadat uw inschrijving bij de gemeente is verwerkt.

Voor het aanvragen van containers neemt u contact op met de gemeente Wijchen.

Voor het aanvragen van containers neemt u contact op met de gemeente Mook en Middelaar via (024) 696 91 11.

Kies uw gemeente om te zien wat u het beste kunt doen.

U doet uw restafval in de ondergrondse restafvalcontainer in uw wijk, dit kan 24 uur per dag en 7 dagen per week. U kiest zelf in welke afvalzak u uw restafval in de ondergrondse restafvalcontainer doet, bijvoorbeeld in een grijze afvalzak. U heeft toegang tot één hoofdcontainer en een of meerdere reserve containers. Deze krijgt u toegewezen. Weten naar welke ondergrondse restafvalcontainer u uw restafval kunt brengen? Kijk hiervoor op de containerlocatieskaart en vul uw postcode en huisnummer in.

Kies uw gemeente om te zien wat u het beste kan doen. 

U betaalt elke keer dat u restafval in de ondergrondse restafvalcontainer doet. Het bedrag dat u per keer betaalt: €1,-. U kunt uw restafval in een gewone (grijze) afvalzak in de restafvalcontainer doen. Let op: per keer past er één afvalzak (50 liter) in de trommel van de ondergrondse restafvalcontainer.  Met een chip in uw afvalpas houden wij bij hoeveel keer u restafval in de ondergrondse container doet. U krijgt hiervoor één keer per jaar achteraf een rekening van Munitax.

U betaalt elke keer dat u restafval in de ondergrondse restafvalcontainer doet. Het bedrag dat u per keer betaalt: €0,75. U kunt uw restafval in een gewone (grijze) afvalzak in de restafvalcontainer doen. Let op: per keer past er één afvalzak (50 liter) in de trommel van de ondergrondse restafvalcontainer.  Met een chip in uw afvalpas houden wij bij hoeveel keer u restafval in de ondergrondse container doet. U krijgt hiervoor één keer per jaar achteraf een rekening van Munitax.

U betaalt elke keer dat u restafval in de ondergrondse restafvalcontainer doet. Het bedrag dat u per keer betaalt, is hetzelfde als de prijs van een groene tariefzak: € 1,09. De groene (50 liter) of rode (25 liter) tariefzakken gebruikt u dus niet. U kunt uw restafval in een gewone (grijze) afvalzak in de restafvalcontainer doen. Let op: per keer past er één afvalzak (50 liter) in de trommel van de ondergrondse restafvalcontainer. Met een chip in uw afvalpas houden wij bij hoe vaak u restafval in de ondergrondse container doet. U krijgt hiervoor één keer per jaar achteraf een rekening van de gemeente Nijmegen. Het aantal keren dat u restafval in de container doet, gaat niet af van het aantal kilo’s (250 kilo per jaar) dat u met uw afvalpas gratis naar de milieustraat mag brengen.

U betaalt elke keer dat u restafval in de ondergrondse restafvalcontainer doet. Het bedrag dat u per keer betaalt: €1,65. U kunt uw restafval in een gewone (grijze) afvalzak in de restafvalcontainer doen. Let op: per keer past er één afvalzak (50 liter) in de trommel van de ondergrondse restafvalcontainer.  Met een chip in uw afvalpas houden wij bij hoeveel keer u restafval in de ondergrondse container doet. U krijgt hiervoor één keer per jaar achteraf een rekening van Munitax.

Kies uw gemeente om te zien welke regels gelden voor u. 

Breng uw restafval dan naar de reservecontainer(s). Geef ook de storing hier door aan het klantencontactcentrum van Dar. Let op: u wordt gevraagd naar het containernummer en uw afvalpasnummer, zorg er dus voor dat u dit noteert.

Kies uw gemeente om te zien wat u het beste kan doen. 

Kies uw gemeente

Wij willen u zo goed mogelijk van dienst zijn. Kies daarom hieronder eenmalig uw gemeente. Zo kunnen wij u de juiste informatie tonen.

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders