Bladkorven

Bladkorven

Woon jij ook zo graag in een groene omgeving, met veel bomen in de buurt? Het vallen van blad kan zorgen voor overlast zoals gladheid en verstopte putten. Of blad dat in jouw tuin waait. Daar willen jij en wij zo snel mogelijk vanaf.

Per gemeente verschilt het of en hoe wij bladkorven neerzetten. Klik voor de juiste informatie op de gemeente naar jouw keuze.

Dar zet geen bladkorven neer in jouw gemeente. Kijk voor vragen over bladkorven op de website van jouw gemeente.

Daarom doen we verschillende dingen in de gemeente Nijmegen. Hier vertellen we graag meer over. Help je ons ook mee om de gemeente Nijmegen bladvrij te houden in de herfstmaanden?

Blad mulchen op grasvelden

In het Goffertpark, Park Brakkenstein en het Kometenpark startten we in 2022 met het mulchen van blad. Dit klinkt moeilijker dan het is. Het betekent dat een machine het blad opzuigt, direct versnippert en weer verstrooit over het grasveld. Dit heeft het voordeel dat het blad kan blijven liggen. Zo blijft de voeding bij de bomen en in het gras. Het blad kan composteren en zorgt daarmee voor een beter bodemleven. Als dit goed bevalt, breiden we dit de komende jaren misschien verder uit. 

Blad blijft liggen waar dit kan

We maken het gras zo veel mogelijk bladvrij. Zodat het gras niet verstikt. Ook in 2022 lieten we meer blad achter, bijvoorbeeld bij struiken of onder bomen. Het blad is namelijk goede voeding voor de planten. Ook zorgt het voor eten voor dieren. Daarnaast gebruiken dieren het blad om te schuilen en te nestelen. Dit najaar blijft daarom op sommige plekken meer blad liggen.

Bladkorven

Dit najaar staan er weer bladkorven in de wijken. Daar kun je het bladafval van de gemeentelijke bomen dat in de tuin of op straat ligt in kwijt. Hierbij houden we rekening met de situatie in jouw buurt. We zetten de bladkorven op veilige plekken waar ze zo weinig mogelijk overlast veroorzaken. 

In de bladkorf mag alléén bladafval van de gemeentelijke bomen dat in de tuin of op straat ligt

Ander gft-afval mag niet in de bladkorf, dit hoort in jouw gft-container. Is de bladkorf vol? Wacht dan tot wij deze legen. Leg geen blad naast de bladkorf, dit kunnen wij niet meenemen. 

Locaties bladkorven

Vanaf maandag 2 oktober 2023 zetten we per route alle bladkorven neer. We houden daarbij rekening met een paar dingen: 

  • We zetten de bladkorven op een veilige plaats.
    Bewoners moeten de bladkorf veilig kunnen gebruiken. En wij moeten de bladkorf veilig kunnen legen. Dus niet onder bomen of lantaarnpalen. Ook zorgen we ervoor dat het verkeer geen hinder heeft van de bladkorf. 
  • We zetten de bladkorven het liefst op een verharde ondergrond.
    Om eventuele beschadigingen te voorkomen.

Dit kaartje met bladkorven is onder voorbehoud van plaatsingsmogelijkheden en veranderingen in de openbare ruimte. Een bladkorf moet altijd op de plaats blijven staan waar wij deze neerzetten. Verplaats deze dus niet zelf. Denk je dat er een betere locatie is? Dan gaan we hierover graag in gesprek. Geef dit dan telefonisch aan ons door.

Aanvragen bladkorf vanaf maandag 2 oktober

We hebben ongeveer 600 bladkorven te verdelen over de hele gemeente Nijmegen. Als we beginnen met het neerzetten van de bladkorven, weten we ook of er nog beschikbaar zijn. Als dat zo is, kun je er online een aanvragen. Wij kijken dan onder andere naar onderstaande voorwaarden: 

  • Er staan gemeentelijke bomen hoger dan 12 meter in de straat waarvan blad overlast geeft.
    Bijvoorbeeld omdat in voortuinen waait, overlast geeft op maatschappelijk belangrijke locaties en waar blad langzaam verteert zoals het blad van een eikenboom.
  • De bladkorf kan op een veilige plaats staan.
    Bewoners kunnen de bladkorf veilig gebruiken. En wij kunnen de bladkorf veilig legen. Dus niet onder bomen of lantaarnpalen. Ook mag het verkeer geen hinder hebben van de bladkorf.
  • De bladkorf staat duidelijk in het zicht.
    Omdat bewoners de bladkorf goed kunnen zien, kunnen zij er sociale controle op uitvoeren.
  • De hele straat kan de bladkorf gebruiken.
    Deze is dus niet alleen voor een (paar) adres(sen) die de bladkorf aanvragen.

Vragen over een bladkorf in jouw wijk?

Kijk of je het antwoord op jouw vraag hierboven kunt vinden of tussen de veelgestelde vragen hieronder staat. Kun je het antwoord op jouw vraag niet vinden? Neem dan contact met ons op. 

Veelgestelde vragen

Nee. Een bladkorf is alléén voor bladafval van gemeentelijke bomen dat in de tuin of op straat ligt.

We houden rekening met de situatie in jouw buurt als wij de bladkorven neerzetten. Ieder jaar bekijken we deze situatie opnieuw. Zo moet een bladkorf veilig kunnen staan en zo min mogelijk overlast geven. Daarom kan het zijn dat de bladkorf een andere plek in de buurt kreeg. 

Als een bladkorf door bewoners wordt verplaatst of verkeerd wordt gebruikt, halen wij de bladkorf weg. Zorg er dus samen voor dat de bladkorf blijft staan op de plek waar wij deze neerzetten. En gebruik hem waar deze voor is bedoeld: blad van gemeentelijke bomen. Als een bladkorf wordt vernield of weggehaald, zetten we ook geen nieuwe bladkorf terug. Vanaf maandag 27 november 2023 halen we alle bladkorven weer op. Zodat alles voor de kerst weg is, in verband met brandgevaar door vuurwerk.

Kies uw gemeente

Wij willen jou zo goed mogelijk van dienst zijn. Kies daarom hieronder eenmalig jouw gemeente. Zo kunnen wij jou de juiste informatie tonen.

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders