Ongediertebestrijding volgens IPM

Wanneer u Dar NV inschakelt voor ongediertebestrijding werken wij volgens de Integrated Pest Management (IPM). Dit is vanaf 2023 verplicht. Integrated Pest Management (IPM) is een methode om plaagdieren aan te pakken waarbij de focus ligt op het voorkomen van overlast in plaats van bestrijden. 

Hoe werkt Integrated Pest Management (IPM)?

De bedoeling van IPM is dat de focus ligt op het voorkomen in plaats van bestrijden, dus het zo onaantrekkelijk mogelijk maken voor plaagdieren om zich er te vestigen. Dit is een continu proces. De bestrijding start pas vanaf het moment dat de preventieve maatregelen niet werken. We starten eerst met niet-chemische bestrijdingsmiddelen, zoals klapvallen. Werkt dit niet? Dan is het toegestaan om chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken om de plaagdieren te bestrijden. Dit mag alléén een gecertificeerde ongediertebestrijder doen. 

IPM werkt volgens de volgende stappen:

Monitoring

Hierin proberen wij te achterhalen of er knaagdieren aanwezig zijn, waar de knaagdieren zich bevinden en in welke mate er overlast is. Hierbij kijken we naar sporen van uitwerpselen, poot- en staartafdrukken, knaagschade, kadavers en andere sporen. Dit kan ook door het plaatsen van niet-giftig lokaas om te kunnen zien waar en hoeveel er op locaties wordt opgenomen door het betreffende knaagdier.
Habitat ManagementHierbij kijken we naar verschillende omgevingsfactoren zoals bouwtechnische aanpassingen, juiste opslag van goederen, aanpassing in groen en reinigingsmaatregelen. Het is de bedoeling om een zo goed mogelijk advies te geven om knaagdieren te weren.
Niet-chemische bestrijdingWanneer er knaagdieren aanwezig zijn, en het habitat management is goed uitgevoerd, gaan we over op bestrijding met klapvallen in een daarvoor bestemd klapvalkastje. Deze zetten we op strategische plaatsen neer. Deze worden middels een plattegrond toegevoegd aan het logboek zodat we ook de vangsten kunnen vastleggen.
Chemische bestrijding:Als laatste middel, als hiervoor genoemde middelen niet voldoende resultaat hebben behaald voor ten minste 10 dagen, dan is chemische bestrijding de laatste optie. Dit dient tot een minimum te worden gebruikt. Wanneer deze periode afgelopen is, gaan we weer over op niet-chemische bestrijding. De chemische bestrijdingsmiddelen worden na deze periode helemaal verwijderd.

 

Uitleg werkwijze IPM volgens een piramidevorm.

 

Meer informatie over de IPM werkwijze kunt u vinden op: https://kpmb.nl/wp-content/uploads/2023/12/HIK-versie-3.0.pdf 

Kies uw gemeente