Weet u hoe gevaarlijk naalden in een afvalzak zijn?

Oproep van vuilnismannen van Dar 

We vinden ze tegenwoordig overal, in speeltuinen, in parken of gewoon op straat. Weggegooide drugs- en diabetesnaalden en ander medisch afval. Helaas komen gebruikte naalden ook steeds vaker in de plastic+ zakken terecht. Met alle gevolgen van dien. Daar denken we liever niet over na. Jaarlijks worden in Nederland duizenden meldingen gemaakt van mensen die zich aan naalden prikken. Dit is dus ook voor ons gevaarlijk. Wij kunnen onszelf pijn doen en het is schadelijk voor onze gezondheid.

Geprikt en dan? Afwachten in spanning
Er zijn strakke afspraken als wij onszelf prikken tijdens het ophalen van afval. We moeten dit melden en er wordt dan een test gedaan. Het grootse risico van jezelf prikken is het krijgen van nare ziektes zoals hepatitis B, hepatitis C-virus, en/of  HIV. Het wachten op een uitslag is elke keer weer slopend voor ons. Stel dat deze testen positief zijn. En dit komt doordat ik gewoon mijn werk doe en afval ophaal. Deze ellende is makkelijk te voorkomen als mensen naalden bij de apotheek inleveren.

Gratis naaldenemmer bij de apotheek
Als je naalden gebruikt kun je gratis een naaldenemmer ophalen bij de apotheek en deze weer gevuld daar inleveren. Je krijgt dan gelijk een nieuwe lege ermmer mee naar huis. Dat geldt ook voor andere medicijnen. Laat ze niet slingeren en voorkom dat bijvoorbeeld kinderen of anderen zoals wij hiermee in aanraking komen. Breng ze netjes terug naar de apotheek. Dit is gratis en een service van de apotheek. Je helpt hier anderen mee.

Kijk! Afval=grondstof als je het goed scheidt: lever jouw medisch afval gratis in bij de apotheek
Behalve dat naalden gevaarlijk zijn voor ons, zorgen ze er ook voor dat we plastic+ (plastic verpakkingen, blikken en pakken) niet meer opnieuw kunnen gebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Plastic+  is namelijk weer grondstof voor nieuwe producten. Door jouw medisch afval goed te scheiden, help je hieraan mee. Als je bijvoorbeeld naalden bij jouw plastic+ doet, kunnen wij al het plastic+ uit de hele inzameldagen niet meer hergebruiken. Al het goede scheiden was dan voor niks. Dat is zonde. Lever medisch afval zoals naalden daarom gewoon in bij jouw apotheek. Meer voorbeelden vindt je op deze pagina over medisch afval.

Kies uw gemeente

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders