Wormenhotel

Van klokhuis in de fruitpauze naar een appeltje uit de schooltuin. Een wormenhotel is een heel mooi voorbeeld waar kinderen zelf mee aan de slag gaan. Zij maken van hun eigen fruitafval mooie, rijke, zwarte aarde. Deze aarde gebruiken de kinderen daarna in de schooltuin. Zo is de cirkel weer rond.

Een wormenhotel heeft de afmeting van een container (95cm hoog, 60 cm breed en 65 cm diep.) Deze zet je het beste in de schaduw neer. Ideaal is een opberghok, onder een overkapping of onder een boom in de schooltuin.

Hoe werkt een wormenhotel?

Het wormenhotel maakt van al het groente en fruitafval uit de klas een mooie, zwarte, rijke aarde. Het werkt in drie lagen:

  1. Elke dag gaan bovenin alle klokhuisjes en bananenschillen etc.
  2. In de middenlaag wonen de wormen. Zij eten elke dag hun eigen lichaamsgewicht aan dit groenafval. Hier maken ze wormenmest van. Het volume afval neemt af met 80%.
  3. De onderste laag is een rijke, zwarte aarde. Door de afname van afval oogst je elke vier maanden een blok wormenmest. Dit doe je via de klep aan de onderkant van het wormenhotel. Door het taps lopende ontwerp valt alleen dit blok wormenmest eruit. Deze wormenmest gooi je in de schooltuin voor vruchtbare grond. De wormen blijven lekker in de middenlaag en in de komende 4 maanden zakt het geheel rustig door naar onder voor het volgende blok wormenmest. 

Per vier maanden zorg je met 50 kinderen voor het wormenhotel

Per dag heeft een wormenhotel ongeveer 2 kilo gft-afval nodig. Ongeveer 50 kinderen zorgen samen voor dit gft-afval. Dus 2 of 3 klassen. Elke 4 maanden oogst je wormenmest. Daarna kunnen de volgende 2 of 3 klassen ermee aan de slag. Zo komen alle kinderen aan de beurt.

Gebruik het groenafval in de klas

In ieder klaslokaal of op een paar plekken in de school staan in de gemeente Beuningen, Druten, Heumen en Nijmegen al afsluitbare gft-bakjes van Dar. Na de fruitpauze gaan de klokhuizen, de bananenschillen en alles wat er aan groente en fruitafval over is in dit bakje. In het wormenhotel kan groente en fruitafval, theezakjes, koffiedik, karton, eierschillen en bladeren. 

Iedere dag zorgen twee kinderen voor het wormenhotel

Twee kinderen krijgen voor één week de taak om het gft-afval op te halen bij de klassen die mee doen. Door het groen mengen ze koffieprut, bruin karton, de gebruikte papieren handdoekjes van de wc of ander oud papier. Dit mengsel gaat als 5-sterren maaltijd naar de wormen. Deze taak wissel je door, zodat zoveel mogelijk kinderen hier actief bij betrokken zijn. Elke 4 maanden kun je met deze klassen een oogstfeest houden. Zij halen samen de wormenmest uit het wormenhotel en geven dit (met de tuinouders) aan de schoolplanten.

Vakantieoppas is niet nodig

Dit wormenhotel kan prima twee weken alleen gelaten worden. Tijdens de zomervakantie heeft het minimale voorbereiding nodig:

  1. Wacht met het legen van het wormenhotel tot na de vakantie. De wormenmest heeft genoeg voeding voor de wormen om te herkauwen.
  2. Zorg voor een extra laag van hele dunne versnipperde takjes, bladeren en bruin karton. Hier doen de wormen langer mee. Zo komen ze prima de vakantie door.

Aanmelden wormenhotel

Wij hebben opnieuw een wormenhotel te verloten onder basisscholen uit de gemeente Nijmegen. Geef jouw school vóór 21 januari 2022 op om er een te winnen!

Veelgestelde vragen

Deze koude manier van composteren is volledig veilig en 100% natuurlijk.

Het proces ruikt naar bosgrond. Schimmel en rotting worden door de wormen tegengegaan.

Als basisschool mag je aansluiten bij de huishoudelijke routes voor gft-, papier- en plastic+afval. Per school bekijken we de situatie en maken we afspraken. Samen zorgen we dan voor de inzamelmiddelen en afvalbakjes in de klaslokalen.

Op dit moment hebben wij helaas nog geen mogelijkheden voor scholen uit jouw gemeente om afval te scheiden. Ga eens in gesprek met degene die nu het restafval bij je ophaalt. En bespreek samen de mogelijkheden.

Kies uw gemeente

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders