Zo zit het

Vond je een van de stickers hieronder op jouw afvalzak? Dan stond jouw afvalzak te vroeg buiten of op de verkeerde plek. Of jouw afvalzak was de verkeerde zak. Dat wil zeggen, hier zat ander afval in dan erin hoort. Op deze pagina vertellen wij je graag meer over hoe het zit met afval(scheiding) in Nijmegen. Zo kun je het de volgende keer goed doen en krijg je geen sticker meer. Dit vind je niet alleen op deze pagina, maar ook op de digitale afvalwijzer en Dar app. Je kunt in de app bijvoorbeeld instellen dat je een melding krijgt wanneer je welk afval buiten kunt zetten. Zo hoef je nooit meer te twijfelen wanneer welk afval naar buiten kan. Het enige wat je hoeft te doen is je postcode en huisnummer invullen. Superhandig dus.

Weten wanneer ik graag buiten sta?

Dat is eigenlijk heel simpel. Er is één tijd voor het buitenzetten van uw afvalzak. Dat is op de ophaaldag voor 7.30 uur. Zo zorgen we ervoor dat afvalzakken onnodig lang buitenstaan. Er ontstaan dan geen grote bergen met afvalzakken. Ook is dan de kans klein dat dieren de afvalzakken openmaken. Anders kan jouw afval weer op straat komen. Je wilt toch ook in een schone en frisse buurt wonen? Zet daarom jouw afvalzak op de ophaaldag voor 7.30 uur buiten en niet een dag of meerdere dagen daarvoor. Deze informatie vind je ook op jouw digitale afvalwijzer en Dar app.  Let op: het tijdstip van ophalen kan wisselen. Staat jouw afval te laat aan de straat? Hier rijden wij niet voor terug.

Weten in welke zak mijn afval hoort?

In de gemeente Nijmegen hebben we verschillende zakken voor verschillende soorten afval.

Restafval
Restafval houd je over nadat je alle andere afvalsoorten goed gescheiden hebt. We willen zoveel mogelijk grondstoffen inzamelen en zo weinig mogelijk restafval overhouden. Je doet jouw restafval in de dichtgebonden betaalde groene restafvalzak (50 liter voor € 1,09 per stuk ) of rode restafvalzak (25 liter voor € 0,69 per stuk), te koop per rol van 10 afvalzakken in de meeste lokale supermarkten. Meer informatie vindt u op uw digitale afvalwijzer of Dar app. Hier vind je ook tips. Zorg bijvoorbeeld dat je scherpe voorwerpen in de zak verpakt. Zo kunnen onze inzamelaars zich niet verwonden. Restafval dat in andere afvalzakken zit, nemen wij niet mee. 

Plastic+
Plastic+: plastic verpakkingen, blikken en pakken doe je in de oranje, betaalde plastic+zak. Een rol met 10 stuks kost 50 cent. De zakken kun je kopen in de meeste lokale supermarkten. We vinden het belangrijk dat restafval niet in de plastic+zak komt. Bij vervuiling kunnen we plastic+ dan namelijk niet meer gebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Dat vind jij toch ook zonde? Let er daarom goed op wat je allemaal in jouw plastic+zak doet. Bekijk wat er allemaal bij plastic+ mag. Dit vind je ook op de jouw digitale afvalwijzer of de Dar app. Twijfel je? Doe het dan bij restafval. In de Dar app vind je ook de afvalwegwijzer. De wijzer kan je helpen als je twijfelt. Makkelijk dus. Plastic+ dat in een andere afvalzak zit, nemen wij niet mee. Ophaaldag gemist? Je kunt je plastic+ ook gratis naar de milieustraat brengen. Neem dan altijd je afvalpas mee. 

Lees meer over de nieuwe, oranje betaalde plastic+zakken

Weten op welke plek ik graag sta?

Op de plekken die hiervoor bedoeld zijn. Zet je afvalzak zo dicht mogelijk aan de straat.Spreek samen met buurtgenoten een goede plek in de straat af.  Zorg ervoor dat mensen nog op de stoep kunnen lopen. Houd plantvakken en boomspiegels vrij.

Kies uw gemeente

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders