Luiers en incontinentiemateriaal

Let op! Vanaf 1 februari open je de luiercontainers gratis en alléén nog met jouw afvalpas.  Hiervoor vraag je eerst toegang. Vraag alvast toegang via deze knop.

Toegang aanvragen voor luiercontainer

Gratis luiers en incontinentiemateriaal scheiden

Sinds 1 september 2021 kunnen ouders met kinderen bij verschillende kinderdagverblijven in de gemeente Nijmegen gratis luiers scheiden. Dit is een proef waar we tevreden over zijn. Daarom breiden we dit uit. Sinds 1 maart 2023 kan iedereen in de gemeente Nijmegen gratis luiers en incontinentiemateriaal scheiden. Op deze pagina lees je hier meer over. 

De gemeente en Dar gaan samen met jou voor minder restafval. Hoe beter jij jouw afval scheidt, hoe minder restafval je overhoudt. Van vieze luiers en incontinentiemateriaal maken we nieuwe producten. Bijvoorbeeld autobumpers en plastic straatmeubels. Ook winnen we energie. Zo worden vieze luiers, frisse winst! 

Gratis jouw luiers en incontinentiemateriaal scheiden!

Wij halen luiers en incontinentiemateriaal gescheiden op. De gemeente en Dar gaan samen met jou voor minder restafval. Hoe beter jij jouw afval scheidt, hoe minder restafval je overhoudt. Je bepaalt zelf wanneer je jouw volle luierzak naar de luiercontainer brengt. We winnen ook meer grondstoffen. Wist je bijvoorbeeld dat wij samen met ARN van jouw luiers en incontinentiemateriaal nieuwe producten maken? Bijvoorbeeld autobumpers en plastic straatmeubels. Ook winnen we energie. Zo worden vieze luiers, frisse winst!

Speciale luierzakken

Voor het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal heb je speciale luierzakken nodig. De zakken kan je op verschillende locaties halen. De speciale luierzakken zijn gratis. 

Locaties luierzakken

Locaties luierzakken

Locaties luierzakken

Locaties luierzakken

Locaties luierzakken

Wat mag er in de luierzak?

In de luierzak mogen gebruikte luiers (met billendoekjes) van baby’s en kinderen en gebruikt incontinentiemateriaal.

Wat mag er niet in de luierzak?

In de luierzakken mogen geen (latex) handschoenen, medicijnen en verpakkingen, stomazakjes, katheters en onderleggers. Dit afval hoort bij het restaval. Twijfel je welk afval in de luierzak mag? Kijk dan in de afvalwegwijzer in de digitale afvalwijzer of de Dar app

Luiercontainers 

Luiercontainers

Volle luierzakken breng je naar de speciale luiercontainer. Deze vind je op verschillende plekken in jouw gemeente. 

In de gemeente Nijmegen staat een deel van de luiercontainers in de openbare ruimte. Een deel van de containers staat op eigen terrein. De containers op eigen terrein zijn niet voor iedereen toegankelijk. 

Locaties luiercontainers

Adressen van de luiercontainers vind je hier

Afvalpas voor luiercontainer

Vanaf 1 februari 2024 gebruik je jouw afvalpas om de luiercontainer te openen. Deze afvalpas gebruik je ook als je een bezoek brengt aan de milieustraat. Of voor het openen van de ondergrondse restafvalcontainer. Dit is dezelfde pas. Je hebt toegang nodig om de luiercontainer te openen. Vraag hieronder alvast toegang.

Afvalpas verloren, kapot of gestolen? Vraag er hier een aan.

Je gebruikt jouw afvalpas om de luiercontainer te openen. Dit is dezelfde afvalpas als die je gebruikt voor het openen van de ondergrondse restafvalcontainer. En als je een bezoek brengt aan de milieustraat. 

We zamelen luiers en incontinentiemateriaal apart in. Dit zijn waardevolle grondstoffen die hergebruikt kunnen worden. Dit zit nu nog vaak in het restafval. Daarom willen we dit graag scheiden. We maken gebruik van speciale luiercontainers voor de inzameling van luiers en incontinentiemateriaal.  Deze zijn  laagdrempelig toegankelijk in de wijk en bij deelnemende kinderdagverblijven. De luiercontainers zijn niet bedoeld voor ander afval. Daarom melden bewoners zich gratis aan voor toegang tot de luiercontainer. De storting van luiers en incontinentiemateriaal in de luiercontainers wordt niet gemonitord.

Aanmelden afvalpas
Als je je niet anoniem aanmeldt, geef je ons toestemming de volgende gegevens te registreren:

  • Naam, telefoonnummer en e-mailadres
  • Adresgegevens

30 dagen na de afhandeling van jouw aanvraag, verwijderen wij jouw gegevens over jouw naam, telefoonnummer en e-mailadres.

Bij een anonieme aanmelding, geef je ons toestemming de volgende gegevens te registreren:

  • Adresgegevens 

Je hebt te allen tijde de mogelijkheid om de luiers anoniem (zonder afvalpas op de luiercontainer) gratis aan te leveren bij de milieustraat. Na vijf jaar verdwijnt de koppeling op jouw afvalpas. Mocht je alsnog gebruik willen maken van de luiercontainer, dan kun je jezelf opnieuw aanmelden.

Je gebruikt jouw afvalpas om de luiercontainer te openen. Dit is dezelfde afvalpas als die je gebruikt voor het openen van de ondergrondse restafvalcontainer.

Let op! Je hebt dus toegang nodig om met jouw afvalpas de luiercontainer te openen. Vraag digitaal toegang voor het gebruik van de luiercontainer.

Toegang aanvragen voor luiercontainer

Heb je nog geen afvalpas? Vraag deze dan hier aan. 

Afval gebruiken als grondstof

Afvalenergiecentrale ARN in Weurt maakt van het plastic in de luiers en het incontinentiemateriaal plastic korrels. Van deze korrels kunnen producenten nieuwe plastic producten maken. Bijvoorbeeld autobumpers en plastic straatmeubels. Ook winnen we energie uit urine en ontlasting die vrijkomen. Een win-win situatie dus! Zo gebruiken we meer afval als grondstof. En wordt de hoeveelheid restafval nog minder. Vieze luiers, frisse winst dus!

Wil je meer informatie of alles nog eens rustig doorlezen? 

Bekijk de digitale luierfolder hier

Meer informatie over de luierrecycling vind je op deze pagina

Veelgestelde vragen over luiers en incontinentiemateriaal

Vanaf 1 juli 2021 kan je in de gemeente Beuningen en Berg en Dal luiers apart scheiden.

Vanaf 1 november 2021 kan je in de gemeente Druten, Heumen en Wijchen luiers en incontinentiemateriaal gratis apart scheiden. 

Vanaf 15 december 2021 kan je in de gemeente Mook en Middelaar luiers en incontinentiemateriaal gratis apart scheiden. 

Vanaf 1 maart 2023 kan je in de hele gemeente Nijmegen luiers en incontinentiemateriaal gratis scheiden.

De ingezamelde luiers en incontinentiemateriaal worden verwerkt bij de ARN in Weurt.

Je gebruikt de witte doorzichtige zak met blauwe opdruk. Deze zakken zijn gratis en haal je op verschillende plekken in jouw gemeente. 

Ja, de luierzakken zijn gratis. Op een rol zitten 12 zakken.

De luierzakken haal je op verschillende plekken in jouw gemeente. Hier vind je een overzicht met de verschillende locaties.

De luierzakken haal je op verschillende plekken in de gemeente Nijmegen zoals bij kinderdagverblijven, consultatiebureaus en apotheken. Hier vind je een overzicht met de verschillende locaties.

De luierzakken haal je op verschillende plekken in jouw gemeente. Hier vind je een overzicht met de verschillende locaties.

De luierzakken haal je op verschillende plekken in jouw gemeente. Hier vind je een overzicht met de verschillende locaties.

De luierzakken haal je op verschillende plekken in jouw gemeente. Hier vind je een overzicht met de verschillende locaties.

De luierzakken haal je op verschillende plekken in jouw gemeente. Hier vind je een overzicht met de verschillende locaties.

In de luierzakken mogen geen (latex)handschoenen, medicijnen en verpakkingen, stomazakjes en onderleggers. Breng medisch afval naar de apotheek of lever het apart in op de milieustraat. Twijfel je welk afval in de luierzak mag? Kijk dan in de afvalwegwijzer op de Dar app

Volle luierzakken breng je naar een luiercontainer in jouw gemeente. Hier vind je de locaties van de luiercontainers.

Hier vind je een overzicht van de plekken waar de luiercontainers staan. Je kiest zelf naar welke luiercontainer je jouw volle luierzak brengt.

Hier vind je een overzicht van de plekken waar de luiercontainers staan. 

 

 

Leg de luierzakken één voor één in de trommel. Dit voorkomt storingen. Zet geen zakken naast de container als de trommel vast zit of vol is. Maar breng de luierzak naar een andere luiercontainer. Geef ook de storing hier door aan het klantencontactcentrum van Dar. Let op: we hebben het containernummer nodig. zorg er dus voor dat je deze bij de hand hebt als je de storing aan ons doorgeeft.

In de luierzak mogen gebruikte luiers van baby’s en kinderen en gebruikt incontinentiemateriaal.

Kies uw gemeente

Wij willen jou zo goed mogelijk van dienst zijn. Kies daarom hieronder eenmalig jouw gemeente. Zo kunnen wij jou de juiste informatie tonen.

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders