Luiers en incontinentiemateriaal
Vanaf 1 maart 2023 gratis jouw luiers en incontinentiemateriaal scheiden!
Sinds 1 september 2021 kunnen ouders met kinderen bij verschillende kinderdagverblijven in de gemeente Nijmegen gratis luiers scheiden. Dit is een proef waar we tevreden over zijn. Daarom breiden we dit uit. Vanaf 1 maart 2023 kan iedereen in de gemeente Nijmegen gratis luiers en incontinentiemateriaal scheiden. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. Houd deze pagina daarom goed in de gaten met de laatste updates over bijvoorbeeld containerlocaties, locaties voor luierzakken, enzovoort.
De gemeente en Dar gaan samen met jou voor minder restafval. Hoe beter jij jouw afval scheidt, hoe minder restafval je overhoudt. Van vieze luiers en incontinentiemateriaal maken we nieuwe producten. Bijvoorbeeld autobumpers en plastic straatmeubels. Ook winnen we energie. Zo worden vieze luiers, frisse winst!
Gratis jouw luiers en incontinentiemateriaal scheiden!
Wij halen luiers en incontinentiemateriaal gescheiden op. De gemeente en Dar gaan samen met jou voor minder restafval. Hoe beter jij jouw afval scheidt, hoe minder restafval je overhoudt. Je bepaalt zelf wanneer je jouw volle luierzak naar de luiercontainer brengt. We winnen ook meer grondstoffen. Wist je bijvoorbeeld dat wij samen met ARN van jouw luiers en incontinentiemateriaal nieuwe producten maken? Bijvoorbeeld autobumpers en plastic straatmeubels. Ook winnen we energie. Zo worden vieze luiers, frisse winst!
Speciale luierzakken
Voor het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal heb je speciale luierzakken nodig. De zakken kan je op verschillende locaties halen. De speciale luierzakken zijn gratis.
De locaties voor luierzakken in gemeente Nijmegen worden uitgebreid in februari 2023. Houd deze pagina in de gaten.
Wat mag er in de luierzak?
In de luierzak mogen gebruikte luiers van baby’s en kinderen.
In de luierzak mogen gebruikte luiers van baby’s en kinderen en gebruikt incontinentiemateriaal.
Wat mag er niet in de luierzak?
In de luierzakken mogen geen (latex) handschoenen, medicijnen en verpakkingen, stomazakjes en onderleggers. Dit afval hoort bij het restaval. Twijfel je welk afval in de luierzak mag? Kijk dan in de afvalwegwijzer in de digitale afvalwijzer of de Dar app.
Luiercontainers
Luiercontainers
Volle luierzakken breng je naar de speciale luiercontainer. Deze vind je op verschillende plekken in jouw gemeente.
Volle luierzakken breng je naar de speciale luiercontainer. De locaties voor luiercontainer in gemeente Nijmegen worden uitgebreid in februari 2023. Houd deze pagina in de gaten voor de specifieke locaties.
Adressen van de luiercontainers vind je hier.
Adressen van de luiercontainers vind je hier.
Adressen van de luiercontainers vind je hier.
Adressen van de luiercontainers vind je hier.
Adressen van de luiercontainers vind je hier.
Adressen van de luiercontainer vind je hier.
Afvalpas voor luiercontainer
Je gebruikt jouw afvalpas om de luiercontainer te openen. Dit is dezelfde afvalpas als die je gebruikt voor het openen van de ondergrondse restafvalcontainer. En als je een bezoek brengt aan de milieustraat.
Je gebruikt jouw afvalpas om de luiercontainer te openen. Dit is dezelfde afvalpas als die je gebruikt voor het openen van de ondergrondse restafvalcontainer.
Let op! Je hebt toegang nodig om met jouw afvalpas de luiercontainer te openen. Vraag digitaal toegang voor het gebruik van de luiercontainer. Dit is alleen voor inwoners van de gemeente Beuningen, Druten, Nijmegen en Wijchen.
Toegang aanvragen voor luiercontainer
Inwoners uit de gemeente Nijmegen kunnen in februari 2023 al toegang vragen voor de luiercontainer. Deze is vanaf 1 maart 2023 te gebruiken.
Heb je nog geen afvalpas? Vraag deze dan hier aan.
Afval gebruiken als grondstof
Afvalenergiecentrale ARN in Weurt maakt van het plastic in de luiers en het incontinentiemateriaal plastic korrels. Van deze korrels kunnen producenten nieuwe plastic producten maken. Bijvoorbeeld autobumpers en plastic straatmeubels. Ook winnen we energie uit urine en ontlasting die vrijkomen. Een win-win situatie dus! Zo gebruiken we meer afval als grondstof. En wordt de hoeveelheid restafval nog minder. Vieze luiers, frisse winst dus!
Wil je meer informatie of alles nog eens rustig doorlezen?
Bekijk de digitale luierfolder hier.
Meer informatie over de luierrecycling vind je op deze pagina.