Luiers en incontinentiemateriaal

Goed nieuws! Vanaf dit najaar halen wij luiers en incontinentiemateriaal gescheiden op.

De gemeente en Dar gaan samen met jou voor minder restafval. Hoe beter jij jouw afval scheidt, hoe minder restafval je overhoudt. Van vieze luiers en incontinentiemateriaal maken we nieuwe producten. Bijvoorbeeld autobumpers en plastic straatmeubels. Ook winnen we energie. Zo worden vieze luiers, frisse winst! Vanaf dit najaar lees je op deze pagina meer over het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal.  Dit afval doe je bijvoorbeeld in een special luierzak en breng je naar containers bij jou in de buurt.

Vanaf 1 september kan een deel van Nijmegen gratis luiers scheiden! 

Goed nieuws! Vanaf 1 september kunnen ouders met kinderen bij verschillende kinderdagverblijven in de gemeente Nijmegen gratis luiers scheiden. Dit is een proef. In de toekomst wordt dit uitgebreid naar andere locaties en incontinentiemateriaal.

De gemeente en Dar gaan samen met jou voor minder restafval. Hoe beter jij jouw afval scheidt, hoe minder restafval je overhoudt. Van vieze luiers en incontinentiemateriaal maken we nieuwe producten. Bijvoorbeeld autobumpers en plastic straatmeubels. Ook winnen we energie. Zo worden vieze luiers, frisse winst! 

Vanaf 1 juli kan je gratis jouw luiers en incontinentiemateriaal scheiden!

Goed nieuws! Vanaf 1 juli halen wij luiers en incontinentiemateriaal gescheiden op. De gemeente en Dar gaan samen met jou voor minder restafval. Hoe beter jij jouw afval scheidt, hoe minder restafval je overhoudt. Je bepaalt zelf wanneer je jouw volle luierzak naar de luiercontainer brengt. We winnen ook meer grondstoffen. Wist je bijvoorbeeld dat wij samen met ARN van jouw luiers en incontinentiemateriaal nieuwe producten maken? Bijvoorbeeld autobumpers en plastic straatmeubels. Ook winnen we energie. Zo worden vieze luiers, frisse winst!

Speciale luierzakken

Voor het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal heb je speciale luierzakken nodig. De zakken kan je op verschillende locaties halen. De speciale luierzakken zijn gratis. 

Locaties luierzakken

Locaties luierzakken

Locaties luierzakken

Wat mag er in de luierzak?

In de luierzak mogen gebruikte luiers van baby’s en kinderen. 

In de luierzak mogen gebruikte luiers van baby’s en kinderen en gebruikt incontinentiemateriaal.

Wat mag er niet in de luierzak?

In de luierzakken mogen geen (latex) handschoenen, medicijnen en verpakkingen, stomazakjes en onderleggers. Dit afval hoort bij het restaval. Twijfel je welk afval in de luierzak mag? Kijk dan in de afvalwegwijzer in de digitale afvalwijzer of de Dar app

Luiercontainers 

Luiercontainers

Volle luierzakken breng je naar de speciale luiercontainer. Deze vind je op verschillende plekken in jouw gemeente. 

Volle luierzakken breng je naar de speciale luiercontainer. Deze staan bij verschillende kinderdagverblijven. Alleen ouders die aangesloten zitten bij dit kinderdagverblijf kunnen hier gebruik van maken. 

Locaties luiercontainers

Locaties luiercontainers

Adressen van de luiercontainers vind je hier

Afvalpas voor luiercontainer

Je gebruikt jouw afvalpas om de luiercontainer te openen. Dit is dezelfde afvalpas als die je gebruikt voor het openen van de ondergrondse restafvalcontainer.

Let op! Je hebt toegang nodig om met jouw afvalpas de luiercontainer te openen. Vraag digitaal toegang voor het gebruik van de luiercontainer. Dit is alleen voor inwoners van de gemeente Beuningen. 

Toegang aanvragen voor luiercontainer

Adressen van de luiercontainers vind je hier

Afval gebruiken als grondstof

Afvalenergiecentrale ARN in Weurt maakt van het plastic in de luiers en het incontinentiemateriaal plastic korrels. Van deze korrels kunnen producenten nieuwe plastic producten maken. Bijvoorbeeld autobumpers en plastic straatmeubels. Ook winnen we energie uit urine en ontlasting die vrijkomen. Een win-win situatie dus! Zo gebruiken we meer afval als grondstof. En wordt de hoeveelheid restafval nog minder. Vieze luiers, frisse winst dus!

Wil je meer informatie of alles nog eens rustig doorlezen? 

Bekijk de digitale luierfolder hier

Bekijk de digitale luierfolder hier

Ook kans maken op een lokaal borrelpakket?

Deel voor 1 december 2021 een foto van jouw ‘frisse winst’ moment op Facebook of Instagram
met #frissewinst. De vijf leukste inzendingen winnen een lokaal borrelpakket. Voor 1 januari 2022 maken wij de winnaars bekend.

Meer informatie over de luierrecycling vind je op deze pagina

Veelgestelde vragen over luiers en incontinentiemateriaal

De ingezamelde luiers en incontinentiemateriaal worden verwerkt bij de ARN in Weurt.

De luierzakken haal je op verschillende plekken in jouw gemeente. Hier vind je een overzicht met de verschillende locaties.

De luierzakken haal je bij jouw kinderdagverblijf. Hier vind je een overzicht met de verschillende locaties. Alleen ouders die aangesloten zitten bij het kinderdagverblijf mogen hier gebruik van maken. 

In de luierzak mogen gebruikte luiers van baby’s en kinderen en gebruikt incontinentiemateriaal.

In de luierzak mogen gebruikte luiers van baby’s en kinderen.

In de luierzakken mogen geen (latex)handschoenen, medicijnen en verpakkingen, stomazakjes en onderleggers. Dit afval hoort bij het restafval. Twijfel je welk afval in de luierzak mag? Kijk dan in de afvalwegwijzer op de Dar app

Hier vind je een overzicht van de plekken waar de luiercontainers staan. Je kiest zelf naar welke luiercontainer je jouw volle luierzak brengt.

Hier vind je een overzicht van de plekken waar de luiercontainers staan. 

 

 

Kies uw gemeente

Wij willen u zo goed mogelijk van dienst zijn. Kies daarom hieronder eenmalig uw gemeente. Zo kunnen wij u de juiste informatie tonen.

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders