Op Koningsdag (zaterdag 27 april) halen wij geen afval op en zijn de milieustraten gesloten. Weten wanneer wij langskomen? Check jouw ophaaldagen in de Dar-app of onze afvalwijzer.
sluiten

Dar ook aangesloten op Warmtenet Nijmegen

5 februari 2020

De cirkel is rond. Met de aansluiting op het Warmtenet Nijmegen heeft Dar ook voor de laatste afvalstroom, het restafval, een waardevolle toepassing. Niet in de vorm van een nieuwe grondstof. Maar de opgewekte energie uit huishoudelijk restafval komt voor een deel weer terug als warmte in het Dar-kantoor.

Kijk! Afval = grondstof

Afval is geen afval, maar grondstof voor nieuwe producten als je het goed scheidt: Kijk! Afval=grondstof! Inwoners scheiden steeds beter hun afval. Daardoor haalt Dar steeds meer grondstoffen op en blijft er steeds minder restafval over.

Restafval wordt warmte

Het is mooi dat het restafval dat nu nog over is, ingezet wordt voor andere nuttige doelen. Zoals het verwarmen van huizen en bedrijven. De verwerking van één volle restafvalzak zorgt nu bijvoorbeeld voor zeven warme douchebeurten.

Hoe werkt het Warmtenet Nijmegen?

De kachel van het warmtenet is afvalenergiecentrale ARN. ARN levert sinds 2015 verbrandingswarmte aan het Warmtenet Nijmegen. Via het warmtenet wordt restwarmte van de centrale gebruikt om gebouwen te verwarmen en warm water te leveren. Daarna gaat het water afgekoeld terug naar ARN. Om daar opnieuw verwarmd te worden. Daarmee zorgt elk aangesloten huishouden voor 68 procent minder CO2-uitstoot. Met stadswarmte via leverancier Vattenfall (voorheen Nuon) voorkomen bewoners en bedrijven in Nijmegen samen 7.266 ton CO2-uitstoot per jaar. Klinkt veel, maar hoeveel is het? Voor hetzelfde resultaat moeten 4.541 huizen via zonnepanelen al hun energie opwekken!

Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders