Dar streeft naar steeds minder klimaatgassen

14 maart 2024

Als verbonden partij met gemeente Nijmegen zijn we mee-gecertificeerd voor de CO2-prestatieladder. Dat betekent dat we goed bijhouden hoeveel CO2 we uitstoten en natuurlijk dat we maatregelen nemen om de uitstoot steeds verder verminderen. Meer informatie vind je op  https://www.nijmegen.nl/over-de-gemeente/plannen/plan-minder-co2/ .

Wat houdt dat precies in de CO2-prestatieladder?

De CO2-Prestatieladder is als een soort trap met 5 treden. Bij de eerste 3 treden kijkt een bedrijf alleen naar hoeveel CO2 ze zelf maken. Maar bij de laatste 2 treden kijken ze ook naar hoeveel CO2 andere bedrijven maken waar ze mee samenwerken. Zo proberen ze samen minder CO2 te maken, net zoals we proberen minder rommel te maken als we samen opruimen.

Wat doet Dar met de CO2-prestatieladder?

Onze organisatie wil minder slechte gassen, zoals CO2, de lucht in sturen. Daarom zijn we een tijdje geleden mee gaan doen met iets dat de CO2-Prestatieladder heet. We werken hierbij samen met de gemeente Nijmegen, ODRN en MGR. Elke zes maanden bekijken we hoeveel CO2 we uitstoten en vertellen we daarover aan anderen. Zo kunnen we laten zien of we goed bezig zijn.

Binnenkort gaan we weer kijken hoeveel CO2 we in 2023 hebben uitgestoten. In 2022 was dat samen met de andere organisaties 5.574.000 kilo CO2. Dat is ongeveer het gewicht van 3700 auto’s die de lucht in gaan door onze gebouwen te verwarmen, spullen te gebruiken en rond te rijden. Dat lijkt veel, maar het is meer dan de helft minder dan wat we in 2019 uitstootten. Dat komt vooral doordat we schone elektriciteit en gas zijn gaan gebruiken, maar ook door andere dingen zoals zonnepanelen, isolatie en betere brandstoffen. Dank aan alle collega’s die hieraan hebben geholpen!

Als Dar hebben we ook maatregelen genomen.

Dat begint met de aansluiting van ons kantoor op het warmtenet, waarmee we ons kantoor duurzaam verwarmen. Ook gebruiken we in ons hele gebouw led-verlichting. Daarnaast blijft Dar werken aan schonere voertuigen! Drie vierde van onze wagens rijdt nu op Euro 6 of nog schoner, zoals aardgas, hybride of helemaal elektrisch. Elke keer als we een voertuig vervangen, kijken we naar nog schonere opties. We hebben net 2 volledig elektrische vrachtwagens besteld. Ook ons materieel voor het beheer van de openbare ruimte wordt duurzamer. We breiden uit met 4 elektrische bestelwagens en 2 elektrische borstelmachines. En wist je dat we ook warm water gebruiken voor onkruidbeheersing? Dat water warmen we duurzaam op met de warmte die de ARN wint uit de verbranding van afval!

In 20222 stootten we minder CO2 uit dan ins 2021. We zijn benieuwd of het ons lukt om in 2023 nog minder CO2 uit te stoten. We houden jullie op de hoogte!

Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Wij willen jou zo goed mogelijk van dienst zijn. Kies daarom hieronder eenmalig jouw gemeente. Zo kunnen wij jou de juiste informatie tonen.

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders