Grondstoffen- en afvalrapport 2022

14 juli 2023

Elk jaar maken een rapport waarin we laten zien hoeveel afval en grondstoffen we inzamelden in het afgelopen jaar. Voor dit rapport kijken we naar de inzameling van afval en grondstoffen, maar ook naar hoeveel grondstoffen er nog in het restafval zit. Ook vergelijken we de resultaten van de gemeenten met elkaar. Je bekijkt de resultaten in het vernieuwde Grondstoffen- en afvalrapport 2022. We zijn trots op de resultaten en delen die daarom graag.

 

Doel: hoger scheidingspercentage en minder restafval

Het doel van onze gemeenten en ons is om zoveel mogelijk grondstoffen in te zamelen (75% scheidingpercentage) en zo weinig mogelijk restafval over te houden (gemiddeld maximaal 100 kilo). Dit sluit aan bij de landelijke VANG-doelstellingen; Van Afval naar Grondstof.

Wat het meeste opvalt is dat er in alle gemeenten is minder afval ingezameld (totale hoeveelheid afval en grondstoffen en minder restafval). Vorige week stond hierover ook een artikel op NOS, want dit valt op in heel Nederland. Milieucentraal geeft hiervoor twee belangrijke redenen aan. Er is minder gft-afval geweest door een droge zomer. En door de crisis/inflatie gaan mensen consuminderen. Hierdoor heb je minder restafval.

Focus komende jaren

Voor de komende jaren ligt de focus op het nog beter scheiden van restafval en het verbeteren van de kwaliteit van de deelstromen (grondstoffen). De gemeenten en Dar geven hier komende tijd samen vorm aan. Keuzes in beleid en voorlichting aan bewoners hebben invloed op de inzameling van afval en grondstoffen. Ook hier ligt dus een belangrijke rol voor ons als Dar en leveren we graag een bijdrage aan.

Meer weten?

Lees dan de Grondstoffen- en afvalrapporten van gemeente Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar, Nijmegen en Wijchen.

Kies uw gemeente

Wij willen jou zo goed mogelijk van dienst zijn. Kies daarom hieronder eenmalig jouw gemeente. Zo kunnen wij jou de juiste informatie tonen.