Samen voor schone Nijmeegse parken en stranden

5 augustus 2020

In de zomer zien de gemeente Nijmegen en Dar veel meer zwerfafval in de parken en op de stranden in onze stad. Dit is voor mens en dier onprettig. Daarnaast blijft zwerfafval heel lang liggen. Een plastic flesje en glazen fles vergaat nooit, een blikje blijft wel minimaal 50 jaar liggen en papier 6 maanden. Aan al dit zwerfafval op onze stranden en in onze parken, willen de gemeente Nijmegen en Dar daarom graag samen met inwoners jong en oud iets aan doen. In een schoon park en op een schoon strand genieten we bijvoorbeeld samen veel meer. Samen voor een schoon strand en park met deze tips:

 1. Maak het uzelf makkelijk en doe uw afval in de bak
  Op sommige plekken hangen ook afvalzakjes zoals bij de ingangen van de Waalstrandjes. U kunt ook zelf vanuit thuis een afvalzakje meenemen en hier uw afval in doen.
 2. Geef het goede voorbeeld
  Goed voorbeeld doet volgen. Als u zelf afval opruimt, maakt u andere bezoekers ook enthousiast en motiveert u hen om hetzelfde te doen.
 3. Weg met wegwerpmateriaal
  Maak zoveel mogelijk gebruik van spullen die u vaker gebruikt. Dus vervang uw plastic wegwerpservies voor herbruikbaar servies van bijvoorbeeld bamboe of maïs.  Dit zorgt voor veel minder afval.
 4. Maak er een strandjutwedstrijd van
  Strandjutten is vooral voor kinderen een leuke en spannende bezigheid. Wie vindt in de kortste tijd het meeste zwerfafval? Als bijvoorbeeld Wijkheld kunt u hiermee aan de slag met een knijper en afvalzak.
  Meer informatie of aanmelden: www.wijk-helden.nl.
 5. Ploggen in de branding of in het park
  Raap bij het wandelen of joggen telkens het afval op dat u tegenkomt. Dit noemen we ploggen. Wandelend zwerfafval opruimen kan natuurlijk ook. Zo houden we de stranden en parken samen schoon!

Lekker blijven genieten van onze parken en strandjes? Ruim ook hier uw afval op! Bedankt!

Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Wij willen u zo goed mogelijk van dienst zijn. Kies daarom hieronder eenmalig uw gemeente. Zo kunnen wij u de juiste informatie tonen.

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders