Tegelophaaldagen van Dar en Operatie Steenbreek goed voor 5200 stenen!

27 september 2021

Stenen eruit, GROEN erin!

Op zaterdag 18 en zaterdag 25 september haalden wij in samenwerking met Operatie Steenbreek bij verschillende adressen in Nijmeegse wijken stenen op. Dit was een vervolg op de succesvolle proef in april 2021. Met deze actie maken we Nijmegen samen groener!

Start van de tegelophaaldagen

Met de eindstreep van het NK Tegelwippen in zicht gaf wethouder Bert Velthuis op zaterdag 18 september het startschot voor de tegelophaaldagen van Dar en Operatie Steenbreek. Op zaterdag 25 september was de tweede tegelophaaldag. De tegelophaaldagen waren goed voor het ophalen van zo’n 5200 tegels. Een prachtig resultaat. In het najaar kijken we samen met Operatie Steenbreek naar een mogelijk vervolg in 2022.

Hergebruik van de opgehaalde stenen

De opgehaalde stenen worden hergebruikt voor de bouw van een ecoruïne. Dit is een samenwerking van de bewoners van Duurzaam Hees, Operatie Steenbreek, gemeente Nijmegen en Onder de Bomen. De stenen worden hergebruikt zodat insecten in de gestapelde stenen beschutting vinden. Rond de ecoruïne komen planten en bomen die zorgen voor een ecologisch geheel.

NK Tegelwippen

De opgehaalde stenen tellen nog net mee voor de derby tegen Arnhem bij het NK Tegelwippen. Dat eindigt op 30 september, dus dat wordt spannend! Het is tot nu toe een nek-aan-nekrace. Op de website van NK Tegelwippen staat de laatste tegelstand.

Stenen eruit
Veel tuinen zijn verhard met tegels. Dat is zonde. Regendruppels zakken niet door tegels heen. Het regenwater stroomt hierdoor meteen het riool in. Dat water kunnen we juist goed gebruiken als het een langere tijd droog is. Nu de stenen eruit zijn, zakt het regenwater in de bodem en vult het grondwater aan. Daar zijn de planten blij mee!

Groen erin!

Bomen en struiken komen in de plaats van de stenen. Ze zorgen ervoor dat huis en tuin koeler blijven in de zomer. Daarnaast houden vlinders, bijen en vogels van groene tuinen. Alle deelnemers kregen van Dar daarom twee plantjes. Van Operatie Steenbreek kregen zij extra informatie over hoe zij hun tuin groen kunnen maken en houden.

 

Foto: David van Haren en Dar 

Deel dit artikel:

Kies uw gemeente

Wij willen u zo goed mogelijk van dienst zijn. Kies daarom hieronder eenmalig uw gemeente. Zo kunnen wij u de juiste informatie tonen.

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders