Wijchen in actie tegen restafval: “Weet wat je achterlaat”

Hoe beter je je afval scheidt, hoe minder restafval je overhoudt. Dat is de gedachte achter de campagne die Gemeente Wijchen maandag 5 september is gestart. Het doel van de campagne ‘Weet wat je achterlaat’ is inwoners aanzetten op een simpele en uitdagende minder kilo’s restafval per persoon over te houden. Het mikpunt: 1 kilo restafval per inwoner per week.

Minder restafval

Het is belangrijk dat er minder restafval geproduceerd wordt. Wereldwijd zijn er namelijk grondstoffentekorten en door ons afval te scheiden kunnen we dit probleem tegengaan. Want, hoe meer afval we scheiden, hoe meer afval gebruikt kan worden als grondstof voor nieuwe producten. Wij doen dan ook ons best om zoveel mogelijk afval gescheiden in te zamelen.

Met de campagne hopen we, samen met de gemeente Wijchen, het aantal kilo restafval flink te verlagen. In Wijchen werd vorig jaar gemiddeld 111 kilo restafval per inwoner ingezameld. Wanneer elke bewoner in totaal 1 kilo restafval per week overhoudt, wordt er gemiddeld al 50% minder restafval geproduceerd dan nu. 

Kleurrijke 1-kilozak

Om het doel van 1 kilo restafval, per bewoner, per week haalbaar te maken, wordt het 1-kilozakje ingezet. De kilozak is per seizoen van het jaar opvallend gekleurd en past in een afvalbakje van 10 liter. Wanneer de zakjes vol zijn kunnen ze weggegooid worden in de restafvalcontainer.

Het zakje speelt een belangrijke rol binnen de campagne, omdat het direct inzichtelijk maakt hoeveel 1 kilo restafval precies is. Eén kilozak, per week, per bewoner: een leuke uitdaging én haalbaar, mits zoveel mogelijk afval gescheiden wordt. 

Download de app

Tip! Download de ‘Weet wat je achterlaat’-app. Dan krijg je als Wijchenaar de eerste rol met 12 kilozakjes gratis en je ontvangt een duurzame waterfles van BE O bottle cadeau. Daarnaast vind je in de app tips en inspiratie en kun je een nieuwe rol kilozakjes bestellen voor 0,75 cent per rol. Kijk voor meer info en inspiratie op www.weetwatjeachterlaat.nl

 

Kies uw gemeente

Berg en DalBeuningenDrutenHeumenMook en MiddelaarNijmegenWijchen
Ik woon ergens anders